Un important lider al Statului Islamic a fost arestat la Istanbul

Un înalt oficial al Statului Islamic, considerat mâna dreaptă a fostului său lider Abu Bakr al-Baghdadi, a fost arestat de poliție la Istanbul.

Ofițerii de poliție l-au capturat pe afgan, nume de cod „Basim”, în timpul unui raid în cartierul Atasehir din partea asiatică a orașului, informează AFP preluată de Le Parisien.

Presa turcă a raportat că Basim l-a ajutat pe liderul Statului Islamic al-Baghdadi să se ascundă în Idlib, Siria. El a fost, de asemenea, responsabil cu „aripa militară” a grupului jihadist.

ADVERTISING

Bărbatul a ajuns la Istanbul cu un pașaport fals.

Potrivit agenției de știri DHA, arestarea sa a avut loc pe 28 aprilie. Ulterior, a fost prezentat unui judecător și încarcerat.

Pentru moment, autoritățile turce nu au vorbit despre această arestare.

Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis în 2019 într-un raid efectuat de forțele speciale americane cu ajutorul luptătorilor kurzi din provincia Idlib din nord-vestul Siriei. Moartea sa a fost anunțată de Donald Trump, pe atunci președintele Statelor Unite. El a fost califul autoproclamat al unui vast teritoriu aflat între Irak și Siria.

ADVERTISING

Pretinzând a fi descendent a profetului, autoproclamatul calif a condus destinele a șapte milioane de oameni, în fruntea unui proto-stat care avea monedă proprie, administrație, armată și resurse financiare imense.

Turcia a intensificat lupta împotriva Statului Islamic, care a organizat atacuri în țară, inclusiv atacul dintr-un club de noapte din Istanbul care s-a soldat cu 39 de morţi în 2017.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇