Ucraina acuză o campanie de teroare împotriva ambasadorilor. Au primit inclusiv colete cu ochi de animale

Ucraina acuză o campanie de teroare împotriva ambasadorilor. Au primit inclusiv colete cu ochi de animale

Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit pachete cu urme de sânge, care conţineau ochi de animale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerul ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, după ce o serie de scrisori-capcană au fost trimise la adrese din Spania, inclusiv la ambasada Ucrainei din Madrid.

Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o culoare şi un miros caracteristice, au fost trimise la ambasadele din Ungaria, Olanda, Polonia, Croaţia şi Italia, la consulatele generale din Napoli şi Cracovia, precum şi la consulatul din Brno, a detaliat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

ADVERTISING

„Studiem semnificaţia acestui mesaj", a scris Nikolenko într-o declaraţie pe Facebook, adăugând că ministrul de Externe Dmitro Kuleba a ordonat ca toate ambasadele şi consulatele vizate să fie plasate sub o securitate sporită.

Nikolenko a mai spus că intrarea în apartamentul ambasadorului ucrainean la Vatican a fost vandalizată. O sursă din cadrul ambasadei de la Roma a declarat că în faţa uşii au fost lăsate fecale umane, potrivit Reuters.

Ambasada ucraineană din Kazahstan a primit o ameninţare cu bombă, care ulterior nu a fost confirmată, potrivit MAE ucrainean.

ADVERTISING

De asemenea, Ambasada din Statele Unite a primit o scrisoare care conţinea un articol critic la adresa Ucrainei. Scrisoarea, la fel ca majoritatea celorlalte, „provenea dintr-o ţară europeană", a declarat Oleg Nikolenko, fără a da detalii.

Anunţul MAE ucrainean vine după ce şase scrisori-capcană au fost trimise în această săptămână către ţinte din Spania, între care Ambasada Ucrainei, Ambasada SUA la Madrid, dar şi biroul premierului Pedro Sanchez, ceea ce a determinat Spania să-şi sporească măsurile de securitate.

ADVERTISING

„Avem motive să considerăm că ceea ce se întâmplă este o campanie bine planificată de teroare şi intimidare a ambasadelor şi consulatelor Ucrainei. Nefiind capabili să oprească Ucraina pe frontul diplomatic, ei încearcă să ne intimideze. Cu toate acestea, pot spune imediat că aceste încercări sunt zadarnice. Vom continua să lucrăm în mod eficient pentru victoria Ucrainei", a declarat ministrul afacerilor externe Dmitro Kuleba, citat de purtătorul de cuvânt.

Partea ucraineană colaborează cu forţele de ordine din ţările străine pentru a investiga toate cazurile de ameninţări, pentru a identifica persoanele implicate şi a le aduce în faţa justiţiei, precizează MAe ucrainean.

„Îndemnăm guvernele străine să garanteze protecţia maximă a instituţiilor diplomatice ucrainene, în conformitate cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", spune, în încheierea mesajului său, purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean.

Ziua 282 de război: Rusia a pierdut peste 15% din Flota de la Marea Neagră. Anunță o nouă evacuare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇