Și ziua 282 de război îi găsește pe numeroși ucraineni fără curent electric. În Herson, atacurile rușilor au îngreunat efortul autorităților ucrainene de a reface rețeaua de electricitate, iar în Harkov pur și simplu au fost distruse toate capacitățile de producere a energiei.
La Kiev, primarul le-a spus locuitorilor să se aprovizioneze cu apă, mâncare și haine, avertizând că este posibilă o pană de curent totală cauzată de atacurile rusești.
Între timp, armata ucraineană susţine că unele trupe ruseşti se retrag de pe poziţiile lor din regiunea Zaporojie. Anterior anunţase că unii soldaţi ruşi au părăsit localităţi aflate în dreptul oraşului Herson pe malul celălalt al fluviului Nipru, informație confirmată ulterior chiar de ruși, care le-au cerut locuitorilor să evacuze urgent zona, inclusiv Nova Kahovka, amplasamentul uriaşului baraj hidroelectric.
Pierderile Rusiei în cele peste 9 luni de război sunt mari și în ce privește Flota de la Marea Neagră, unde peste 15% din capacitatea de luptă a fost scufundată sau avariată.
Mișcări pe front:
- Flota de la Marea Neagră ia apă - Rusia a pierdut peste 15% din forța de luptă a Flotei de la Marea Neagră. Potrivit presei ruse, la începutul războiului cu Ucraina, flota avea 275 de ambarcațiuni și nave, dintre care doar 58 erau de luptă. Cu tot cu navele de patrulare, în februarie 2022, Flota de la Marea Neagră avea 74 de unități de luptă. Dacă sunt coroborate și toate informațiile din cele peste 9 luni de război, reiese că rușii au pierdut cel puțin 12 nave.
- Rușii se retrag din Zaporojie - Armata ucraineană susţine că unele trupe ruseşti se retrag de pe poziţiile lor din regiunea Zaporojie, anexată de Moscova la sfârşitul lunii septembrie, după ce anterior anunţase că unii soldaţi ruşi au părăsit localităţi aflate în dreptul oraşului Herson pe malul celălalt al fluviului Nipru. În acest timp, armata rusă pare să fi avansat în regiunea din apropierea oraşului Bahmut, dar ar fi suferit pierderi grele.
- Bombardamente în Harkov - Forțele ruse au bombardat satul Kluhyno-Bashkyrivka, situat la 42 de kilometri est de Harkov, potrivit unui purtător de cuvânt al Serviciului de Urgență al Ucrainei. O persoană a fost rănită.
- În Harkov rușii au distrus toate capacitățile de producere a energiei electrice din întreaga regiune.
- Rachetele rusești au lovit mai multe cartiere din Herson, ceea ce a îngreunat efortul ucrainenilor de a reface rețeaua de electricitate. Autoritățile locale au spus că aproximativ două treimi din Herson avea curent electric începând de joi seară. Ceilalți locuitori care în continuare nu au curent s-au adunat în gară sau la corturile ridicate de guvern care asigurau încălzire, mâncare și băuturi calde.
- Bombardament ucrainean în Donețk - Separatiștii pro-ruși spun că forțele Kievului au bombardat puternic Donețkul vineri după-amiază. Cel puțin două persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost cuprinse de incendii.
- Posibilă pană de curent totală în Kiev - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, le-a spus locuitorilor să se aprovizioneze cu apă, mâncare și haine, avertizând că este posibilă o pană de curent totală cauzată de atacurile rusești.
- Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat Mikhailo Podolyak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Este rar ca Ucraina să ofere cifre privind victimele, iar comentariile lui Podolyak nu au fost confirmate de armată. În iunie, el a spus că între 100 şi 200 de soldaţi ucraineni mureau zilnic.
- Evacuare din Herson - Evacuarea are loc pe scară largă într-un şir de aşezări de pe malul stâng al fluviului, inclusiv Oleşki şi Nova Kahovka, amplasamentul unui uriaş baraj hidroelectric.
- 3 morți în Herson - Trei persoane au fost ucise şi şapte rănite în ultimele 24 de ore în bombardamentele ruseşti asupra regiunii Herson, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional. Iaroslav Ianuşevici a scris pe Telegram că trupele ruseşti au bombardat oraşul Herson şi alte zone ale regiunii de 42 de ori în ultimele 24 de ore.
Alte informații relevante:
- Acord pe plafonarea prețului petrolului - Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seară la un acord de principiu privind plafonarea preţului petrolului din Rusia, în coordonare cu Grupul G7, la 60 de dolari (aproximativ 57 de euro)/baril. Acordul a devenit posibil după ce Polonia, care cerea un preţ mai mic, a renunţat vineri seară la obiecţii. Acordul va trebui aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.
- Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de "contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina".
- Condițiile lui Biden - Preşedintele american Joe Biden a declarat că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului. Kremlinul a respins însă condițiile lui Biden. Detalii AICI
- Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a dat asigurări că Occidentul va continua susţinerea militară şi umanitară pentru Ucraina, dar a exprimat speranţa că, atunci când va decide Kievul, vor putea fi iniţiate acţiuni diplomatice.
- Italia dă arme Ucrainei și în 2023 - Noul guvern de extremă dreapta al Italiei a emis un decret ce validează continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023. Decretul prelungeşte până pe 31 decembrie 2023 autorizaţia privind "transferul de mijloace, de materiale şi de echipamente militare către autorităţile guvernamentale ale Ucrainei", potrivit comunicatului.
- Germania intenționează să livreze Ucrainei, în primăvară, șapte blindate Gepard care erau destinate să ajungă la fier vechi. Acestea se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse.
- Putin a vorbit cu Scholz - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului german Olaf Scholz în timpul unei convorbiri telefonice că bombardamentele masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „necesare şi inevitabile”. Detalii AICI
- Primarul Moscovei, pe front - Primarul din Moscova Serghei Sobianin a anunțat că a fost „pe linia frontului” unde s-a întâlnit cu soldații mobilizați din capitală.
- Arta lui Bansky, în pericol - Graffiti-ul lui Banksy din Gostomel a fost ținta unui furt, însă hoții au fost prinși și lucrarea nu a fost avariată.