Joe Biden pune condiții pentru a discuta cu Putin, Kremlinul le respinge

Joe Biden pune condiții pentru a discuta cu Putin, Kremlinul le respinge

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, după o întâlnire cu preşedintele Emmanuel Macron, că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului.

„Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina – ca Putin să se retragă din ţară. Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnaj incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face”, a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează CNN.

ADVERTISING

Biden a dat asigurări că nu are de gând să-l contacteze pe Putin, dar este "pregătit să vorbească" cu liderul rus "dacă acesta este interesat să pună capăt războiului”. Dar încă "nu a făcut acest lucru", a adăugat Joe Biden.

"Dacă va fi cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Între timp, cred că este absolut esenţial ceea ce a spus Emmanuel Macron. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean", a arătat Joe Biden.

ADVERTISING

Agresiunea rusă, a mai spus Biden, a fost "incredibil de brutală". "Ştiam că Rusia aşa este (brutală), dar nu am anticipat că este atât de brutală cum a fost", a mărturisit preşedintele american.

"Astăzi reafirmăm că vom rămâne solidari împotriva acestei brutalităţi. Vom continua acest sprijin puternic pentru poporul ucrainean în timp ce ei îşi apără casele, familiile, spitalele, creşele, suveranitatea, integritatea, împotriva agresiunii ruseşti", a spus şeful Casei Albe.

Kremlinul respinge condițiile lui Biden

Kremlinul a respins însă vineri condiţiile menţionate de preşedintele american Joe Biden.

ADVERTISING

"Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇