Tornadele din SUA au ucis 83 de oameni. Sute de case distruse complet, mormane uriașe de moloz: E ca şi cum o bombă ar fi explodat (Video)

Tornadele din SUA au ucis 83 de oameni. Sute de case distruse complet, mormane uriașe de moloz: E ca şi cum o bombă ar fi explodat (Video)

Cel puţin 83 de morţi, sute de case complet distruse şi mormane uriaşe de moloz reprezintă bilanţul provizoriu din noaptea de sâmbătă spre duminică în Statele Unite după trecerea prin centrul şi sudul ţării a unei serii de tornade de o violenţă neaşteptată.

Preşedintele american Joe Biden a deplâns „una dintre cele mai devastatoare serii de tornade” din istoria Statelor Unite şi a spus că ravagiile provocate de aceste fenomene meteorologice reprezintă „o tragedie inimaginabilă”, informează AFP.

În Illinois, cel puţin şase persoane au murit în urma prăbuşirii unui depozit al companiei Amazon, a anunţat directorul departamentului de pompieri din oraşul Edwardsville, precizând că operaţiunile de salvare au fost finalizate şi vor fi urmate de procedura de recuperare a cadavrelor.

Statul Tennessee a confirmat patru decese, două persoane au murit în Arkansas, în timp ce un deces a fost raportat în Missouri.

ADVERTISING

Kentucky a înregistrat cele mai multe decese

Însă Kentucky, aflat în partea central-estică a ţării, este statul american care a plătit cel mai greu tribut după trecerea acestor fenomene meteorologice violente, care se produc în special în vastele câmpii din Statele Unite.

După ce a anunţat "cel puţin 70 de morţi" în acest stat, guvernatorul său, Andy Beshear, a afirmat că "până la sfârşitul zilei sau până mâine", bilanţul tragediei va depăşi pragul de 100 de decese, precizând că se aşteaptă ca "numărul victimelor să crească într-o manieră considerabilă". El i-a îndemnat pe localnici să doneze sânge pentru a contribui astfel la îngrijirea răniţilor.

ADVERTISING

"Ravagiile nu pot fi comparate cu nimic din ceea ce am putut să văd până acum în viaţa mea şi îmi e greu să găsesc cuvintele potrivite pentru a le descrie", a adăugat guvernatorul acestui stat american.

Catastrofa reprezintă "cea mai gravă tornadă, cea mai devastatoare şi cea mai letală din istoria statului Kentucky", a precizat el.

Mayfield, o localitate cu 10.000 de locuitori, a fost epicentrul catastrofei. Centrul oraşului seamănă acum "cu o grămadă de chibrituri", a declarat primarul local, Kathy O'Nan, pentru postul de televiziune CNN.

"Bisericile din centru au fost distruse, iar tribunalul a fost de asemenea distrus", a adăugat ea.

Ca o bombă

"E ca şi cum o bombă ar fi explodat în cartierul nostru", a declarat Alex Goodman, o locuitoare din Mayfield, după o noapte îngrozitoare petrecută în întuneric.

ADVERTISING

Peste tot în oraş, pot fi văzute clădiri dărâmate, fragmente de metal torsionate, automobile răsturnate, copaci prăbuşiţi şi cărămizi răspândite pe străzi.

Angajaţii unei fabrici de lumânări au rămas prinşi în interiorul acesteia după ce acoperişul a cedat sub violenţa vânturilor. Autorităţile locale încă nu au veşti despre câteva zeci de angajaţi dintre cei aproximativ 100 care erau prezenţi în clădire.

400 de kilometri

Posturile de televiziune americane au filmat trecerea tornadelor: coloane întunecate de aer care măturau solul, iluminate de fulgere intermitente. Aproximativ 30 de astfel de furtuni s-au abătut vineri seară şi sâmbătă dimineaţa asupra Statelor Unite.

Una dintre tornade a parcurs peste 400 de kilometri, potrivit serviciului naţional de meteorologie (NWS), în condiţiile în care aceste fenomene nu depăşesc, în medie, distanţe mai mari de 6 kilometri.

După ce a deplâns bilanţul tornadelor, preşedintele Joe Biden a subliniat faptul că fenomenele meteorologice au devenit "mai intense" odată cu încălzirea planetei, fără să stabilească totuşi o legătură de cauzalitate directă între dereglările climatice şi catastrofa care a îndoliat ţara.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇