Țara în care toate veniturile cetățenilor devin publice o dată pe an: Oricine poate vedea cât câștigă vecinul, colegul sau... ginerele

Țara în care toate veniturile cetățenilor devin publice o dată pe an: Oricine poate vedea cât câștigă vecinul, colegul sau... ginerele

În fiecare an, timp de o zi, autoritățile dintr-un stat din nordul european fac publice datele fiscale ale tuturor cetățenilor.

Ziua Transparenței, care are loc în fiecare an pe 8 noiembrie în Finlanda, este singura în care toate veniturile fiscale ale cetățenilor sunt publicate de stat și oricine le poate consulta. Oricine poate afla, așadar, cât au câștigat vecinii, colegii de serviciu, membrii familiei, politicienii și celebritățile în anul anterior.

La ediția din acest an a evenimentului, persoanele cu cele mai mari venituri din Finlanda au fost un antreprenor, un producător de cherestea și co-fondatorul unui dezvoltator de jocuri video, relatează Euronews.

ADVERTISING

Miki Kuusi a avut cele mai mari venituri în 2022 - 79 de milioane de euro. Wolt, compania de catering pe care el a fondat-o în 2014, este prezentă acum în peste 20 de țări, iar în 2021 a fost cumpărată de firma americană Doordash.

Al doilea pe listă este Pekka Kopra, fostul proprietar al Versowood, cel mai mare producător de cherestea din Finlanda. Datele publicate miercuri au arătat că el a avut un venit brut de aproape 54 de milioane de euro.

Pe locul trei se află Iilkka Paananen, co-fondatorul Supercell, compania care produce jocuri video populare pentru dispozitive mobile, precum Clash of Clans, Boom Beach, Hay Day și Clash Royale. Paananen a câștigat anul trecut 28,9 milioane de euro brut.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doar șase femei au intrat în top 50 al celor mai mari venituri.

Fostul premier finlandez Sanna Marin și-a mărit venitul în ultimul an. În 2022, ea a câștigat peste 240.444 de euro brut, după ce în anul anterior a obținut aproape 201.000 de euro.

Marin a renunțat la funcția de prim-ministru după alegerile din primăvară, iar în prezent lucrează pentru Institutul Tony Blair. Ea a mai realizat venituri din discursuri.

Veniturile fostului premier finlandez ar putea fi mai mari în 2023, după ce a renunțat la politică și poate câștiga mai mult din activitatea în mediul privat. Sanna Marin a semnat recent un contract cu o agenție americană de divertisment, care îi poate deschide calea către lumea televiziunii și a filmului.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇