Talibanii le interzic femeilor să lucreze pentru ONG-uri naționale și internaționale

Talibanii le interzic femeilor să lucreze pentru ONG-uri naționale și internaționale

Ministerul afgan al Economiei a ordonat, printr-o scrisoare, tuturor organizaţiilor neguvernamentale (ONG) naţionale şi internaţionale să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine.

Motivul invocat este nerespectarea de către angajate a regulilor guvernului taliban cu privire la hijab, acoperământul de cap pe care femeile trebuie să îl poarte în public, transmit AFP, DPA şi EFE.

În cazul în care vreun ONG nu respectă acest ordin, licenţa îi va fi retrasă, se arată în scrisoarea semnată de ministrul Deen Mohammad Hanif.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Abdul Rahman Habib, a confirmat pentru dpa autenticitatea scrisorii.

Marţi, Ministerul Învăţământului Superior din această ţară a interzis accesul fetelor şi femeilor la învăţământul universitar, ceea ce a stârnit un val de proteste în ţară şi în străinătate. Adolescentele au fost deja private de a merge la şcoală mai departe de clasa a şasea de la revenirea la putere a talibanilor anul trecut.

Zeci de fete şi femei afgane, în special studente, au ieşit sâmbătă în stradă în vestul oraşului Herat pentru a protesta față de interdicţia privind educaţia fetelor. Protestatarele, împărţite în grupuri mici, au scandat "educaţia este dreptul nostru" şi s-au adunat în faţa biroului guvernatorului provincial.

ADVERTISING

Forţele talibane au încercat să le disperseze folosind tunuri cu apă, bastoane şi bastoane. În înregistrările video de la faţa locului se vede cum o maşină de pompieri le stropeşte pe manifestante cu apă, care se pare că a fost amestecată cu anumite substanţe chimice.

Locuitori din Kabul au semnalat o puternică prezenţă militară talibană în oraş pentru a reprima orice posibile proteste. Cel puţin o femeie a fost declarată dispărută după protestul de joi din capitală.

Ministrul taliban al învăţământului superior a justificat interzicerea învăţământului universitar pentru femei pe motiv că studentele nu respectau codurile stricte de îmbrăcăminte, frecventau cursurile fără a fi însoţite de rude de sex masculin şi se amestecau cu studenţii de sex masculin.

ADVERTISING

Femeile şi fetele au fost în mare parte excluse din viaţa publică de când talibanii au preluat puterea în august anul trecut. În ciuda promisiunilor lor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇