SUA sunt în alertă, după ce FBI a avertizat că susținătorii lui Trump planifică proteste armate. Cum se pregătesc statele (Foto&Video)

SUA sunt în alertă, după ce FBI a avertizat că susținătorii lui Trump planifică proteste armate. Cum se pregătesc statele (Foto&Video)
Autoritățile iau măsuri în așteptarea protestelor: Gardul care a fost ridicat în jurul Capitoliului din California

Toate cele 50 de state americane și districul Columbia sunt în alertă și se pregătesc pentru posibile proteste violente duminică, înainte cu câteva zile de învestirea președintelui ales Joe Biden.

Biden și vicepreședinta sa, Kamala Harris, vor fi învestiți în funcții în data de 20 ianuarie. Până atunci, după violențele din 6 ianuarie de la Capitoliu, sunt așteptate alte proteste în SUA.

FBI a avertizat că susținătorii lui Trump plănuiesc ”proteste armate” la Capitoliul SUA și la toate celelalte capitolii din țară, scrie BBC.

Manifestațiile ar urma să aibă loc duminică. Susținătorii actualului lider de la Casa Albă au cerut, în mediul online, demonstrații armate pe 17 ianuarie și un marș organizat la Washington DC în data de 20.

ADVERTISING

La Washington, pregătirile sunt oricum în toi - Washingtonul seamănă cu o bază militară.

Ceremonia de învestire a lui Joe Biden nu va semăna absolut deloc cu evenimentele similare din trecut. Americanii au fost sfătuiți să nu participe la ceremonie și să se uite la televizor. Îndemnul a fost lansat atât în contextul pandemiei, cât și pe fondul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Cum se pregătesc statele

Nu doar în Capitala SUA au loc pregătiri de securitate. Statele din întreaga țară iau, de asemenea, măsuri de precauție.

Multe baricadaează ferestrele Capitoliilor și au interzis demonstrațiile, refuzând să emită autorizații pentru mitinguri în următoarea perioadă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Guvernatorii din Maryland, New Mexico și Utah au declarat stare de urgență pentru a preîntâmpina eventualele proteste ce ar putea avea loc în aceste state.

Alte state își activează Gărzile Naționale: California, Pennsylvania, Michigan, Virginia, Washington și Wisconsin.

Texas își închide Capitoliul începând de sâmbătă până după ziua inaugurării lui Biden.

Potrivit directorului Departamentului pentru Siguranță Publică din Texas, serviciile de informații au sugerat că ”extremiști violenți” ar putea să se infiltreze în protestele planificate acolo pentru ”a comite infracțiuni”.

ADVERTISING

Și Guvernatorul din Virginia, Ralph Northam, a luat măsuri. În primul rând, el i-a avertizat pe americanii care vor să protesteze că dacă au intenții rele, statul pe care îl conduce este pregătit.

”Dacă intenționați să veniți aici sau în Washington cu intenții rele, mai bine renunțați și plecați acasă! Nu sunteți bineveniți aici (Virginia - n.red.) și nici în capitala țării noastre (Washington - n.red.)! Dacă veniți aici, Virgina este pregătită", a declarat Northam într-o conferință de presă.

Unde ar putea avea loc cele mai violente manifestații

Analiștii cred că cele mai violente proteste se vor desfășura în statele care au contat cel mai mult în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

De exemplu, Michigan a ridicat un gard de doi metri în jurul Capitoliului statului, din orașul Lansing. La fel și în California (foto).

"Suntem pregătiți pentru ce e mai rău, dar rămânem cu speranța că cei care aleg să demonstreze la Capitoliul nostru o vor face în mod pașnic", a declarat vineri directorul de poliție al statului Michigan, Joe Gasper.

Clădirea va beneficia de o prezență sporită a poliției până cel puțin la jumătatea lunii februarie, a adăugat el.

Iată pregătirile din Michigan:

Minnesota:

Hawaii:

California:

Citește mai multe despre situația din SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇