Washingtonul seamănă cu o bază militară

Washingtonul seamănă cu o bază militară

Instalarea unui preşedinte la Casa Albă are loc, de obicei, în prezenţa a sute de mii de spectatori. Joe Biden va avea însă parte de o inaugurare diferită, relatează Carla Bleiker, corespondentă DW la Washington.

Washington, un oraş în stare de alertă. După evenimentele din 6 ianuarie, când cei câţiva reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost luaţi prin suprindere de demonstranţii violenţi, predomină teama de astfel de scene în momentul instalării lui Joe Biden la Casa Albă.

Şi chiar dacă, după asaltul asupra Capitoliului, pandemia a fost detronată în topul temerilor, coronavirusul continuă să facă victime la Washington, în Statele Unite şi în toată lumea.

Aşadar, semnele nu sunt tocmai favorabile pentru un eveniment de amploare care să marcheze începutul administraţiei Biden. În mod obişnuit, la evenimentul găzduit de National Mall din Washington participă sute de mii de persoane, pentru a-l vedea pe preşedintele care depune jurământul pe treptele Capitoliului, pentru a asculta programul muzical sau, pur şi simplu, pentru a fi prezenţi la un asemenea moment special. Pe lângă vedete precum Beyonce sau Aretha Franklin, pe scenă mai apar şi coruri de copii sau tineret.

ADVERTISING

După depunerea jurământului de către noul preşedinte, în mod obişnuit urmează o paradă militară, care însoţeşte practic cuplul prezidenţial şi pe cel al vice-preşedintelui de-a lungul faimosului bulevard Pennsylvania Avenue până la Casa Albă. Militarii şi diverse orchestre participă mereu la această paradă.

Niciun fel de aglomerări

Anul acesta totul este diferit. Oficialităţile americane le solicită cetăţenilor să nu pornească la drum pentru această festivitate. "Pe 20 ianuarie va avea loc transferul puterii şi vom lucra cu partenerii din guvern pentru a garanta siguranţa regiunii din jurul capitalei noastre", se arată într-o declaraţie comună semnată de şefa Primăriei din Washington şi de guvernatorii celor două state vecine, Maryland şi Virginia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"În contextul situaţiei speciale […] precum demonstraţiile violente de săptămâna trecută, dar şi pandemia provocată de COVID-19, facem un pas neobişnuit şi îi încurajăm pe americani să nu se deplaseze la Washington DC".

La primul mandat al lui Barack Obama, 1,8 milioane de americani au fost prezenţi la ceremoniile din inima Washingtonului. În 2017, când puterea era preluată de Donald Trump, evenimentul a fost urmărit la faţa locului de circa 500.000 de spectatori.

Deja înaintea violențelor din 6 ianuarie, care au dus la moartea a cinci persoane, fusese planificată o ceremonie cu public restrâns pentru 20 ianuarie 2021. O "paradă de inaugurare de proporţii gigantice de-a lungul bulevardului Pennsylvania" nu este adecvată în contextul pandemiei, anunţa deja la începutul lunii ianuarie Joe Biden.

Siguranţă maximă

După violenţele de la Washington, capitala Statelor Unite s-a baricadat, în centrul oraşului multe magazine şi clădiri de birouri au fost deja închise cu plăci de lemn. Serviciile secrete au preluat responsabilitatea pentru buna desfăşurare a ceremoniei de inaugurare a administraţiei Biden, de miercuri, 20 ianuarie.

ADVERTISING

Peste 20.000 de membrii ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru această ceremonie. La evenimentul din 2017, când Donald Trump depunea jurământul, au luat parte doar 8.000 de membrii ai Gărzii Naţionale. Imaginile cu soldaţii care se odihnesc pe podelele de marmură ale Congresului american au făcut înconjurul lumii.

Şi asta nu este nici pe departe totul. Viaţa publică va fi, practic, paralizată miercuri la Washington, multe restricţii sunt deja în vigoare. În zona din jurul Capitoliului va fi interzisă circulaţia autovehiculelor, soldaţi înarmaţi patrulează de-a lungul unui gard de doi metri, ridicat în jurul sediului Congresului. "Mă simt sigur acum, seamănă cu o bază militară", spune Jim Freund, care locuieşte nu departe de Capitoliu, în discuţia cu DW.

Rezervări anulate

Din acest weekend, 14 staţii de metrou din centrul oraşului vor rămâne închise. Eventualii demonstranţi trebuie să fie ţinuţi, pe cât posibil, departe de locul ceremoniei. 

Toate saloanele de coafură şi săli de fitness rămân închise miercuri. Pentru turişti nu va fi uşor să înnopteze în oraş. Airbnb a anunţat că toate rezervările în perioada respectivă în Washington şi în împrejurimi au fost anulate.

Într-un anunţ de presă, concernul a informat că decizia survine în urma solicitării transmise de şefa administraţiei locale de la Washington şi de guvernatorii statelor federale învecinate de a rămâne departe de capitală în această perioadă.

În plus, există informaţii potrivit cărora miliţiile şi rebelii violenţi planifică să ajungă în oraş pentru a bloca preluarea mandatului de către Joe Biden. "Continuăm să lucrăm pentru a fi siguri că membrii acestor grupări nu fac parte din comunitatea Airbnb", au mai precizat reprezentanţii concernului turistic.

Cei care îl contestă cu vehemenţă pe Joe Biden nu vor fi intimidaţi de astfel de măsuri. Dar, spre deosebire de momentul asaltului asupra Capitoliului, de această dată Washingtonul ar trebui să fie pregătit.

Autor: Carla Bleiker


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇