SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru atacul asupra închisorii cu prizonieri ucraineni

SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru atacul asupra închisorii cu prizonieri ucraineni

Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul comis săptămâna trecută împotriva unei închisori situate în autoproclamata Republică Populară Doneţk, soldat cu cel puţin 50 de morţi din rândul prizonierilor de război ucraineni, între care şi combatanţi de la Azovstal, oţelăria din Mariupol, relatează joi EFE.

citizen

Potrivit celor declarate agenţiei de presă citate de către un responsabil american, serviciile de informaţii ale SUA au stabilit că Rusia 'falsifică probe' pentru a pune în cârcă Ucrainei atacul asupra închisorii situate în localitatea Olenivka (sau cunoscută şi ca Ielenovka).

SUA au chiar 'motive' să creadă că Rusia ar putea merge până într-acolo încât să facă să pară că rachete HIMARS furnizate de SUA Forţelor armate ucrainene sunt de vină pentru atacul închisorii.

citizen

Rusia intenţionează să finalizeze toate aceste pregătiri înainte ca jurnalişti sau anchetatori să poată accede în închisoare, potrivit acestora.

Statele Unite au făcut publice aceste acuzaţii împotriva Rusiei după ce ONU a anunţat miercuri pregătirea unei misiuni speciale pentru a investiga atacul asupra închisorii din Olenivka.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atacul asupra închisorii respective: Rusia acuză Ucraina şi SUA, susţinând că atacul a fost efectuat cu rachete HIMARS, în timp ce Ucraina neagă categoric că ar fi fost în spatele bombardamentelor în care au murit proprii săi oameni şi afirmă că mercenari ai companiei private Wagner ar fi implicaţi.

citizen

Rusia a confirmat moartea a 50 din cei 193 de prizonieri ucraineni care se aflau în închisoarea din Olenivka, printre care şi combatanţi ai batalionului Azov, consideraţi drept 'nazişti' de autorităţile ruse, dar eroi de către ucraineni pentru curajul cu care au opus rezistenţă împotriva forţelor ruse la oţelăria din oraşul Mariupol, port la Marea Azov.

Noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, nu exclusese marţi ca prizonierii ucraineni să fi fost ucişi cu arme termobarice, făcând referire la experţi internaţionali, fără să precizeze identitatea sau naţionalitatea acestora, conform agenţiei de presă Unian.

Autorităţile ucrainene au cerut ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să reacţioneze imediat faţă de acest atac terorist şi să trimită o misiune de experţi care să ancheteze la faţa locului cele întâmplate la închisoarea din regiunea Doneţk.

Deşi Ministerul rus al Apărării indicase sâmbăta trecută că a invitat Crucea Roşie şi ONU să-şi trimită reprezentanţi pentru o inspecţie la faţa locului, responsabili ai Crucii Roşii au declarat joi că nu a primit încă autorizaţie din partea Moscovei pentru a avea acces la închisoarea din Olenivka, potrivit media ucrainene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇