Ziua 162. Atac sângeros la o înmormântare, autobuz lovit de rachetă și scandal pe „discreditarea armatei”

Ziua 162. Atac sângeros la o înmormântare, autobuz lovit de rachetă și scandal pe „discreditarea armatei”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina a intrat în ziua 162 de război, iar Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea invaziei Rusiei.

Între timp, tot mai mulți ucraineni își părăsesc locuințele. În orașul Avdiivka din regiunea Donețk, de exemplu, a mai rămas doar 10% din populație. Atacuri sângeroase au avut loc în Donbas, cu multiple victime după ce a fost bombardat un autobuz cu călători, dar și un cortegiu funerar.

Kievul a reacționat dur după un raport în care Amnesty International acuză Ucraina că a încălcat legile de război și a comis crime împotriva propriilor cetățeni, înființând baze militare în școli și spitale. Consilierul lui Zelenski acuză o tentativă de „discreditare a armatei”, expresie folosită de Kremlin pentru a-i sancționa pe cei care se opun războiului. Și ministrul de Externe spune că e prezentată o realitate falsă și că Rusia e agresorul aici.

ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Un autobuz a fost lovit de o rachetă a rușilor în Toretsk, din regiunea Donețk. 8 persoane au murit, 4 sunt rănite.
  • Rușii au bombardat Harkovul, Nikopolul și Nikolaevul, provocând numeroase pagube dar, din fericire, nu și victime.
  • Belarusul anunță noi exerciții comune cu Rusia, între 30 august și 5 septembrie.
  • 5 oameni au murit și 6 au fost răniți după un bombardament al ucrainenilor care ar fi vizat cortegiul funerar al Olgăi „Korsa” Kaciura, comandantul diviziei de artilerie din Donețk. Kievul neagă orice implicare. Kaciura a fost și decorată postmortem de Putin, ca erou. Femeia a lucrat 16 ani în Ministerul de Interne al Ucrainei, dar când Rusia a anexat Crimeea s-a alăturat separatiștilor și a devenit unul dintre fondatorii „Miliției Republicii Populare Donețk”.
  • Aproximativ 2.500 de civili au mai rămas în orașul Avdiivka, regiunea Donețk, spune Vitali Barabash, șeful administrației militaro-civile a orașului. Asta înseamnă 10% din populația orașului.
  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat că ONU încearcă să înfiinţeze o echipă de anchetă pentru a studia atacul asupra închisorii din Ucraina care s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi şi zeci de răniţi în rândul prizonierilor de război ucraineni.
  • Rușii au instalat în apropiere de podurile din Herson și Crimeea sisteme care să bruieze ghidajul rachetelor ucrainenilor.
  • Rusia se folosește de pozițiile sale în centrala nucleară Zaporojie pentru a amplifica temerile Occidentului privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voința occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
ADVERTISING

Scandalul cu Amnesty

  • Amnesty International acuză Ucraina că a încălcat legile de război și a comis crime împotriva propriilor cetățeni, înființând baze militare în școli și spitale.
  • Consilierul lui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a comentat raportul Amnesty International, susținând că Ucraina respectă toate legile internaționale, în timp ce Rusia nu ține cont de nimic și bombardează ținte civile aflate la 500 de kilometri de linia frontului. El a avertizat că „orice declarații despre nereguli ale armatei ucrainene pot contribui la campania de discreditare a Forțelor Armatei Ucrainei și zădărnicesc eforturile de a obține arme de la partenerii occidentali”.
  • Și ministrul de Externe Dmitro Kuleba a criticat raportul Amnesty International: „Nu mai creați o realitate falsă unde toată lumea este de vină pentru ceva. Implicați-vă în a spune adevătul despre ce este Rusia astăzi”.
ADVERTISING

Diplomație, sancțiuni și arme:

  • Bulgaria a anunțat că a trimis aproximativ 4.200 de tone de materiale militare Ucrainei de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări, însă le-a ținut secrete pentru a evita tensiunile în țară.
  • Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a îndemnat China să-şi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.
  • Elveţia s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, dar neutralitatea ţării „nu este pusă sub semnul întrebării", afirmă preşedintele. Zelenski consideră, însă, că acesta este „un semnal foarte important pentru întreaga lume”.
  • Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters. O parte din acest pachet ar urma să fie constituit din granturi, pe care Ucraina nu va trebui să le restituie, iar diferenţa va consta în împrumuturi.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇