Rusia susţine că din cauza sancţiunilor îi este ”imposibil” să preia o turbină destinată gazoductului Nord Stream

Rusia susţine că din cauza sancţiunilor îi este ”imposibil” să preia o turbină destinată gazoductului Nord Stream

Restituirea către Rusia a unei turbine considerată ca fiind esenţială funcţionării gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, este ”imposibilă” din cauza sancţiunilor împotriva Moscovei, a susţinut miercuri compania rusă Gazprom.

”Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea” turbinei, a transmis Gazprom într-un comunicat, potrivit AFP.

Această declaraţie riscă să sporească îngrijorarea ţărilor europene, care observă că de fapt Rusia caută pretexte pentru a întârzia preluarea acestei turbine, a cărei lipsă este unul din motivele invocate de Moscova pentru diminuare livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care de o săptămână funcţionează la numai 20% din capacitate.

ADVERTISING

Respectiva turbină fusese trimisă de compania germană Siemens Energy la reparaţii în Canada, dar această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei.

Între timp, turbina a fost trimisă în Germania, dar Moscova a susţinut că ea ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi a acuzat astfel compania Siemens de încălcarea contractului.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că turbina poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună ''am nevoie de ea''.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇