Criza gazelor: Dușurile mai reci nu vor fi suficiente

Criza gazelor: Dușurile mai reci nu vor fi suficiente

UE dorește să își reducă consumul de gaze cu cel puțin 15 %. Probabil că Germania va trebui să economisească și mai mult. Doar prin apeluri nu merge.

citizen

Uneori, legile și regulamentele pot evolua foarte rapid. În timp ce un important furnizor german de sisteme de încălzire încă mai anunță că până la 45 % din costul înlocuirii unui sistem de încălzire pe bază de păcură cu unul nou pe bază de gaz va fi acoperit de stat, guvernul german a anulat această subvenție practic peste noapte.

În viitor, banii vor fi disponibili doar pentru sistemele de încălzire care pot fi exploatate cu ajutorul energiilor regenerabile. Printre acestea se numără pompele de căldură sau cazanele pentru peleți de lemn. "Cei mai mulți oameni locuiesc în case mai vechi. Renovarea, înlocuirea ferestrelor, renunțarea la încălzirea pe gaz, toate acestea ajută la reducerea costurilor și merg mână în mână cu protecția climei", spune ministrul federal al Economiei, ecologistul Robert Habeck.

Încălzitoarele sunt din ce în ce mai puține

citizen

Trebuie acum aruncate sistemele de încălzire pe gaz? Sezonul de încălzire începe în aproximativ trei luni și mai bine de fiecare a doua casă din Germania este încălzită cu gaze naturale. Chemarea unui instalator este dificilă, căci registrele de comenzi sunt pline, iar el nu poate oferi o programare pentru o inspecție a vechiului sistem de încălzire decât cel mai devreme în octombrie. Există, de asemenea, o lipsă de materie primă. Pompele de căldură sunt greu de găsit și ar putea dura mai multe luni până când sistemul va fi instalat.

citizen

În magazinele de materiale de construcții și electrice, lemnele de foc, încălzitoarele mobile cu ventilator și radiatoarele electrice sunt deja parțial epuizate. Tehnicienii avertizează că alimentarea cu energie electrică nu este proiectată pentru o sarcină suplimentară mare din partea unor astfel de dispozitive și că în zilele reci ar putea apărea supraîncărcări locale ale rețelei.

Facturi mari, în curând

În timp ce în Germania persistă o vară călduroasă și majoritatea caloriferelor sunt închise, tot mai mulți chiriași și proprietari de locuințe își dau seama că lucrurile ar putea deveni inconfortabile începând din toamnă. Așa-numiții furnizori de bază, adică societățile energetice care au cei mai mulți clienți la nivel local, vor să majoreze tarifele lunare pentru gaz începând cu luna august sau septembrie.

Chiar și acei clienți care au contracte de lungă durată care le garantează un nivel scăzut de kilowați/oră vor trebui să plătească o parte din prețurile de achiziție ale furnizorilor, care cresc brusc începând cu 1 octombrie. Până la cinci cenți pe kilowatt/oră vor fi transferați către toți consumatorii.

O poliție a căldurii?

Stimulentul de preț vine mult prea târziu, spun economiștii, criticând atitudinea de până acum a ministrului federal al Economiei. De luni de zile, ministrul a făcut apel la cetățeni să economisească gazele, dar s-a limitat la apeluri.

Este adevărat că urmează să fie emisă o ordonanță care va interzice, între altele, ca piscinele private să fie încălzite cu gaz pe timp de iarnă. "Însă nu cred că acum poliția va vizita toți proprietarii de piscine și va vedea dacă piscinele sunt calde. Aceasta nu este o țară în care să vreau să trăiesc”, a spus Habeck.

Nu va exista o "poliție a căldurii", la fel cum nu va exista nici o înghețare în apartamente prescrisă legal. Pandemia a arătat că germanii și nu numai s-au conformat voluntar reglementărilor.

Cu toate acestea, experții se îndoiesc că actuala criză energetică poate fi comparată cu pandemia. Consiliul consultativ științific din cadrul Ministerului Federal al Economiei și Protecției Climei, care include 41 de economiști de renume, i-a transmis o scrisoare ministrului Habeck în iunie, în care afirmă că apelurile singure nu au aproape niciodată efect.

Lăsați prețurile să își facă efectul

Consumatorii ar economisi cu adevărat gaz doar dacă ar simți criza în portofel. "Un preț ridicat al gazului este cel mai eficient stimulent pentru limitarea consumului", se arată în scrisoarea de nouă pagini, consultată de DW. "Dacă semnalul privind prețul este anulat, de pildă pentru că anumite companii sau gospodării private știu că vor fi aprovizionate oricum la un preț fix, acestea nu mai sunt stimulate să economisească la consumul de gaz.”

Încă de la începutul lunii aprilie, Institutul German de Cercetare Economică (DIW) a calculat că, dacă s-ar lua măsurile adecvate, consumul de gaze naturale ar putea scădea cu până la 33 % în anul în curs. Asta în situația în care creșterea prețurilor la gaze ar fi transferată direct spre consumatori. De fapt, Germania a economisit doar 16 % în primele șase luni ale anului.

Statul nu ar trebui să suporte costurile suplimentare

Economiștii nu prea cred în plafonarea prețului la gaze de către stat sau în acordarea de ajutoare financiare suplimentare pentru cetățeni, dincolo de subvenția unică de 300 de euro pentru energie. În schimb, consiliul consultativ științific sugerează reglementarea pieței gazelor naturale astfel încât consumatorii de gaze, indiferent de contractele lor, să poată "consuma doar un anumit procent din consumul din anul precedent la prețuri moderate". Gospodăriile care consumă mai mult ar trebui să plătească o suprataxă substanțială.

Claudia Kemfert de la Institutul German de Cercetare Economică merge mai departe și recomandă plata unor prime pentru cei care economisesc deosebit de mult gaz, idee respinsă de ministrul economiei, Robert Habeck. "Dacă cineva vine să spună că este solidar numai dacă mai primește încă 50 de euro, eu îi spun că nu va primi”, a declarat Habeck într-un interviu televizat.

Înapoi la munca de acasă?

În schimb, ministrul rămâne în continuare la îndemnuri și recomandări precum rărirea dușurilor și potrivirea apei la o temperatură mai mică, revizia și reglarea optimă a instalațiilor de încălzire și reducerea temperaturii în camere. Având în vedere pandemia și creșterea în continuare a numărului de infecții începând din toamnă, ar putea avea sens să se lucreze din nou mai mult de acasă.

În cadrul unor studii recente s-a calculat că aproximativ cinci procente din energie ar putea fi economisite dacă s-ar lucra mai mult de acasă. Economista DIW vorbește despre un "potențial semnificativ de economisire". "În principiu, munca de acasă poate contribui la economisirea energiei, deoarece clădirile de birouri nu trebuie să fie încălzite și se poate economisi energie electrică", spune ea.

Însă oare companiile, care au astfel costuri de încălzire mai mici, vor plăti angajaților compensații financiare pentru acest lucru?

Întrebarea încă nu are răspuns, la fel ca multe alte întrebări din actuala criză energetică. Dar oare cel mai rău scenariu - o penurie de gaze - va avea loc? Patru institute economice germane de renume îndrăznesc să prezică că ar fi suficient chiar dacă doar o cantitate de 20 % din livrările de odinioară ar continua prin cel mai important gazoduct, Nord Stream 1.

Cu toate acestea, acest lucru este valabil numai dacă Germania ar fi nevoită să transfere mai puțin gaz natural către vecinii săi, proporțional cu reducerile, ceea ce este neclar din punct de vedere juridic și politic. Potrivit calculelor institutelor de cercetare, deficitul de gaze ar urma să apară probabil în lunile aprilie și mai și apoi din nou în decembrie 2023. Un lucru este clar: deficitul de gaze nu va însoți țara doar în iarna care vine.

Autor: Sabine Kinkartz


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇