Țările UE au decis cum vom reduce consumul de gaze în această iarnă. Există și excepții

Țările UE au decis cum vom reduce consumul de gaze în această iarnă. Există și excepții

Țările Uniunii Europene au aprobat, marți, un plan de urgență pentru a-și reduce consumul de gaze, în timp ce se pregătesc pentru o iarnă incertă cu privire la aprovizionarea din partea Rusiei.

Ungaria a fost singura țară care s-a opus acordului.

Planul, propus săptămâna trecută de către Comisia Europeană (CE), a fost profund modificat, însă păstrează marile principii.

El prevede în continuare ca fiecare ţară să facă ”tot ceea ce poate” pentru a reduce - în perioada august 2022 - martie 2023 - consumul de gaze naturale cu cel puţin 15% faţă de media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.

ADVERTISING

Multe excepţii şi derogări

Reducerile ar putea deveni obligatorii într-o situație de urgență în ceea ce privește aprovizionarea, dar la nivelul UE s-a convenit să fie scutite unele țări și industrii, după ce mai multe state s-au opus propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară, scrie Reuters.

Iar AFP arată că acordul prevede derogări pentru statele insulare (Malta, Cipru şi Irlanda), care nu sunt interconectate la reţelele de gaze ale altor ţări, dar şi pentru statele care şi-au depăşit obiectivele de umplere a rezervoarelor de gaze naturale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, ţările ale căror reţele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul european şi depind în mare măsură de gaze naturale pentru producţia de electricitate vor şi ele scutite, pentru a evita o criză a furnizării de energie electrică.

O excepţie va mai putea fi cerută de un stat membru pentru a-şi adapta cererea internă de gaze dacă acel stat are interconexiuni limitate cu altele şi dacă poate demonstra că foloseşte la maxim capacităţile sale de export către alte state, inclusiv capacităţile de export de gaz natural lichefiat (GNL).

ADVERTISING

Alte derogări mai pot fi solicitate dacă un stat membru depinde în mare măsură de gazele naturale ca materie primă pentru industriile critice sau în cazul în care consumul său a crescut cu cel puţin 8% în ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani.

În plus, Consiliul European, şi nu Comisia Europeană, aşa cum cerea aceasta, va decide o punere în aplicare a unor obiective cu caracter constrângător.

Acordul e probabil suficient pentru o iarnă ''medie''

Acordul va asigura suficiente economii pentru o iarnă obişnuită, inclusiv dacă Rusia ar sista livrările de gaze chiar de luna aceasta, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de Reuters.

"Calculele noastre iniţiale arată că, chiar dacă se utilizează integral toate excepţiile, vom realiza o reducere a cererii care ne va ajuta să trecem în siguranţă peste o iarnă medie", a declarat oficialul european, în cadrul unei conferinţe de presă.

Europa ar putea avea probleme chiar de miercuri, când compania rusă Gazprom va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acest acord îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa a rămas unită în fața ultimelor reduceri de gaze ale Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇