Poate România să scadă consumul de gaze cu 15%, aşa cum ne cere Comisia Europeană? Răspunsul lui Ciucă

Poate România să scadă consumul de gaze cu 15%, aşa cum ne cere Comisia Europeană? Răspunsul lui Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă susţine că, în momentul de faţă, nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru la iarnă.

Întrebat despre solicitarea Comisiei Europene ca fiecare stat membru să scadă consumul de gaze cu 15% până în martie 2023, premierul a replicat evaziv:

„Așa cum am demonstrat până în momentul de față, avem nevoie în continuare de menținerea solidarității la nivelul Uniunii Europene, iar România a fost parte la toate deciziile care au menținut și consolidat solidaritatea în interiorul UE. Această decizie a reducerii consider că va fi luată în funcție de cantitățile de gaz care vor exista în depozitare înainte de începerea reală a iernii.”

ADVERTISING

Premierul a menţionat că a fost depăşit pragul de 1,6 de miliarde de metri cubi de gaz în depozite. Astfel că e convins că ajungem, la 1 noiembrie, la 80% din capacitate, aşa cum cere UE.

"Suntem peste procentele asumate şi chiar la sfârşitul săptămânii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam în depozite în perioada similară a anului trecut. Ca atare, (…) în momentul de faţă nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023", a explicat premierul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comisia Europeană a cerut miercuri celor 27 de state membre să-şi reducă voluntar consumul de gaze în cursul următoarelor opt luni, dezvăluind măsuri destinate să permită UE să înfrunte o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cadrul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă „tot posibilul” pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.

ADVERTISING

Deja Spania a anunţat că respinge planul Comisiei Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat „justă” şi nici „eficientă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇