Comisia Europeană anunță planul pentru iarnă: Țările trebuie să reducă serios consumul, dacă vor să nu aibă probleme

Comisia Europeană anunță planul pentru iarnă: Țările trebuie să reducă serios consumul, dacă vor să nu aibă probleme

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor membre să își reducă consumul de gaz cu 15% de la 1 august 2022 și până la 31 martie 2023, pentru a se asigura că pot trece în siguranță de iarnă în cazul unei întreruperi totale a gazelor din Rusia.

Măsura, care va fi una voluntară, face parte din mult așteptatul plan al Comisiei Europene, realizat din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăți nu numai să umple stocurile de gaze înainte de începerea iernii, ci și să asigure o aprovizionare suplimentară în lunile mai reci, scrie Euronews.

ADVERTISING

Scopul acestei măsuri, a spus Comisia, este de a proteja gospodăriile și utilizatorii esențiali, cum ar fi spitalele și industriile cheie.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că toate statele membre „vor suferi” dacă blocul comunitar nu reușește să acționeze împreună.

„Este important ca toate statele membre să contribuie la economisire, stocare și să fie gata să împartă gazul”, a spus ea.

Ca parte a propunerii, statele membre ar trebui să prezinte Comisiei planuri naționale de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni. Totodată, țările care solicită livrări suplimentare de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit planului, Comisia va avea competența de a declanșa o „alertă a Uniunii” cu privire la securitatea aprovizionării și de a impune o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor statelor membre dacă acestea nu reușesc să reducă suficient consumul în mod voluntar.

Această alertă ar fi declanșată atunci când „există un risc substanțial de lipsă severă de gaze sau o cerere excepțional de mare de gaz”, a spus Comisia într-un comunicat.

Von der Leyen a explicat că o reducere cu 15% a consumului de gaz echivalează cu aproximativ 45 de miliarde de metri cubi de gaz și că ar permite blocului să „trece în siguranță de iarnă” în cazul unei întreruperi complete din partea Rusiei.

ADVERTISING

Propunerea Comisiei va fi discutată de miniștrii UE în cadrul unui summit extraordinar în domeniul energiei care va avea loc în 26 iulie.

12 state au întrerupt aprovizionarea cu gaz rusesc

UE și partenerii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit gazul furnizat Europei ca răzbunare împotriva sancțiunilor impuse în urma atacului său militar asupra Ucrainei.

Douăsprezece state membre și-au întrerupt deja aprovizionarea cu gaze rusești fie parțial, fie complet.

Ca răspuns, UE s-a angajat să umple stocurile de gaze naturale la un nivel de cel puțin 80% până la începutul lunii noiembrie. Dar acest obiectiv pare din ce în ce mai greu de atins, deoarece Rusia, care furnizează 40% din totalul importurilor de gaze la nivelul blocului comunitar, reduce deja exporturile, iar alte alternative sunt greu de accesat.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că acum capacitățile de stocare a gazelor din UE sunt la aproximativ 65%, dar că o reducere suplimentară a livrărilor de gaze rusești va face ca atingerea obiectivului de 80% să fie „foarte provocatoare”.

„Riscăm să încheiem iarna aceasta cu un depozit gol, care va fi imposibil de reumplut la timp pentru următorul sezon”, a subliniat ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇