Germania va impune o taxă tuturor consumatorilor de gaze

Germania va impune o taxă tuturor consumatorilor de gaze

Germania urmează să impună o taxă tuturor consumatorilor de gaze naturale, de la 1 octombrie, menită să ajute furnizorii care se confruntă cu creşterea preţurilor de import.

Asta înseamnă că o gospodărie de patru persoane s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare de până la 1.000 de euro pe an.

Taxa urmăreşte să împartă costurile suplimentare pentru înlocuirea gazului din Rusia între toţi utilizatorii şi să prevină insolvenţa în rândul comercianţilor de gaze, transmite Reuters, care a consultat proiectul de lege.

ADVERTISING

Consumatorii casnici şi industriali cu contracte pe termen lung vor fi afectaţi de taxă, care va fi valabilă până la sfârşitul lunii septembrie 2024, se arată în document.

Importatorii de gaze vor trebui să suporte singuri costurile în creştere până când taxa va intra în vigoare.

Taxa este un avantaj pentru importatorii aflaţi în dificultate, în special Uniper, cel mai mare importator al Germaniei de gaz rusesc, care a primit un ajutor de stat săptămâna trecută, şi divizia de gaze a EnBW, VNG.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că taxa va fi între 1,5 şi 5 eurocenţi pe kilowatt oră (Kwh), veniturile fiind disponibile tuturor companiilor care trebuie să înlocuiască gazul rusesc.

ADVERTISING

Habeck a spus că măsura este una dificilă, dar importantă pentru stabilizarea pieţei energetice.

”Nu se ştie exact cât va costa (gazul) în noiembrie, dar vestea amară este că, cu siguranţă, sunt câteva sute de euro pe gospodărie”, a spus el.

Mai multe detalii despre taxă vor fi anunţate în august.

Grupul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, săptămâna aceasta.

Germania a trecut luna trecută la a doua dintre cele trei etape ale planului său de urgenţă a aprovizionării, permiţând Guvernului să declanşeze o clauză de ajustare a preţurilor, astfel încât furnizorii să poată transmite creşterile de preţ către clienţii lor.

ADVERTISING

O taxă generală care ar creşte preţurile gazelor pentru toată lumea, indiferent de furnizor, este considerată totuşi mai echitabilă.

Marcel Fratzscher, preşedintele institutului economic DIW, a spus că este ”drept şi necesar” să se transfere costurile către toţi consumatorii, iar germanii ar trebui să se pregătească pentru cel puţin o triplare a facturilor de încălzire pe gaze, dar ar trebui să existe măsuri de ajutor pentru a sprijini persoanele cu venituri mici.

Între timp, Guvernul a făcut un apel către cetăţeni şi industrie să economisească energie acum, astfel încât să poată umple instalaţiile de stocare a gazelor înainte de iarnă - urmărind ca până în noiembrie să se ajungă la 95% din capacitate, de la 67,2% în prezent.

Firmele îşi cântăresc opţiunile, în timp ce Berlinul a spus deja că va stinge luminile la 200 de clădiri publice şi repere, pe timp de noapte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇