Stoltenberg spune că Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp războiul continuă

Stoltenberg spune că Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp războiul continuă

Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice în cursul actualului conflict militar, izbucnit prin invazia rusă, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Eu cred că a înţeles toată lumea că a deveni membru al NATO în mijlocul unui război nu este pe agendă. Problema este ce se întâmplă când se încheie războiul”, a afirmat Stoltenberg, în cursul unui eveniment organizat la Bruxelles de filiala germană a Fondului Marshall al Statelor Unite, citat de agenţia Reuters.

Liderii statelor membre NATO vor analiza, cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania, posibilitatea de a oferi Ucranei garanţii de securitate după încheierea conflictului militar cu Rusia.

ADVERTISING

Ucraina cere insistent aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia se opune vehement unei astfel de acţiuni, iar acesta este unul dintre motivele invocate de Kremlin pentru a justifica actuala invazie militară în Ucraina.

Aderarea la NATO ar permite Ucrainei să invoce clauza apărării colective din Articolul 5 al Tratatului NATO, care obligă toţi aliaţii să o apere în caz de atac, notează AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇