Statele Unite vor continua să îi evacueze pe afganii aflaţi în pericol şi după 31 august: Biden vorbeşte despre 65.000

Statele Unite vor continua să îi evacueze pe afganii aflaţi în pericol şi după 31 august: Biden vorbeşte despre 65.000

Angajamentul Statelor Unite faţă de afganii aflaţi în pericol va continua şi dincolo de 31 august, termenul limită al preşedintelui Joe Biden privind retragerea din Afganistan, a declarat luni o reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat.

Ea a adăugat că promisiunea unei plecări sigure nu are ”o dată de expirare”, transmite Reuters.

”Angajamentul nostru faţă de afganii aflaţi în pericol nu se încheie pe 31 august”, a declarat aceasta la un briefing de presă, fără să explice cum va continua Washingtonul eforturile sale de a ajuta oamenii să plece din Afganistan dacă se va retrage complet din ţară până la sfârşitul lunii august.

Talibanii au preluat puterea în urmă cu puţin mai mult de o săptămână, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi îşi retrăgeau trupele după un război de 20 de ani lansat în săptămânile de după atacurile din 11 septembrie împotriva SUA de către militanţii Al Qaeda, în 2001.

Afganii şi străinii panicaţi au luat cu asalt aeroportul, cerând să plece înainte ca forţele conduse de SUA să-şi finalizeze retragerea până la sfârşitul lunii.

”Am auzit de la talibani … că vor un aeroport care funcţionează bine după plecarea armatei SUA… Talibanii au fost de asemenea de acord să permită accesul în siguranţă în aeroport şi acest angajament nu are o dată de expirare ", a spus oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

Ea a adăugat că, chiar şi atunci când prezenţa armatei americane va dispărea, Statele Unite se aşteaptă ca afganii care sunt în pericol vor avea ocazia să părăsească ţara.

Biden vrea să evacueze 65.000 de persoane din Afganistan

Dar informaţiile din teren arată deja că potenţialii evacuaţi se confruntă cu o călătorie periculoasă către aeroportul din Kabul şi cu haos la porţile aeroportului înainte să treacă prin mulţime până la un avion.

Luni, un membru al forţelor afgane a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi într-un schimb de focuri în afara aeroportului din Kabul.

În prezent, există opt centre de tranzit în şase ţări care găzduiesc peste 17.000 de persoane.

Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite se aşteaptă să evacueze între 50.000 şi 65.000 de persoane din Afganistan. Aceasta este un număr mai mic decât numărul persoanelor eligibile, conform estimărilor avocaţilor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇