Cinci afgani transferaţi în Franţa sunt suspectaţi că au legături cu talibanii

Cinci afgani transferaţi în Franţa sunt suspectaţi că au legături cu talibanii

Cinci cetăţeni afgani transferaţi în Franţa sunt suspectaţi de legături cu Mişcarea talibanilor şi au fost plasaţi sub supraveghere, afirmă ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

Cinci persoane "fac obiectul unor măsuri individuale de control administrativ şi supraveghere", în virtutea legislaţiei antiteroriste, a declarat Gérald Darmanin luni seară, citat Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Point.

Conform unor surse din cadrul comisiei de anchetă, unul dintre suspecţi a recunoscut că face parte din Mişcarea talibanilor afgani.

"Chiar dacă această persoană ne-a ajutat la evacuarea personalului Ambasadei Franţei din Afganistan, credem că ar putea avea legături cu talibanii", a precizat Gérald Darmanin.

Cei cinci suspecţi sunt cercetaţi de Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI) din Franţa.

"Au fost plasaţi sub supraveghere şi sunt vizaţi de unele restricţii de circulaţie. Suntem extrem de vigilenţi", a subliniat ministrul francez de Interne.

Numeroase ţări occidentale, în principal SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, îşi evacuează din Afganistan propriii cetăţeni şi angajaţi ai corpului diplomatic.

De asemenea, sunt evacuaţi cetăţeni afgani care au colaborat cu forţele internaţionale în ultimii 20 de ani, precum şi afgani care cer azil din raţiuni de securitate.

Citește mai multe despre ce se întâmplă în Afganistan și pozițiile marilor puteri:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇