Măsuri radicale impuse de talibani funcționarilor publici și fetelor care merg la școală. UE cere tuturor statelor să primească refugiați, ”regulat și ordonat”

Măsuri radicale impuse de talibani funcționarilor publici și fetelor care merg la școală. UE cere tuturor statelor să primească refugiați, ”regulat și ordonat”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Funcţionarii au fost împiedicaţi de talibani să revină la lucru în instituţiile publice sâmbătă, când în Afganistan se reia săptămâna de muncă.

”Am fost la biroul meu în această dimineaţă, dar talibanul care era la intrare mi-a spus că nu a primit ordin să redeschidă”, a declarat Hamdullah, un funcţionar din Kabul. ”Ne-au spus să ne uităm la televizor sau să ascultăm la radio anunţul privind reluarea lucrului”, a adăugat el pentru AFP.

'Talibanii au închis toate străzile până la minister. Nu permit nimănui să intre în clădire”, a relatat un angajat al Ministerului de Externe. ”Unul din ei mi-a spus să aştept până la numirea noului ministru şi a directorilor săi”, a afirmat el, potrivit Agerpres.

”Ne-au trimis acasă”, a confirmat un funcţionar al primăriei din Kabul. ”Venisem cu multe speranţe, dar am plecat dezamăgit”.

Țara a încremenit după ocupația talibană

De când talibanii au preluat puterea la 15 august, instituţiile guvernamentale, băncile, birourile de paşapoarte, şcolile şi universităţile au rămas în mare parte închise. Doar câteva firme private de telecomunicaţii au funcţionat în ultimele zile.

ADVERTISING

Talibanii nu au format încă un guvern după ce au cucerit ţara cu o viteză uluitoare şi au preluat fără opoziţie capitala.

După prăbuşirea guvernului, una din preocupările principale ale afganilor este să primească în continuare un salariu, ceea ce pare imposibil fără o menţinere a activităţii.

Majoritatea străzilor din Kabul erau pustii sâmbătă, cu excepţia posturilor de control ale talibanilor, a patrulelor lor şi a arterelor care duc spre aeroport, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţară.

Fetele, separate de băieți la școală

Pe de altă parte, oficialii talibani din vestul provinciei Herat au ordonat ca fetelor să nu li se mai permite să stea în aceleaşi clase cu băieţii, relatează khaama.com, potrivit Mediafax.

Într-o întâlnire de trei ore între profesori şi oficialii talibani, aceştia din urmă au spus că nu există nicio justificare pentru acest tip de educaţie mixtă.

ADVERTISING

În prezent co-educaţia este aplicată atât în ​​universităţile guvernamentale, cât şi în universităţile private.

Profesorii din vestul provinciei Herat au argumentat că universităţile şi institutele guvernamentale pot gestiona clase separate, dar din cauza numărului limitat de studente din instituţiile private, acestea din urmă nu îşi pot permite să creeze clase separate.

Mullah Farid, care a reprezentat talibanii în cadrul reuniunii din provincia Herat, a spus că ar trebui încheiată co-educaţia, deoarece sistemul este „rădăcina tuturor relelor din societate".

Profesorii din provincia Herat au declarat că, din moment ce instituţiile private nu îşi pot permite cursuri separate, mii de fete pot rămâne private de învăţământul superior.

Există aproximativ 40.000 de studenţi în provincie.

UE cere tuturor membrilor să primească refugiați

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă toate statele, în primul pe cele europene, să primească o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul, ea asigurând de sprijinul financiar al UE ţările membre care vor răspunde apelului, transmite AFP.

ADVERTISING

”Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente (...) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie”, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE la Kabul.

”Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor”, a spus şefa executivului UE într-o conferinţă de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaşte deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiaţi afgani şi dacă unele guverne au refuzat.

Însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat puţin mai devreme facilităţile puse la dispoziţia refugiaţilor în această bază, pe unde vor tranzita toţi afganii care lucrau la Kabul pentru instituţiile UE şi familiile lor, înainte de a fi repartizaţi între diferite ţări unde să-şi refacă viaţa.

UE vrea o migrație ”regulată, ordonată”

Într-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect în UE-27, Charles Michel a admis că imigraţia constituie ”o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană”, el pledând pentru instituirea unor ”migraţii regulate, ordonate”.

Întrebată cu privire la relaţiile între UE şi talibani, şefa Comisiei a insistat pe faptul că, deşi au existat ”contacte operaţionale cu aceştia pe teren pentru ”a salva vieţi”, nu există ”niciun dialog politic” cu această mişcare şi, prin urmare, ”nicio recunoaştere a talibanilor”.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de ”800 de persoane”, au fost deja repartizaţi spre alte ţări, mai ales ”Danemarca şi unele state baltice”.

Sanchez a mai anunţat că încă două avioane vor ajunge în Spania sâmbătă, unul la ora locală 18:00 (16:00 GMT) şi celălalt la 21:00 (19:00 GMT). În primul se vor afla angajaţi afgani ai UE şi familiile lor, iar în următorul, persoane care au lucrat pentru Spania, precum şi ”câţiva americani”.

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇