Prima conferinţă de presă a talibanilor: Nu dorim haos, i-am iertat pe toți. Replici de la UE și SUA

Prima conferinţă de presă a talibanilor: Nu dorim haos, i-am iertat pe toți. Replici de la UE și SUA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Talibanii au susţinut, marți, prima conferinţă de presă după ce au preluat puterea în Afganistan. Ei au anunțat că și-au iertat adversarii și că nu doresc haos.

Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a susţinut o conferinţă de presă după ce puterea din Afganistan a fost preluată de talibani și a spus că ei sunt paşnici şi nu-şi doresc „haos”, potrivit Mediafax.

Zabihullah Mujahid a declarat că ceea ce se întâmplă acum este „un moment de mândrie pentru întreaga naţiune”. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai spus că „vrem să ne asigurăm că Afganistanul nu mai este câmp de luptă sau zonă de conflict”.

Mai mult, Zabihullah Mujahid a anunțat că nu îşi doreşte să vadă haos în Kabul: „Planul nostru era să ne oprim la porţile Kabulului, astfel încât procesul de tranziţie să poată fi finalizat fără probleme”.

Acesta a adăugat: „I-am iertat pe toţi cei care au luptat împotriva noastră”.

Totodată, Zabihullah Mujahid a anunțat că talibanii nu vor bate la uşa tinerilor afgani să-i întrebe pentru cine au lucrat şi a promis siguranţă: „Nimeni nu va fi interogat sau urmărit”.

ADVERTISING

Nici femeile nu trebuie să se teamă, a susținut reprezentantul talibanilor. „Noi suntem dedicaţi drepturilor femeilor în limitele legii shariei (legea islamică). Vor lucra umăr la umăr cu noi. Am dori să asigurăm comunitatea internaţională că nu va exista nicio discriminare”.

În prezent, talibanii lucrează la formarea guvernului, iar acesta va fi anunţat în curând.

„Avem toate graniţele sub controlul nostru”, a precizat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

UE le recunoaște talibanilor victoria, dar nu autoritatea

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a anunțat că UE "va trebui să discute" cu talibanii "cât de curând va fi necesar" pentru că aceştia "au câştigat războiul" în Afganistan, dar fără ca asta să implice recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată.

"Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie" în Afganistan, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

ADVERTISING

"Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan", în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell, potrivit Agerpres.

El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles.

Mai dur în mesaj a fost ministrul german al afacerilor externe, acuzând obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afganii care doresc să fugă din ţară, relatează AFP.

"Ceea ce este important este ca această fază de tranziţie să fie paşnică şi asta depinde de ceea ce guvernul de tranziţie va face cu adevărat după ce va fi instalat şi dacă putem să le credem declaraţiile", a declarat Heiko Maas în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE.

ADVERTISING

"Vom vedea ce fac în următoarele zile. Am discutat în Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene şi am ajuns la concluzia că îi vom judeca pe talibani după fapte", a adăugat el.

Şeful diplomaţiei germane i-a acuzat din nou pe talibani că obstrucţionează accesul la aeroportul din Kabul al afganilor care vor să plece din ţară.

"Talibanii au instalat puncte de control peste tot în oraş şi controlează întreaga zonă şi împrejurimile aeroportului", a adăugat el.

Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt, potrivit lui Maas, "străinii, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan" nu are acces.

Berlinul estimează la circa 2.500 numărul angajaţilor locali, împreună cu familiile lor, care au lucrat cu trupele germane sau la ambasadă şi trebuie evacuaţi din ţară.

La acest număr se adaugă, potrivit Berlinului, circa 2.000 de militanţi pentru drepturile omului sau membri ai ONG-urilor. Cu familiile lor, numărul ar ajunge la 10.000 de persoane.

Însă operaţiunile de evacuare rămân haotice în acest stadiu. Un avion militar german a părăsit astfel Kabulul cu numai şapte cetăţeni afgani la bord. Un al doilea avion german a putut să decoleze marţi de data aceasta cu 125 de persoane la bord, printre care afgani, potrivit lui Heiko Maas.

SUA: Cuvintele sunt liniștitoare, dar vrem să vedem faptele

Un mesaj similar a venit și din partea SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"Dacă talibanii afirmă că vor respecta drepturile cetăţenilor lor, ne vom aştepta ca ei să respecte acest angajament", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

Cu câteva ore mai devreme, insurgenţii afgani au ţinut prima lor conferinţă de presă în capitala afgană cucerită, dând asigurări că ''femeile vor putea lucra în conformitate cu principiile islamului''.

"Cuvintele sunt importante, pot fi liniştitoare, pot fi simbolice", a menţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane. ''Dar ceea ce căutăm sunt fapte'', a adăugat el.

Citește și:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇