3 lucruri absolut normale din Alicante, care ar fi de folos și în București (Galerie foto)

3 lucruri absolut normale din Alicante, care ar fi de folos și în București (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când cobori din avion în Alicante, una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Spania, intri imediat în starea de vacanță.

Este un sentiment total opus cu cel pe care îl ai atunci când pășești pe Otopeni. Asta deși cele două aeroporturi obișnuiau să fie, înainte de pandemie, aproape la fel de tranzitate (15 milioane vs. 14,7 milioane de pasageri, în 2019). Doar că spaniolii construiesc infrastructura gândindu-se la viitor, așa că nu te simți înghesuit deloc în acest spațiu care-ți lasă impresia de vastitate și… civilizație.

Este ciudat să te surprindă normalitatea - cel puțin pentru mine. De fapt, așa e logic să fie: să construiești mai mult pentru viitor decât pentru prezent. Să te gândești mai mult la oameni decât la un eventual profit.

Dar ca român și ca locuitor al Bucureștiului de peste un deceniu, „normalitatea” mea este un pic strâmbă. Deși conștientizez că multe lucruri nu sunt așa cum ar fi normal să fie și aplaud inițiativele bune la fel ca cei care aplaudă la aterizarea avionului, să trăiesc adevărata senzație de normalitate pe pielea mea mă surprinde un pic de fiecare dată.

ADVERTISING

Așa că am decis să documentez puțin lucrurile bune pe care spaniolii le-au făcut (dintotdeauna?) în orașul turistic Alicante și care ne-ar fi de folos și nouă, în capitala României. Și nu numai. Ca să ne simțim (mai) bine în orașul în care trăim.

Top 3 lucruri simple care îmbunătățesc viața în Alicante - și care ne-ar fi de folos și nouă

Niciun oraș nu e perfect și nu neg îmbunătățirile aduse în București (alea care sunt). Am selectat doar trei lucruri care reprezintă norma în Alicante și care m-au făcut să mă gândesc că ne-ar fi utile și nouă.

1. Trotuare adaptate

De câte ori ai mers prin București, pe jos, cel puțin 7 kilometri? Îți amintești cum te-ai simțit după această plimbare? Ei bine, în Alicante am făcut (de plăcere) mai multe promenade lungi pe parcursul celor două săptămâni de vacanță. Și nu doar în apropierea plajelor ofertante, ci și prin centrul orașului, precum și prin parcuri. Comparativ, pot să număr pe degete dățile în care am făcut asta în București, în decurs de un deceniu.

Iar unul dintre motive îl reprezintă faptul că Alicante chiar este prietenos cu pietonii. Trotuarele sunt fără gropi, sunt destul de late încât să încapă două persoane una lângă alta (iar în unele zone, cu mai multe benzi de circulație pe carosabil, sunt și mai late), nu sunt blocate de mașini parcate sau de alte obstacole. Mai mult, pistele de biciclete se află pe șosea și sunt bine delimitate.

ADVERTISING

Și, poate cel mai important aspect, trotuarele sunt adaptate în așa fel încât să fie accesibile pentru persoanele în cărucior cu rotile, precum și pentru cărucioarele pentru copii sau pentru cei care se folosesc de cadru pentru a se deplasa.

De fapt, tot orașul e adaptat: trotuarele au o pantă lină pentru trecerea de pietoni, iar accesul peste tot e facilitat de rampe (în clădiri, la piscină, în hoteluri, restaurante, magazine, mall-uri, benzinării, parcuri etc.).

Iar acest aspect are numeroase implicații: lumea obișnuiește să meargă pe jos (adică nu-și ia mașina până la magazinul din colț), ba chiar face și plimbări mai lungi (de relaxare), iar nimeni nu se simte exclus și frustrat în propriul oraș.

În plus, așa e și mai sigur. Iar acestea sunt doar niște concluzii imediate - implicații mai profunde există cu siguranță. Plus: Copaci plantați pe trotuare, dar în așa fel încât să nu stingherească circulația, și spații de parcare amenajate pe stradă.

Vă dați seama cât de frustrant este pentru cineva cu dificultăți de deplasare sau pentru părinții cu bebeluși ori pentru copii să iasă afară, în București, la o plimbare pe jos? Și cât de periculos? Puteți urmări acest reportaj pentru a vă lămuri și, de asemenea, vă invităm să citiți aici despre legislația care obligă ca trotuarele din România să fie adaptate.

Citește și: La o lună de la inaugurare, trotuarele de pe Șoseaua Fabrica de Glucoză rămân periculoase pentru pietoni și bicicliști. Primăria promite, dar soluția vine de la pasionații de infrastructură

ADVERTISING

2. Parcări de bloc acoperite

20210810_172328

Da, da, știm cu toții că problema parcărilor în București chiar e o problemă. Spre deosebire de noi, spaniolii nu doar că au o viziune pe termen lung, ci au și o abordare holistică. Asta se vede inclusiv în domeniul imobiliar.

Există numeroase complexe de blocuri de locuințe care funcționează, de fapt, ca niște mini-comunități. Sunt înconjurate de gard, accesul se face pe bază de cheie sau telecomandă, iar în interior se află locuri de joacă, terenuri, piscină, magazine și spații cu verdeață.

Cât despre mașini, în fiecare complex de blocuri există parcări... acoperite. Dacă celelalte lucruri mi se pare complicat de făcut, acesta cred că e un aspect ce poate fi mai ușor implementat și la noi. De ce ar fi util? Pentru că nu ai mai avea grija mașinii atunci când e vremea rea. Da, în Alicante nu cade zăpadă și nici nu sunt copaci în jurul acestor spații - dar cred că am putea adapta și noi această idee cumva.

Citește și:

3. Piscină la bloc

Și că tot am menționat de comunități și de un stil de viață mai activ, să ai o piscină la bloc mi se pare o idee excelentă. În Alicante, există o piscină la aproape fiecare bloc, complex de blocuri, hotel sau casă. Asta deși tot orașul e înconjurat de plaje și mare. De regulă, piscinele sunt deschise în timpul sezonului turistic (mai - septembrie).

Iar acolo unde am stat câteva zile la niște prieteni, piscina respectivă deservea celor 10 blocuri din complex, salvamarul era prezent la datorie pe toată durata programului (9.30-22.00), iar accesul se făcea pe baza unei brățări - și doar dacă nu aveai datorii la întreținere.

De ce e util să ai o piscină în curtea blocului? Sunt atât de multe motive (aici sunt citate mai multe studii despre beneficiile înotului)... dar am să mă rezum la a vă prezenta o singură situație. În Alicante, în piscină erau copii de sub un an (cu părinții), dar și persoane trecute de 70 de ani. Care înotau, socializau și se bronzau.

Asta m-a făcut să mă întreb: cum ar fi ca și în București, în loc de bloc lângă lângă bloc sau de curți insalubre, ar fi o piscină frumos amenajată?

Citește și: Consiliul a votat: Nicușor Dan poate face parc pe un teren pe care Robert Negoiță voia să ridice blocuri cu 11 etaje

În loc de concluzie...

Pentru toate acestea, dar și pentru multe altele (de la calitatea oamenilor, la peisaje și plaje), mi se pare că Alicante este un oraș în care ai trăi cu adevărat de plăcere. Nu de nevoie, așa cum este cazul multora din București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇