Sentință pentru tânărul care a ucis la întâmplare o fată de 14 ani în Grădina Botanică din Craiova

Sentință pentru tânărul care a ucis la întâmplare o fată de 14 ani în Grădina Botanică din Craiova

Tânărul de 17 ani care, în vara anului trecut, a ucis la întâmplare o fată de 14 ani în Grădina Botanică din Craiova şi l-a rănit grav pe prietenul acesteia, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Dolj, la internarea într-un centru de detenţie, dar și la despăgubiri de sute de mii de euro.

„Aplică inculpatului Fojică Mario-Alexandru, minor la data săvârşirii faptelor, măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe perioada maximă de 15 (cincisprezece) ani pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – omor calificat, (…) – tentativa la omor calificat, (…) – port fără drept de obiecte periculoase, (…) – folosirea fără drept de obiecte periculoase (…). În baza art. 134 alin. 2 Cod penal dispune executarea măsurii educative aplicate prin prezenta hotărâre inculpatului Fojică Mario-Alexandru într-un penitenciar”, se arată în decizia postată pe portalul instanţelor de judecată, citată de Agerpres.

ADVERTISING

O adolescentă de 14 ani şi prietenul acesteia au fost înjunghiaţi, pe 27 iunie 2023, în timp ce se aflau în Grădina Botanică, minora decedând din cauza rănilor suferite.

Atacatorul acestora, Mario Alexandru Fojică, avea la acel moment 17 ani şi era elev la Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu".

El a fost trimis în judecată, în septembrie 2023, pentru omor calificat şi tentativă de omor calificat, anchetatorii arătând că inculpatul „a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-şi aleagă victimele".

ADVERTISING

În raportul procurorilor se arată că „în data de 27.06.2023, în jurul orelor 16:00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova, inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracţională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale, atât pe victima L.M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.

Anchetatorii mai spun că la stabilirea încadrării juridice a fost reţinută circumstanţa agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă și s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte care să îl ajute să nu fie identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor.

ADVERTISING

„Astfel, chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun", se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj la momentul trimiterii în judecată.

Despăgubiri de sute de mii de euro

De asemenea, magistrații au admis acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi îl obligă pe Mario Alexandru Fojică la plata sumei 29.317,39 lei, despăgubiri materiale. 

El trebuie să îi achite și lui Emanuel Bădică, tânărul pe care l-a înjunghiat în Grădina Botanică, împreună cu părinţii săi 200.000 de lei despăgubiri morale. 

Totodată, instanţa l-a obligat să achite către familia victimei, în total, 600.000 de euro, reprezentând despăgubiri morale. 

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇