După revolta contabililor şi a mediului de afaceri, Guvernul a aprobat, vineri, modificări la mecanismul de implementare a E-TVA.
- Contabilii anunță protest la Guvern, din cauza E-TVA: Fără haos în legislația fiscală
- Gabriel Biriș: RO E-Bătaie de Joc
Perioada în care notele de diferențe privind TVA, dar și notele justificative care să nu fie percepute contribuabililor a fost extinsă până la 1 ianuarie 2025.
„S-a convenit ca o perioadă de șase luni, respectiv până la data de 1 ianuarie 2025, să fie extinsă perioada în care notele de diferențe privind TVA, dar și notele justificative să nu fie percepute contribuabililor.
În acest fel, Ministerul Finanțelor are posibilitatea să implementeze acest mecanism, să observe de unde vin diferențele privind taxa pe valoarea adăugată, respectiv diferențele între ceea ce avem înregistrat la fisc și ceea ce rezultă din conturile depuse de către contribuabili”, a anunțat ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, la finalul şedinţei de guvern.
De asemenea, se va înființa Comitetul e-TVA, în așa fel încât cei care fac parte din acesta să observe dacă trebuie formulate alte propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea acestui mecanism.
Totodată, Guvernul a aprobat extinderea perioadei de 5 zile la 20 de zile pentru validarea datelor și informațiilor din decontul de TVA precompletat.
În plus, s-a abrogat nota justificativă și s-a înlocuit cu notificarea de conformitate.
„Aici s-a adăugat că nu folosim notificarea de conformitate atunci când există erori materiale, când există inadvertențe între bazele de date și alte situații care se vor constata și se vor aproba prin ordin de ministru, ca urmare a celor șase luni în care pilotăm mecanismul și îl îmbunătățim”, a declarat ministrul, citat de Mediafax.
Au fost revizuite şi contravențiile: „Au fost reduse contravențiile și s-au introdus prevederile legale pentru măsurile de prevenție, astfel încât, din acest punct de vedere, fiind un mecanism nou, să putem să luăm aceste măsuri doar atunci când identificăm că sunt situații ce privesc faptele de evaziune fiscală”.
Ministrul a insistat că „este un pachet de măsuri de digitalizare a României”.
„Alături de E-Factura, E-TVA, sunt în pregătire şi RO E-Proprietatea. Va avea loc o discuţie cu mediul de afaceri. În pregătire este Declaraţia unică inteligentă pentru PFA. Sunt în pregătire şi modulele antifraudă de organizare a inspecţiei fiscale şi antifraudă”, a mai spus Boloş, citat de News.ro.
Modulele Antifraudă vor intra în testarea pilot din 1 august, a mai anunţat ministrul Finanţelor.
Boloş a fost mustrat în şedinţa de guvern de premierul Ciolacu, pentru problemele provocate de E-TVA.
"Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemelor statului nu înseamnă mai multă birocraţie şi mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie. Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme şi combaterea evaziunii fiscale pentru stat.
De aceea, domnule ministru Boloş, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizaţi.
Înţeleg că v-aţi consultat, până la urmă, cu experţii contabili şi cu mediul de afaceri şi veniţi astăzi cu o serie de modificări care ţin cont de realitate”, a declarat Marcel Ciolacu.