România ar putea salva mai multe vieți omenești din Afganistan, nu doar conaționali

România ar putea salva mai multe vieți omenești din Afganistan, nu doar conaționali

România ar putea salva mai multe vieți omenești din Afganistan și ar trebui să se concentreze asupra femeilor și copiilor, spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

”România a trimis alaltăieri un avion Hercules C-130 pentru a-i recupera pe cei 33 de cetățeni români rămași în Afganistan. UE a repatriat 106 cetățeni europeni și mai urmează să repatrieze alți 400.

Dincolo de preocuparea pentru ‘ai noștri’, trebuie să facem mai mult, să salvăm mai mulți oameni de acolo! Mai multe femei și copii, primii aflați în calea furiei talibane.

În aceste avioane ar putea încăpea mult mai mulți oameni!”, spune europarlamentarul, într-o postare pe Facebook.

Câte vieți omenești ar putea salva România din Afganistan?România a trimis alaltăieri un avion Hercules C-130 pentru...

Publicată de Nicu Ștefănuță pe Joi, 19 august 2021

Reprezentantul USR-Plus în Parlamentul European susține că a avut astăzi o întâlnire în comisia de afaceri externe a PE cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, despre acest subiect.

ADVERTISING

Iată ce cere Nicu Ștefănuță autorităților europene și românești:

  • Siguranța cetățenilor europeni din Afganistan, precum și a personalului local care lucrează pentru UE și pentru statele membre este prioritatea noastră numărul unu în prezent.

”Cer ca toți europenii să revină acasă în siguranță, dar și toți cetățenii afgani care i-au ajutat în misiunea lor”, spune el.

  • Ajutorul umanitar va fi sporit în zilele ce urmează, în strictă coordonare cu SUA, NATO și ONU.

UE va sprijini financiar statele învecinate cu Afganistanul, unde în următoarele zile un nou val de migranți își va căuta adăpost.
Acesta este un lucru important, pentru că oamenii vor încerca să fie cât mai aproape de țara lor de origine și trebuie ajutați financiar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Peste 60 de state au semnat, zilele trecute, o declarație comună prin care cer ca cetățenii afgani să poată părăsi țara.

”Nu toate statele UE au semnat, însă, această declarație. Consider că este o datorie morală a blocului nord atlantic să ajute cu toate mijloacele în salvarea de vieți omenești”, spune el.

  • ”Cer ca în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), România să stabilească posibilitatea de a recupera și salva viețile a sute de cetățeni afgani, femei, copii, oameni care au ajutat în îndeplinirea misiunii noastre militare acolo. Cer în special atenție pentru femeile din profesiile liberale sau arte, care sunt acum în pericol în fața unui regim care arată ură pentru educația primită de fete în școală”, scrie Nicu Ștefănuță.
ADVERTISING

Astăzi, la Kabul, vedem imagini în care mame își aruncă bebelușii peste gardul de sârmă ghimpată, la graniță, în speranța de a-i salva dintr-o țară întoarsă în întuneric, amintește europarlamentarul.

”Este Ziua internațională a ajutorului umanitar. Noi, ca români credincioși, cu dragoste pentru aproape, ce facem pentru acești oameni?”, se întreabă el.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:

O. D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇