Restaurantele riscă să fie închise din nou după fiecare săptămână, dacă indicele local de răspândire a bolii crește

Restaurantele riscă să fie închise din nou după fiecare săptămână, dacă indicele local de răspândire a bolii crește

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la Parlament că, după o evaluare săptămânală, restaurantele se vor închide în localităţile unde indicele de răspândire a virusului SARS-CoV-2 va fi mai mare de 1,5 – adică incidenţa cumulată în 14 zile este de 1,5 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori -, decizia urmând să fie luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

"Restaurantele, la nivel de judeţ, funcţionează, excepţie fac cele din localităţile unde se depăşeşte acest indice de 1,5 şi decizia este la nivelul Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă. Dacă este un judeţ în care avem peste 1,5, dar este o localitate care are sub 1,5, atunci decizia este tot la Comitetul Judeţean de Situaţii de Urgenţă dacă se poate desfăşura activitate de servire. (…) În momentul în care evaluarea săptămânală va arăta o creştere a acelui indice, în localitatea respectivă, se va închide acel restaurant", a afirmat Tătaru luni la Parlament.

Întrebat dacă se va putea face faţă unui eventual val de noi cazuri de COVID-19 apărute în urma deschiderii restaurantelor, teatrelor, sălilor de cinematografe şi a şcolilor, Tătaru a răspuns: "În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse prin ordin de ministru (…) pentru fiecare activitate care se reia, atunci putem gestiona o creştere mică a numărului de cazuri pe care o asumăm. În cazul în care nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creştere mare a numărului de cazuri".

Tătaru a menţionat că, în cazul respectării regulilor, creşterea prognozată este de până în 1.500 de cazuri pe zi. "Dacă nu se respectă regulile, atunci vom fi nevoiţi să intervenim cu restricţii în anumite zone", a adăugat el.

Experții estimează câte 1.500 de cazuri pe zi în România, după deschiderea restaurantelor şi începerea şcolii, chiar dacă respectăm regulile

Cum îți pregătești organismul pentru confruntarea cu Covid-19, cât durează imunitatea și când poți dona plasmă, dacă vrei să salvezi o viață – Interviu cu prof. dr. Cristian Oancea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇