Reportaj video despre exploatarea muncitorilor romani în Germania

Reportaj video despre exploatarea muncitorilor romani în Germania

Deseori o rețea greu de pătruns și de controlat – sistemul subcontractorilor în Germania. Nu ar trebui ca într-un stat social condițiile de muncă și de cazare ale muncitorilor est-europeni să fie verificate?

„Eu în Germania, din nou?? Niciodată!!”, spune Mariana Costea, care n-a putut să reziste mai mult de două luni la o fermă din Bavaria. Nici Alex B. n-a mai suportat condițiile de muncă de la cel mai mare abator din Germania.

Mulți dintre românii care lucrează în Germania în abatoare, în agricultură, în curierat sau în construcții sunt angajați de firme intermediare, deținute de multe ori tot de către români! Cum funcționează sistemul subcontractorilor și cine e vinovat pentru exploatarea muncitorilor?

ADVERTISING

Alex B. a lucrat doi ani la cel mai mare abator al Germaniei. Ore suplimentare neplătite, cazare precară și reguli corona ignorate.

”Am renunțat pentru că nu erau corecți cu noi, cu plata salariilor, ne furau orele, în loc să lucrezi opt ore, cum era normal, plus 45 de minute pauză, se ajungea să lucrezi 10, 12, 13 ore. Pici, nu reziști psihic”, a povestit bărbatul pentru DW.

ADVERTISING

La majoritatea abatoarelor, un astfel de program este ceva obișnuit, mai spune el. Se lucrează în acord, adică nu ești plătit pe numărul orelor, ci pe volum, iar acesta este imposibil de realizat în 8 ore. Nici celalalte reguli nu sunt respectate.

”Lucrând într-un mediu umed, frig foarte mult și fiind dată banda foarte tare, e normal ca o persoană care lucrează în mediul acesta să transpire și să răcească, poate să facă pneumonie.

ADVERTISING

Și foarte mulți au fost amenințați: ”Dacă mai vii cu concediu medical, te dau afara!”. Ceea ce este absurd. Ai semnat un contract, ai dreptul la concediu medical”, explică Alex B.

El a povestit și cum se proceda în momentul în care se efectuau controale, în vreme de pandemie.

”În momentul în care se făceau controalele la abatorul Tonnies, șefii mici veneau și spuneau: Toată lumea măștile pe față, indiferent cine vine nu vorbiți, nu aveți dreptul să spuneți nimic, chiar dacă știți să vorbiți germana”, a mai spus Alex B.

Germania: Cine îi exploatează pe lucrătorii români?

Lavinia Pitu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇