Regina Elisabeta a II-a devine azi primul monarh din istoria Marii Britanii care sărbătorește împlinirea a 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a devine azi primul monarh din istoria Marii Britanii care sărbătorește împlinirea a 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va deveni duminică primul monarh din istoria ţării care va sărbători împlinirea a 70 de ani de domnie. Acest record este însă umbrit de absenţa soţului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală şi de o stare de sănătate fragilă a suveranei.

Regina britanică va afla la Sandringham azi, atunci când va fi marcat un dublu eveniment: moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, şi urcarea sa pe tron la vârsta de 25 de ani.

Totodată, va fi prima celebrare importantă pe care suverana britanică o va marca fără soţul ei, prinţul Philip, care a murit în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani, relatează EFE.

ADVERTISING

În cele şapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de Covid-19, însă ea a ştiut să se adapteze schimbărilor momentului, precum despărţirea prinţilor de Wales din celebrul "annus horribilis" 1992, moartea prinţesei Diana în 1997, precum şi provocărilor aduse de vremurile actuale, notează experţii în istoria casei regale britanice.

A avut în subordine 14 premieri

Mamă a patru copii - Charles, Anne, Andrew şi Edward - şi având opt nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson.

ADVERTISING

"Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri", a declarat Robert Hazell, expert constituţional la University College London (UCL).

Cu o sănătate devenită mai fragilă odată cu înaintarea în vârstă, regina britanică şi-a restrâns angajamentele publice după ce medicii i-au recomandat la sfârşitul anului 2021 să se odihnească şi să petreacă o noapte la spital pentru a efectua o serie de analize medicale. Totodată, pentru prima oară, suverana britanică a fost văzută mergând în public cu ajutorul unui baston.

ADVERTISING

Pe lângă moartea soţului său Phillip, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1947, regina Marii Britanii s-a confruntat şi cu diverse probleme de ordin familial, precum scandalul în care este implicat fiul ei Andrew, duce de York, şi declaraţiile făcute de nepotul ei Harry şi de soţia acestuia, Meghan Markle.

Regina a fost nevoită să facă faţă şi deciziei ducilor de Sussex, Harry şi Meghan, de a părăsi Casa Regală şi Marea Britanie, după acuzaţii de rasism formulate de Meghan Markle împotriva familiei regale.

Deşi duminică se împlinesc 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, celebrările oficiale, cu festivităţi stradale şi o slujbă la catedrala Saint Paul din Londra, vor avea loc între 2 şi 5 iunie.

Vrea ca ducesa de Cornwall să fie desemnată regină consoartă

Într-un mesaj adresat naţiunii sâmbătă, în ajunul Jubileului său de Platină, Regina Elisabeta a II-a a declarat că soţia fiului ei Charles, Camilla, ar trebui să fie regină consoartă atunci când prinţul o va urma la tron, transmite AFP.

Până în prezent era admis că Camilla, 74 de ani, a doua soţie a prinţului Charles, 73 de ani, va fi doar prinţesă consoartă.

Această declaraţie indică faptul că regina pregăteşte pentru viitorul după moartea ei şi că o stimează deosebit pe Camilla, care s-a căsătorit cu prinţul Charles în 2005 în cadrul unei ceremonii civile.

✍️ Ahead of the 70th anniversary of her Accession to the throne tomorrow, The Queen has written a message thanking the...

Publicată de The Royal Family pe Sâmbătă, 5 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇