Război Israel-Hamas Explozie, la scurt timp după ce al doilea convoi cu ajutoare a intrat în Gaza. Israelul a lovit din greșeală Egiptul. Lavrov se duce în Iran

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Explozie, la scurt timp după ce al doilea convoi cu ajutoare a intrat în Gaza. Israelul a lovit din greșeală Egiptul. Lavrov se duce în Iran

Israelul a intensificat atacurile în Fâșia Gaza, așa cum anunțase încă de sâmbătă seara armata israeliană. Iar palestinienii spun că au primit noi avertismente de la armata israeliană să se mute din nordul Gazei în sud, prin pliante sau mesaje audio pe telefoane.

De asemenea, armata israeliană a confirmat un atac aerian lansat duminică dimineață asupra unei moschei din oraşul Jenin, din Cisiordania, pentru a contracara ceea ce a numit „un atac terorist iminent”.

Noi schimburi de focuri au avut loc și între armata israeliană şi luptătorii Hezbollah libanezi, schimburi de focuri care s-au soldat cu morţi şi răniţi în zona de frontieră. IDF a acuzat Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră, cu riscul de a atrage Libanul în război, iar ministrul israelian al Apărării a autorizat evacuarea a încă 14 comunități din nordul țării, aflate în apropierea granițelor cu Siria și Liban.

Pe seară, armata israeliană a anunțat că un tanc a lovit, din greșeală, o poziție a Egiptului. A spus că regretă incidentul, fără a da detalii.

Un al doilea convoi umanitar a primit permisiunea să intre în Gaza duminică. 17 camioane cu ajutoare au trecut prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă Egiptul de Fâşia Gaza. La scurt timp a fost auzită o explozie, însă nu există confirmare oficială pentru incident.

Iar oficiali din Qatar au anunțat că există semne că toți ostaticii civili luați de Hamas vor fi eliberați foarte curând, în baza unui acord la care se lucrează.

Tot astăzi, SUA au anunțat că își sporesc prezența militară în Orientul Mijlociu, prin desfășurarea unui sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), a mai multor baterii de rachete sol-aer Patriot, dar și prin trimiterea mai multor trupe.

ADVERTISING

În timpul ăsta, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a informat că ministrul de Externe, Serghei Lavrov, va face luni o vizită în Iran.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 22 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Macron și Rutte, în Israel - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul olandez Mark Rutte vor vizita Israelul săptămâna viitoare, relatează Reuters. Macron este aşteptat în Israel luni, iar Rutte marţi. Ambii se vor întâlni cu Netanyahu.
  • Mobilizare la nivel înalt - O convorbire telefonică a avut loc duminică seara între premierul Giorgia Meloni, președintele Statelor Unite, Joe Biden, premierul britanic, Rishi Sunak, premierul Justin Trudeau, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, a informat guvernul italian. Convorbirea a fost dedicată examinării evoluției crizei grave existentă după atacul din 7 octombrie comis de Hamas împotriva Israelului, se arată în comunicat.
  • Israelul a lovit Egiptul, din greșeală - Un tanc israelian a tras din greşeală asupra unei poziţii egiptene, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al forţelor armate ale Israelului (IDF) într-un comunicat preluat de Reuters şi AFP. Lovitura accidentală a avut loc în apropiere de frontieră şi de Kerem Shalom, localitate israeliană aflată lângă Fâşia Gaza. "Incidentul este în curs de anchetare, iar detaliile sunt reexaminate. IDF îşi exprimă regretul cu privire la incident", arată comunicatul, fără a da alte detalii.
  • Explozie după trecerea ajutoarelor - O explozie s-a auzit în apropiere de punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Egipt şi Fâşia Gaza, duminică după-amiază, spun martori, potrivit Reuters. Martorii au precizat că se aud ambulanţe, dar nu se ştiu deocamdată cauza şi locul exact al exploziei. Explozia a fost auzită la scurt timp după ce a trecut în Gaza al doilea convoi cu ajutoare.
  • Nou bilanț al palestinienilor - Ministerul palestinian al Sănătăţii a anunțat că peste 4.700 de oameni au murit în atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza, declanşate după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie, relateează The Guardian. Au decedat 4.741 de persoane, iar 15.898 de oameni au fost răniţi.
  • Noi ajutoare umanitare - Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă Egiptul de Fâşia Gaza, a fost deschis duminică pentru a doua zi consecutiv pentru a permite intrarea a 17 camioane încărcate cu ajutoare umanitare, a informat presa locală, citată de EFE. Televiziunea egipteană Al Qahera News a transmis în direct intrarea acestor vehicule prin Rafah spre Gaza. Anterior intrării în Gaza, autorităţile egiptene au inspectat convoaiele, care au fost apoi recepţionate de membri ai Semilunii Roşii Palestiniene şi ai ONU. Sâmbătă a avut loc prima misiune de acest fel.
  • 212 ostatici - Israelul a confirmat că 212 persoane sunt ţinute ostatice în Gaza, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei, citat de Reuters. În acest moment, cifrele arată că în conflictul declanșat prin atacul Hamas din 7 noiembrie au murit 1.400 de israelieni, în special civili, și cel puţin 4.385 de palestinieni, majoritatea femei și copii.
  • Turcia trimite ajutoare - Turcia a trimis duminică în Egipt un avion care transportă ajutor umanitar pentru Gaza, a declarat ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, citat de Reuters. „Avionul nostru a decolat pentru a ajuta Gaza. Avionul prezidenţial plin cu medicamente şi materiale medicale, care transporta 20 de medici specialişti, a plecat din Ankara în Egipt", a spus Koca.
  • Lavrov, vizită în Iran - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va efectua luni o vizită la Teheran, potrivit agenţiei de ştiri RIA, care a citat-o pe purtătoarea de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova, transmite Reuters. Pe agendă se află participarea la o reuniune pe tema conflictului armeano-azer cu şefii diplomaţiilor din Armenia, Azerbaidjan, Iran, Rusia şi Turcia, informează EFE.
  • Încă un lider Hamas ucis - Armata israeliană susține că l-a ucis pe șeful adjunct al forței de rachete Hamas, precum și „zeci de teroriști”, în timpul loviturilor aeriene din noaptea de sâmbătă spre duminică, informează Reuters.
  • Palestinienii, îndemnați să evacueze - Palestinienii au declarat că au primit avertismente reînnoite de la armata israeliană să se mute din nordul Gazei în sud, transmite Reuters. Mesajul a fost transmis de sâmbătă în Fâşia Gaza, prin pliante marcate cu numele şi sigla Forţelor de Apărare ale Israelului şi prin mesaje audio pe telefoane mobile. ”Avertisment urgent adresat locuitorilor din Gaza. Prezenţa dumneavoastră la nord de Wadi Gaza vă pune viaţa în pericol. Cine alege să nu se retragă din nordul Gazei la sud de Wadi Gaza ar putea fi identificat ca fiind complice al unei organizaţii teroriste”, se spune în pliante.
  • Propunere de rezoluție ONU de la SUA - SUA au propus sâmbătă un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra şi cere Iranului să nu mai exporte arme către ”miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în regiune”, transmite Reuters. Proiectul de text solicită protejarea civililor şi îndeamnă la livrarea de ajutor în Fâşia Gaza ”continuu, suficient şi nestingherit. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie necesită cel puţin nouă voturi pentru şi niciun veto din partea Rusiei, Chinei, SUA, Franţei sau Marii Britanii.
  • Mai multe forțe SUA în Orientul Mijlociu - Statele Unite ale Americii au anunţat sâmbătă seara o întărire a prezenţei lor militare în Orientul Mijlociu din cauza „escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice” în regiune. Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate „în întreaga regiune”, a anunţat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Detalii AICI.
  • Evacuare în nordul Israelului - Autoritățile din Israel au decis evacuarea a încă 14 comunități din nordul țării, aflate în apropiere de granița cu Liban și Siria, potrivit Sky News. Lista comunităților care sunt vizate de ordinul de evacuare a fost aprobată de ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant. Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite AFP.
  • Două aeroporturi din Sira, lovite - Un atac israelian cu rachete a lovit duminică dimineață aeroporturile internaționale din Damasc și Alep, în Siria, potrivit Sky News. În urma atacului, a fost ucis un angajat, iar aeroporturile nu mai pot funcționa, zborurile fiind redirecționate către aeroportul internațional Latakia. Israelul a lovit aeroporturile de mai multe ori în acest an pentru a opri transporturile din Iran către aliații săi din Orientul Mijlociu, inclusiv către gruparea Hezbollah.
  • Canada, concluzie în atacul spitalului - „Analizele efectuate în mod independent de Comandamentul de informații al forțelor canadiene indică cu un grad ridicat de încredere faptul că Israelul nu a lovit spitalul Al-Ahli la 17 octombrie 2023", potrivit unui comunicat al canadienilor, citat de Reuters. Lovitura a fost cauzată mai degrabă de o rachetă rătăcită trasă din Gaza, a mai anunțat Departamentul Apărării, pe baza analizei care a utilizat surse deschise și clasificate. Constatările experților canadieni sunt similare cu concluziile Franței și ale SUA.
  • Israelul atacă mai puternic - Armata israeliană a anunţat că îşi va "intensifica" bombardamentele în Fâşia Gaza începând de sâmbătă seara, în vederea pregătirii pentru următoarea fază a ofensivei sale asupra teritoriului palestinian controlat de Hamas, relatează AFP. "De astăzi ne vom intensifica loviturile (...)", a declarat generalul Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
  • Încă un convoi umanitar - ONU speră că un al doilea convoi de camioane va fi trimis duminică în Gaza, sub un sistem de inspecţie uşoară, care va permite extinderea livrărilor de ajutor şi săptămâna viitoare, informează Reuters. Un prim convoi de 20 de camioane a sosit sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul. Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, spune că sunt necesare 100 de camioane zilnic pentru a satisface nevoile esenţiale din Gaza.
  • Rusia vrea o nouă reuniune ONU - Rusia şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a convoca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas, informează AFP. Rusia a convocat pentru luni o reuniune cu privire la război, dar rezoluţia sa de încetare a focului a eşuat din cauza opoziţiei a patru membri ai Consiliului, inclusiv a Statelor Unite, care au criticat proiectul pentru că nu menţiona gruparea Hamas. Rusia a cerut în repetate rânduri negocieri pentru a se pune capăt conflictului.
  • Atac aerian în Cisiordania - Armata israeliană a anunţat că a lansat un atac aerian duminică dimineaţă, asupra unei moschei din oraşul Jenin, din Cisiordania, pentru a contracara ceea ce a numit „un atac terorist iminent”, transmite CNN. Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului, Lt. Col. Jonathan Conricus, a declarat pentru CNN că IDF are noi informaţii care „sugerează că a existat un atac iminent venit de la o echipă comună Hamas şi Jihad Islamic” care se pregătea de la un centru de comandă subteran din moscheea Al-Ansar. Jenin este considerată o fortăreaţă a militanţilor palestinieni, vizată frecvent de raidurile armatei israeliene. Situaţia de securitate în Cisiordania este din ce în ce mai tensionată după atacul terorist din 7 octombrie al militanţilor Hamas. Sprijinul pentru Hamas rămâne puternic în rândul populaţiei palestiniene din Cisiordania.
  • Schimburi de focuri cu Libanul - Noi schimburi de focuri au avut loc între armata israeliană şi luptătorii Hezbollah libanezi și au provocat morţi şi răniţi în zona de frontieră, transmite AFP. În Liban, mişcarea şiită Hezbollah, un aliat al Hamas, a susţinut că patru din luptătorii săi au fost ucişi în ciocniri. Jihadul Islamic, un grup armat palestinian, a anunţat moartea unuia din luptătorii săi. Agenţia Naţională de Ştiri Libaneză (NNA) a declarat sâmbătă seara că forţele aeriene israeliene au efectuat raiduri în apropierea graniţei, în special la Alma al-Shaab, Yarin şi Dhayra, şi a menţionat, de asemenea, "bombardamente importante în apropiere de Yarun", lângă Bint Jbeil. De cealaltă parte, armata israeliană a raportat o serie de incidente în nordul Israelului, precum tragerea unei rachete antitanc către satul Baram de către luptătorii Hezbollah, care a rănit trei soldaţi israelieni, unul grav şi doi uşor.
  • Discuții SUA-Qatar despre ostatici - Secretarul de stat american Antony Blinken a mulţumit premierului din Qatar pentru asistenţa acordată în vederea eliberării a două americance, mamă şi fiică, ţinute ostatice de Hamas şi au discutat despre eforturile pentru întoarcerea în siguranţă a tuturor ostaticilor, a anunţat un purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Qatarul, o putere care a jucat un rol cheie în eforturile de eliberare a ostaticilor capturaţi de Hamas, consideră că aceştia pot fi eliberaţi „foarte curând” datorită discuţiilor în curs, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, pentru ziarul german Welt am Sonntag, conform AFP. „În prezent lucrăm la un acord în baza căruia toţi ostaticii civili vor fi eliberaţi”, a adăugat el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇