SUA își cresc prezența militară în Orientul Mijlociu: Mai multe baterii Patriot, un sistem THAAD și forțe militare suplimentare

SUA își cresc prezența militară în Orientul Mijlociu: Mai multe baterii Patriot, un sistem THAAD și forțe militare suplimentare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Statele Unite ale Americii au anunţat sâmbătă seara o întărire a prezenţei lor militare în Orientul Mijlociu din cauza „escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice” în regiune.

Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate „în întreaga regiune”, a anunţat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat de presă, informează, duminică, AFP, dpa și Reuters.

Austin a adăugat că forţe militare "suplimentare" vor fi plasate în stare de "pre-desfăşurare", pentru "a creşte gradul de pregătire şi capacitatea de a răspunde cât de repede este necesar".

ADVERTISING

"Aceste măsuri vor consolida eforturile regionale de descurajare, vor spori protecţia forţelor americane în regiune şi vor contribui la apărarea Israelului", a explicat Austin, precizând că va continua să "evalueze nevoile" dispozitivului american din regiune şi "va lua în calcul desfăşurarea de resurse suplimentare, dacă este necesar".

Şeful Pentagonului a anunţat că a luat această decizie "după discuţii cu preşedintele (Joe) Biden", dar nu a menţionat numărul de militari americani suplimentari care vor fi dislocaţi.

ADVERTISING

SUA are deja două portavioane şi grupuri de atac în estul Mediteranei şi circa 2000 de puşcaşi marini, a căror prezenţă se doreşte a acţiona ca factor de descurajare după atacul terorist comis în Israel de Hamas.

Peste 1.400 de oameni au fost ucişi pe teritoriul israelian de membri ai Hamas într-un atac fără precedent în 7 octombrie, în majoritate civili, care au fost împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi în prima zi a atacului lansat dinspre Fâşia Gaza de gruparea militantă palestiniană, potrivit autorităţilor israeliene.

ADVERTISING

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 1.500 de luptători Hamas au fost ucişi în contraofensiva care a permis Israelului să recâştige controlul asupra zonelor atacate.

În Fâşia Gaza, cel puţin 4.385 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în bombardamentele necontenite efectuate ca represalii de către armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii local.

Reuters aminteşte că redesfăşurarea de echipament şi personal militar are loc la doi ani după ce administraţia Biden a retras sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Mijlociu, invocând la acea vreme o reducere a tensiunilor cu Iranul.

Patriot, considerat cel mai performant sistem de apărare antiaeriană al SUA, este de obicei indisponibil, aliaţi din întreaga lume concurând pentru a-l obţine.

Sistemul THAAD dispune de un radar puternic. Desfăşurarea de către SUA a acestui sistem în Coreea de Sud, în 2016, a înfuriat China, care considera că ar putea supraveghea spaţiul său aerian.

De la izbucnirea conflictului dintre Israel şi militanţii Hamas din Gaza, s-a înregistrat o creştere a atacurilor împotriva forţelor americane în Irak şi Siria, aminteşte Reuters.

Săptămâna trecută, o navă de război americană a doborât peste zece drone şi patru rachete de croazieră lansate de rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇