Război Israel-Hamas Primele ajutoare au trecut în Gaza. Erdogan a vorbit cu Hamas. Qatar vine cu vești bune depre ostaticii civili

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Primele ajutoare au trecut în Gaza. Erdogan a vorbit cu Hamas. Qatar vine cu vești bune depre ostaticii civili
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Am intrat în a treia săptămână de război purtat de Israel împotriva teroriştilor Hamas care controlează Fâşia Gaza.

Vestea bună a zilei a fost că dimineața, Israelul a oprit bombardamentele şi a permis deschiderea graniței dintre Gaza și Egipt, pentru intrarea a 50 de camioane cu ajutoare umanitare. Este însă doar o picătură într-un ocean, pentru că ar fi nevoie de mult mai mult, mai ales că nu s-a permis ieşirea niciunui cetăţean străin şi nici livrarea de combustibil pentru spitalele aproape de colaps.

Peste noapte, forţele aeriene au continuat bombardamentul asupra enclavei palestiniene, iar sursele din Gaza spun că au mai murit cel puţin 46 de oameni. Bilanţul total al conflictului de după 7 octombrie a trecut de 4.385 de morţi în Gaza, dintre care 2.723 ar fi copii şi femei.

Pe de altă parte, armata israeliană (IDF) a anunţat că a ucis al zecelea lider al Hamas. Este vorba despre Mahmud Sabih, responsabil de unitatea de dezvoltare şi arme strategice.

Iar Casa Albă a fost nevoită să revină asupra unei declaraţii a preşedintelui american Joe Biden, care s-a arătat de acord că Israelul ar trebui să amâne atacul la sol din Fâşia Gaza. Și a postat imagini de la întâlnirea dintre președintele american și cele două ostatice eliberate.

La summit-ul de pace de la Cairo, regele Iordaniei a cerut Occidentului să înţeleagă că viaţa unui arab nu valorează mai puţin decât cea a unui israelian. Iar liderul AP, Mahmoud Abbas, a declarat: "Nu vom pleca niciodată, nu vom părăsi niciodată pământurile noastre (…) Şi vom rezista până la capăt".

Summitul s-a terminat fără nicio concluzie și fără nicio declarație comună. În timp ce statele arabe şi musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei Israelului, ţările occidentale au invocat în cea mai mare parte obiective mai modeste, cum ar fi ajutorul umanitar pentru civili. Israelul nu a avut reprezentanți, iar SUA au trimis doar însărcinatul cu afaceri de la Cairo, care nu s-a adresat public la întâlnire.

ADVERTISING

Tot astăzi, preşedintele Erdogan a discutat la telefon cu şeful biroului politic al Hamas. Erdogan a spus că o soluţie durabilă la problema israeliano-palestiniană nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală.

Iar un oficial al Qatar a spus că este posibilă o eliberare "foarte curând" a ostaticilor civili luați de Hamas.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 21 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Hamas susține că Israelul a refuzat doi ostatici - Un purtător de cuvânt al ramurii armate a Hamas a declarat sâmbătă că gruparea a intenţionat să elibereze încă doi ostatici din "motive umanitare", dar că Israelul a refuzat să-i primească, relatează Reuters. Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, a precizat într-un scurt comunicat că a informat vineri Qatarul cu privire la intenţia Hamas de a elibera cele două persoane.
  • Israelul intensifică atacurile - Israelul plănuiește să își intensifice loviturile asupra Gaza, începând de sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt militar israelian, potrivit Sky News. „Vom intensifica atacurile, începând de astăzi", a declarat contraamiralul Daniel Hagari.
  • Speranțe pentru ostaticii civili - Qatarul, una dintre ţările cu rol de mediator în criza ostaticilor luaţi de Hamas, consideră că este posibilă o eliberare "foarte curând" a ostaticilor datorită discuţiilor în curs, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, într-un interviu acordat sâmbătă ziarului Welt am Sonntag, relatează AFP. "Nu pot să promit că se va întâmpla azi, mâine sau poimâine. Însă suntem pe un drum care va duce foarte curând la eliberarea ostaticilor, în special a civililor", a declarat Majed Al-Ansari.
  • Soarta ostaticilor militari - Hamas a anunţat sâmbătă că nu va discuta despre soarta militarilor israelieni luaţi ostatici până când Israelul nu va pune capăt agresiunii din Fâşia Gaza, informează Reuters. "Poziţia noastră cu privire la ostaticii din rândul armatei israeliene este clară: este legată de un (posibil) schimb de prizonieri şi nu vom discuta până când Israelul nu va pune capăt agresiunii împotriva Fâşiei Gaza şi a palestinienilor", a declarat Osama Hamdan, un oficial Hamas, vorbind la un post de televiziune din Liban.
  • Bilanțul victimelor în Gaza - Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că cel puţin 4.385 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie. Potrivit acestui nou bilanţ, printre cei ucişi se numără 1.756 de copii şi 967 de femei. De asemenea, cel puţin 13.561 de persoane au fost rănite.
  • Final de summit - Liderii arabi au condamnat, sâmbătă, la summit-ul de la Cairo, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor, comentează Reuters. Întâlnirea s-a încheiat fără ca liderii şi miniştrii de Externe să convină asupra unei declaraţii comune, iar diplomaţii prezenţi nu au fost optimişti în ceea ce priveşte o soluție.
  • Erdogan a vorbit cu Hamas - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, despre situaţia actuală din Gaza. “Preşedintele Erdoğan a afirmat că Turcia depune eforturi pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în Gaza şi că răniţii pot fi trataţi în Turcia, dacă este necesar, menţionând şi că Turcia depune eforturi pentru o încetare a focului în regiune cât mai curând posibil”, se arată într-un comunicat al președinției turcei. De asemenea, preşedintele Erdoğan a spus că o soluţie durabilă la problema israeliano-palestiniană nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală, şi că Turcia va continua să lupte pentru o pace durabilă pe scena internaţională.
  • Biden a vorbit cu ostaticele eliberate - Preşedintele american Joe Biden a postat un videoclip pe reţelele de socializare, cu el discutând cu cele două femei, mamă şi fiică, luate ostatice de Hamas şi eliberate vineri seară. „Sunt foarte bucuros că ați scăpat. Sunt încântat că am putut să vă eliberăm. Lucrăm la asta de mult timp. O să-i eliberăm pe toți”, a spus Biden. La rândul lor, cele două femei i-au mulţumit.

ADVERTISING
  • Avertizare călătorie Liban - MAE român a anunţat, sâmbătă, că, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, recomandă ferm părăsirea imediată a zonelor din sudul Libanului (regiunea din sudul râului Litani). Totodată, MAE recomandă evitarea tuturor călătoriilor în Liban, iar cetăţenilor care se află deja în Liban, evaluarea cu responsabilitate a necesităţii rămânerii aici.
  • Foaie de parcurs pentru ajutoare - Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, a cerut sâmbătă stabilirea unei foi de parcurs astfel încât ajutorul pentru Gaza să continue să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah - care a fost deschis în cursul dimineţii şi între timp închis din nou -, pentru a permite încheierea "crizei umanitare" din enclava palestiniană, transmite EFE. El a făcut declarațiișe în deschiderea Summitului pentru Pace care se desfăşoară în Noua Capitală Administrativă a Egiptului, la est de Cairo, şi la care participă lideri şi miniştri din aproape toată lumea.
  • Vin ajutoarele! - Granița dintre Gaza și Egipt s-a deschis sâmbătă dimineaţă, pentru foarte scurt timp, pentru a permite intrarea ajutoarelor în enclava asediată de bombardamentele Israelului. Sute de voluntari şi camioane au sta la coadă pentru a putea intra în Gaza dinspre Rafah, unicul punct de trecere care nu este controlat de Israel. După trecerea a 20 de vehicule, graniţa a fost închisă la loc. Detalii AICI
  • O picătură în ocean - Coordonatorul de comunicare ActionAid, Riham Jafari, a spus cele 20 de camioane care au intrat astăzi în Gaza sunt doar o picătură în ocean. "E clar că ceea ce s-a livrat astăzi este abia o picătură în ocean. Înainte de a începe această criză, aproximativ 500 de camioane de ajutor treceau granița în fiecare zi, oferind un colac de salvare pentru milioane de locuitori din Gaza, care se confruntau deja cu o criză umanitară. Camioanele de ajutor de azi nu au adus cu ele combustibilul necesar pentru alimentarea spitalelor, pentru a menține ambulanțele în mișcare sau pentru a pompa apa din pământ. Auzim în fiecare zi povești despre comunități care se adună pentru a dona orice combustibil le mai rămâne pentru a menține incubatoarele în funcțiune pentru nou-născuții care se află într-o stare critică. Cu 2,2 milioane de locuitori din Gaza, care se confruntă cu o criză umanitară, cerem urgent încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare".
  • Niciun străin nu a reuşit să iasă - Un reprezentat al Semilunii Roşii, Khaled Said, a declarat că proviziile livrate azi reprezintă „doar asistenţă medicală”, niciunul dintre transporturi nu includea combustibil şi nu se ştie când va fi efectuată o nouă livrare de ajutor şi câte camioane vor putea intra. Said a adăugat că „nu există informaţii despre plecarea cetăţenilor străini din Gaza”, „nu se ştie încă nimic” despre când şi cum ar putea avea loc.
  • Biden nu a auzit bine - Casa Albă a fost nevoită să revină asupra unei declaraţii a preşedintelui american Joe Biden, care s-a arătat de acord că Israelul ar trebui să amâne atacul la sol din Fâşia Gaza. Reporterii i-au strigat întrebări lui Biden, vineri seara, în timp ce urca scările pentru a se îmbarca în Air Force One, pe fundal auzindu-se sunetul motoarelor avionului. Una dintre întrebări a fost dacă Israelul ar trebui să întârzie o invazie în Gaza până când vor putea fi eliberaţi mai mulți ostatici. Biden a răspuns: „Da”. Ulterior, Casa Albă a venit cu o detractare, precizând că președintele SUA (care are aproape 81 de ani) n-ar fi auzit clar întrebarea. Detalii AICI
  • 10 lideri Hamas omorâţi - Armata israeliană (IDF) a anunţat că a ucis al zecelea lider al Hamas. Este vorba despre Mahmud Sabih, responsabil de unitatea de dezvoltare şi arme strategice. Sabih a condus o secţiune a grupării care era dedicată creşterii capacităţilor de înarmare ale organizaţiei şi schimbului de cunoştinţe cu organizaţiile teroriste din Orientul Mijlociu. De asemenea, Sabih a facilitat transferul de informaţii către organizaţia sa pentru a produce arme şi drone.
  • 22 de jurnalişti ucişi - Cel puţin 22 de jurnalişti au fost ucişi de la izbucnirea luptelor dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor: 18 palestinieni, trei israelieni şi un libanez.
  • Bilanţul negru ajunge la 4.300 de morţi - Numărul morților în Gaza a crescut la 4.358 de morți și 13.651 de răniți din 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, din care 70% ar fi femei și copii.
  • 17 angajaţi ONU au murit - Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a anunțat că cel puțin 17 dintre angajaţii săi au fost uciși în război, avertizând că numărul morților va crește probabil.
  • 210 ostatici - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că 210 persoane sunt în prezent ținute captive de gruparea militară Hamas.
  • Summit degeaba în Egipt - Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi găzduieşte, sâmbătă, la Cairo, un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război regional mai amplu, însă problema sa cheie este că ţări extrem de importante - SUA, Israel şi Iran - nu se vor afla la masa discuţiilor. Liderii din 12 state, inclusiv înalţi oficiali din Turcia, Qatar şi Europa, se reunesc în Egipt, dar absenţa celor trei de mai sus face foarte puţin probabil ca summit-ul să poată furniza rezultate surprinzătoare.
  • Un arab = un evreu - Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cerut sâmbătă, la summit-ul de la Cairo, ca ţările occidentale care susţin Israelul să înţeleagă că viaţa unui arab nu valorează mai puţin decât cea a unui israelian şi că tăcerea lor în faţa "sălbăticiei" de a ataca civili nu contribuie la pace.
  • Nu vom pleca niciodată! - La summit-ul de la Cairo a vorbit şi preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas: "Nu vom pleca niciodată, nu vom părăsi niciodată pământurile noastre (…) Şi vom rezista până la capăt". Abbas a insistat că Autoritatea Naţională Palestiniană e "singura entitate" care îi reprezintă pe palestinieni şi că singura soluţie pentru regiune este crearea a două state în vechea Palestină, cu Ierusalimul de Est drept capitală a statului palestinian.
  • Israelul îşi cheamă oamenii acasă - Israelul a cerut sâmbătă cetăţenilor săi care se află în Egipt, Iordania şi Maroc să părăsească aceste ţări "cât mai repede cu putinţă" din cauza "agravării manifestaţiilor împotriva Israelului". O alertă similară, de nivel 4, cel mai ridicat, a fost deja emisă pentru Turcia.
  • 1,4 milioane de strămutaţi - Numărul persoanelor care şi-au părăsit casele din Gaza din cauza atacurilor israeliene a crescut în prezent la 1,4 milioane, adică aproape două treimi din cele 2,2 milioane de oameni care locuiesc în enclava palestiniană, a informat sâmbătă Biroul de Coordonare al Afacerilor Umanitare al Naţiunilor Unite.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇