Biden spune că Israelul ar trebui să amâne invazia în Gaza, Casa Albă îl contrazice: "Nu a auzit bine"

Biden spune că Israelul ar trebui să amâne invazia în Gaza, Casa Albă îl contrazice: "Nu a auzit bine"

Casa Albă a fost nevoită să revină asupra unei declaraţii a preşedintelui american Joe Biden, care s-a arătat de acord că Israelul ar trebui să amâne atacul la sol din Fâşia Gaza.

Reuters relatează că reporterii i-au strigat întrebări lui Biden, vineri seara, în timp ce urca scările pentru a se îmbarca în Air Force One, pe fundal auzindu-se sunetul motoarelor avionului. Una dintre întrebări a fost dacă Israelul ar trebui să întârzie o invazie în Gaza până când vor putea fi eliberaţi mai mulți ostatici. Biden a răspuns: „Da”.

ADVERTISING

Ulterior, Casa Albă a venit cu o detractare, precizând că președintele SUA (care are aproape 81 de ani) n-ar fi auzit clar întrebarea.

„Președintele era departe. Nu a auzit întreaga întrebare”, a spus directorul de comunicații al Casei Albe, Ben LaBolt.

"Întrebarea suna de genul: „Ați dori să vedeți mai mulți ostatici eliberați?” El nu a comentat nimic altceva", a explicat acesta.

Totuşi, aprobarea lui Biden (făcută se pare din greşeală) confirmă informaţii publicate anterior de Bloomberg, care transmite că SUA, împreună cu guvernele europene, încearcă să convingă Israelul să nu intre în Gaza până când nu vor fi purtate mai multe discuții pentru a obține eliberarea ostaticilor civili.

ADVERTISING

Sursa citată spune că Hamas ar fi dispusă să elibereze unii dintre civilii capturați pe 7 octombrie. Bloomberg a adăugat că Israelul „a fost de acord sub presiunea SUA să mai aştepte”.

Cert este că Israelul are sute de tancuri și mii de trupe adunate la graniţa Gazei, pregătite de zile întregi pentru o invazie terestră, care însă întârzie.

Între timp, bombardamentele aeriene au ucis cel puțin 4.137 de palestinieni, inclusiv sute de copii, în timp ce peste 1 milion au fost strămutați, potrivit oficialilor palestinieni.

ADVERTISING

Pe de altă parte, vineri au fost eliberate de Hamas două ostatice americane, mamă și fiica ei, oficial fiind invocate motive umanitare. Iar armata israeliană a estimat că cei mai mulți dintre ostaticii luați de Hamas (vreo 200) sunt încă în viață.

"Aşa cum le-am spus acestor familii când am vorbit cu ele săptămâna trecută - nu ne vom opri până când nu-i vom aduce pe cei dragi lor acasă. În calitate de preşedinte, nu am o prioritate mai mare decât siguranţa americanilor ţinuţi ostatici în întreaga lume", a mai declarat Joe Biden, citat într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇