Rachel Edri i-a servit cu prăjituri pe militanții Hamas care au dat buzna în casa ei în timpul atacului sângeros din 7 octombrie. După 20 de ore în care și-a păstrat calmul și a stat de vorbă cu ei, unul dintre teroriști i-a spus: „Îmi amintești de mama”. Joe Biden a fost impresionat de povestea ei.
Când militanții Hamas înarmați până-n dinți cu grenade au intrat în livingul casei ei, Rachel Edri i-a tratat ca pe niște musafiri. Iar asta a salvat-o.
Povestea sa incredibilă a transformat-o pe această femeie de 65 de ani într-o eroină națională, iar pentru mulți ea este un simbol al ingeniozității oamenilor simpli din Israel, care au fost nevoiți să se descurce singuri când statul a fost prins pe picior greșit, relatează AP.
Pe 7 octombrie, Rachel se afla în casa ei din Ofakim, localitate situată la 25 de kilometri de Gaza, când cinci bărbați care spuneau că sunt de la poliția locală au intrat peste ea, în jurul orei 7:00 dimineața, potrivit cotidianului Haaretz. Cei mai mulți dintre intruși vorbeau arabă și au forțat-o pe ea și pe soțul său, David, să urce la etaj și să-și spargă telefoanele, după care au început să răvășească locuința.
Atacatorii i-au spus că sunt martiri și că sunt considerați niște eroi de copiii lor. Într-un interviu pe care l-a acordat mai târziu, Rachel a povestit că a simțit atunci că "era o chestiune de viață și de moarte". Soțul ei nu credea că vor scăpa vii, dar ea l-a liniștit.
Cu o stăpânine de sine rarisimă, a început să vorbească cu ei în arabă, atât cât se pricepea, și să glumească cu teroriștii. S-a oferit să-i învețe ebraică, dacă ei o ajută să stăpânească mai bine araba, căutând să câștige timp până când poliția avea să vine să-i salveze. Ea a reușit să rămână în viață după ce s-a aflat față în față cu teroriștii preț de 20 de ore interminabile.
După ce unul dintre bărbații înarmați cu grenade a lovit-o în față cu patul pistolului, ea l-a liniștit. "Nu știu cum de mai sunt în viață. Au îndreptat o armă spre mine și țineau o grenadă deasupra capului meu… Le-am spus că sunt dependentă de insulină (…)", a povestit femeia.
I-a servit cu conservă de ananas, ceai și prăjituri marocane, preferatele sale, și le-a oferit Coca-Cola Zero. "Tactica" ei a funcționat: "După ce au mâncat și băut, au devenit mai calmi. Am început să discutăm și chiar au uitat pentru moment că erau teroriști", a povestit ea. Ba chiar a cântat cu ei cântece arabe, iar aceștia i-au răspuns cu unele ebraice.
"Unul dintre teroriști mi-a zis: 'Îmi amintești de mama'. I-am spus 'chiar sunt ca mama ta. O să te ajut, o să am grijă de tine. Ce-ți trebuie?'", a povestit ea pentru Ynet News.
După 17 ore, o echipă de intervenție a reușit să ajungă la ea acasă, noaptea, cu ajutorul fiului ei, Eviatar, polițist. Au început negocierile cu teroriștii, iar fiul lui Rachel a povestit că stătea în prag ținând pistolul îndreptat spre capul unuia dintre militanți, în timp ce individul ținea brațul în jurul gâtului mamei sale, cu o grenadă în cealaltă mână. Rachel i-a făcut semn fiului ei, cu cele cinci degete întinse pe față, arătându-i că în casă se aflau cinci atacatori.
În cele din urmă, unitatea de elită i-a ucis pe toți militanții. "În loc să ne omoare, teroriștii au fugit în mai multe locuri și s-au ascuns până când au fost împușcați. Vreau să le mulțumesc polițiștilor. Ei sunt eroii noștri", a spus femeia. "Nu, Rachel, noi nu suntem eroi… Tu ești eroina", i-a răspuns unul dintre membrii echipei.
Întrucât casa a fost devastată, Rachel și soțul ei au fost mutați la un hotel din centrul Israelului.
Ea a devenit o eroină în Israel, întruchiparea simbolului mamei și al femeii care își primește cu ospitalitate excesivă musafirii. A fost chiar comparată cu personajul biblic Iaela, care a primit un general invadator oferindu-i mâncare pentru a-l ucide mai târziu, când acesta dormea.
Rachel Edri s-a numărat miercuri printre cetățenii israelieni care au fost invitați la o întâlnire cu președintele american Joe Biden.
Fiul ei i-a povestit pe scurt președintelui american cum a reușit să-i oprească pe teroriști din raidul lor sângeros, iar Biden a îmbrățișat-o și i-a mulțumit pentru că și-a apărat țara.