Biden avertizează Israelul să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001. Hamas face apel la proteste la nivel mondial (Foto & Video)

Biden avertizează Israelul să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001. Hamas face apel la proteste la nivel mondial (Foto & Video)

Israelul a continuat raidurile în Gaza și miercuri dimineață, la doar câteva ore după ce o lovitură asupra unui spital a dus la moartea a sute de persoane.

Ministrul de Interne din Gaza a anunțat că doar într-o oră au fost ucise în urma bombardamentelor cel puțin 37 de persoane în două zone ale taberei de refugiați Jabalia. A fost lovită și o brutărie din tabăra de refugiați Nuseirat, din centrul Fâșiei Gaza, aici fiind uciși doi palestinieni.

Palestinienii acuză Israelul pentru lovirea spitalului. Israelul a susţinut iniţial că a fost vorba despre o rachetă trasă greşit de Hamas, iar ulterior că de vină ar fi Jihadul Islamic. Această a doua organizaţie teroristă palestiniană a negat însă că ar fi responsabilă de atac.

Miercuri dimineaţă un oficial militar israelian a declarat că racheta a fost trasă din spatele spitalului și că a interceptat un apel telefonic între teroriştii care discutau despre eșecul lansării, pe care l-a şi prezentat.

Și președintele Joe Biden a spus, de la Tel Aviv, că se pare că nu Israelul e responsabil de atac, ci „cealaltă tabără”. Președintele american s-a declarat șocat de atrocitățile comise de Hamas, spunând că actele de cruzime ale membrilor grupării teroriste fac Statul Islamic să pară rațional.

Peste noapte, proteste violente au avut loc în Orientul Mijlociu și în mai multe orașe din întreaga lume, iar la Berlin o sinagogă a fost ținta unui atac cu cocktailuri Molotov.

Șeful ONU a cerut o încetare imediată a focului, în timp ce amenințarea crește din Liban, unde gruparea teroristă Hezbollah, susţinută de Iran, a „decretat” miercuri drept „o zi a mâniei împotriva inamicului".

ADVERTISING

După 12 zile de bombardamente continue și în care au negat existența unei crize umanitare în Fâșia Gaza, autoritățile israeliene au fost în cele din urmă de acord să fie creeată o zonă umanitară unde să poată fi oferit ajutor internațional. Palestinienilor din nord li se cere să evacueze de urgență spre sud, pentru că urmează ca zona să fie bombardată puternic. Zona desemnată unde civililor li se promite că vor fi feriți de rachete este o fâşie de pământ cu o lăţime de un kilometru şi cu o lungime de 14 kilometri, situată de-a lungul coastei.

În același timp, autoritățile israeliene au început să controleze buncărele din nordul țării, pentru a se asigura că cetățenii sunt protejați, în cazul în care războiul se extinde și pe frontul din Liban, cu Hezbollah.

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 18 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Hezbollah spune că este mai puternic decât înainte - Organizația libaneză Hezbollah și-a avertizat miercuri adversarii că este „de mii de ori mai puternică” decât înainte, în timp ce luptătorii săi au avut schimburi de focuri la graniță cu forțele israeliene. Oficialul Hezbollah Hashem Safieddine a declarat că președintele american Joe Biden, premierul israelian Benjamin Netanyahu și „europenii rău intenționați” ar trebui să fie atenți. „Răspunsul la greșeala pe care ați putea-o face cu rezistența noastră va fi răsunător. Pentru că ceea ce avem noi este credința, iar Dumnezeu este mai puternic decât voi, decât toate navele voastre de luptă și decât toate armele voastre”, a spus el.
  • Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluţie care condamna războiul dintre Hamas şi Israel, în special "atacurile teroriste odioase" ale mişcării islamiste palestiniene, şi cerea totodată "pauze" umanitare în acest conflict pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza. Din cele 15 state membre ale Consiliului, 12 au votat în favoarea textului propus de Brazilia, două s-au abţinut - Rusia şi Marea Britanie -, în timp ce Statele Unite Americii, care este unul dintre cei cinci membri permanenţi, au votat împotrivă, ceea ce este suficient pentru respingerea rezoluţiilor.
  • Preşedintele Iranului acuză SUA - Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat SUA că sunt "complice la crimele" Israelului, după bombardarea unui spital din Gaza şi după vizita în Israel a preşedintelui american Joe Biden. "Bombele care cad pe populaţia din Gaza sunt americane (…). Lumea consideră SUA complice la crimele regimului sionist", a declarat Raisi, adresându-se celor câteva mii de manifestanţi adunaţi într-o piaţă din Teheran, la apelul autorităţilor, după atacul de marţi asupra spitalului Ahli Arab din Gaza, soldat cu sute de morţi.
  • Hamas face apel la proteste la nivel mondial - Un reprezentant al mişcării islamiste palestiniene Hamas a cerut organizarea vineri de proteste la nivel mondial în sprijinul Fâşiei Gaza. "Facem apel la poporul nostru palestinian şi la poporul naţiunii arabe şi islamice să organizeze manifestaţii în toate oraşele (…) vinerea viitoare", a declarat miercuri, la Beirut, reprezentantul Hamas în cadrul unei conferinţe de presă. Proteste împotriva "masacrelor, crimelor de război şi genocidului din Gaza" vor continua şi duminică, a adăugat el.
  • Biden avertizează Israelul - Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie, în care au fost ucise 1.400 de persoane, este echivalent, ca amploare, cu 15 atacuri de la 11 septembrie 2001.Cu toate acestea, el a avertizat Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001, când mulţi americani erau orbiţi de furie din cauza celor întâmplate. "Şoc. Durere. Furie. O furie mistuitoare", a evocat Biden momentele de după atentatele de la 11 septembrie 2001. El a spus apoi că, în această furie, SUA au făcut greşeli după 11 septembrie 2001, dar nu a detaliat. "Deşi am vrut dreptate şi am obţinut dreptate, am făcut şi greşeli", a recunoscut Biden referindu-se la răspunsul SUA după atentatele care au schimbat radical viaţa americanilor şi a lumii.
  • Israelul vine cu noi imagini ale atacului - Armata israeliană a dat publicităţii noi imagini filmate cu drona la spitalul din Gaza unde marţi seară a avut loc o explozie devastatoare, care arată pagube foarte limitate la spitalul în sine şi niciun crater în parcarea care ar fi fost lovită de rachetă. Lipsa unui crater indică faptul că sursa exploziei nu a fost o lovitură a unei rachete a forţelor de apărare israeliene (IDF), scrie The Times of Israel. Detalii AICI.
  • Val de revolte - Un val de revolte a erupt în Orientul Mijlociu și în alte țări din vecinătate după explozia de la spitalul din Gaza care a ucis sute de oameni. Hezbollah anunță proteste violente, iar la Beirut manifestanții au aruncat cu pietre în sediul ambasadei americane și s-au ciocnit cu forțele de ordine. Hezbollah a făcut apel la organizarea de proteste în Cisiordania, Liban, Iordania, Libia, Yemen, Tunisia, Maroc și Iran. Detalii AICI.
  • Cine a bombardat spitalul? - Forţele de apărare israeliene susţin că o rachetă lansată greşit de Jihadul Islamic a provocat explozia de la spitalul din Gaza, în care au murit sute de persoane. Însă Hamas şi majoritatea naţiunilor arabe au dat vina pe Israel. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein s-au alăturat Egiptului, Iordaniei şi Turciei, acuzând Israelul pentru bombardamentul asupra spitalului Al-Ahli.
  • Armata Israelului și Marea Britanie acuză Hamas şi presa - Armata israeliană (IDF) a ieşit, miercuri, cu noi informaţii despre atacul asupra spitalului din Gaza. IDF spune că racheta a fost trasă din spatele spitalului și că a interceptat un apel telefonic între teroriştii care discutau despre eșecul lansării. Nu au existat daune structurale la clădirile din jurul spitalului Al-Ahli al-Arabi şi nici cratere care să sugereze un atac aerian. Purtătorul de cuvânt a acuzat Hamas că a umflat numărul victimelor și a spus că teroriştii nu puteau ști atât de repede aseară ce a cauzat explozia. În plus, a acuzat presa că a difuzat minciunile Hamas. Detalii AICI.
  • Și Marea Britanie susține că nu Israelul a bombardat spitalul din Gaza și critică presa care s-a grăbit să transmită contrariul: „Prea mulți au sărit cu concluzii despre tragedia de la spitalul Al Ahli. Dar să greșești într-un astfel de caz pune și mai multe vieți în pericol. Așteptați faptele și scrieți despre ele clar și corect”, a spus ministrul de Externe britanic.
  • Biden a aterizat la Tel Aviv - Joe Biden a aterizat miercuri dimineaţă la Tel Aviv. Vizita lui și planurile de negocieri diplomatice au fost date peste cap, în urma exploziei de la spitalul din Gaza. Întâlnirea cu președintele palestinian ce urma să aibă loc în Iordania a fost anulată de Abbas, dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a anunțat că Biden va avea o discuție cu președinții Palestinei și Egiptului în drum spre casă. Cât despre întâlnirea cu Benjamin Netanyahu și cu cabinetul de război israelian, Kirby a asigurat că Biden „va pune întrebări dificile. Le va pune ca un prieten, ca un adevărat prieten al Israelului, dar va pune şi unele întrebări dificile”. Președintele american se va întâlni și cu salvatori, dar și cu familiile care şi-au pierdut persoane dragi sau ai căror apropiaţi sunt ţinuţi ostatici.
  • ISIS, rațional pe lângă Hamas - Joe Biden a spus, în conferința cu Netanyahu, că se pare că „cealaltă tabără” - grupările teroriste din Gaza - e responsabilă de atacul asupra spitalului, și nu Israelul. Biden a subliniat că Hamas e responsabil și de măcelul care a dus pe 7 octombrie la escaladarea conflictului, zi în care au fost uciși și 31 de americani: „Au comis răutăți și atrocități care fac ISIS să pare cumva rațional. Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian și i-au adus doar suferință. Lumea vede, Israelul are un set de valori precum cel al SUA și al altor democrații și vrea să vadă ce vom face mai departe”.
  • Netanyahu, impresionat de Biden - Netanyahu s-a declarat profund impresionat de prima vizită în vreme de război a unui președinte american în Israel: „Așa cum lumea civilizată s-a unit pentru a învinge naziștii și s-a unit pentru a învinge ISIS, lumea civilizată trebuie să se unească și pentru a învinge Hamas și să elimine această amenințare îngrozitoare din viețile noastre. Forțele civilizației vor câștiga. Pentru binele nostru, pentru binele vostru, pentru pace și securitate în regiune și în întreaga lume”.
  • Glume pe seama presei - Biden s-a întâlnit și cu guvernul de război al Israelului și i-a asigurat de tot sprijinul SUA. Ca și la declarațiile comune, atât Biden, cât și Netanyahu au ignorat întrebările jurnaliștilor. De data aceasta, Netanyahu a comentat deranjat: „Nu renunță niciodată”. Biden i-a răspuns amuzat „Nimic nu se schimbă, la fel e și în Washington”.
  • Zona umanitară în Gaza - IDF a anunțat, după zile de negocieri cu Egiptul, SUA și mulți alți lideri și instituții, crearea unei zone umanitare în sudul Gazei, unde să poată fi oferit ajutor internațional. Zona va fi în regiunea Al-Mawasi, aproape de Khan Younis. Armata israeliană a făcut și un nou apel către palestinieni să evacueze urgent zona de nord a Fâșiei și să meargă spre sud, pentru că nordul urmează să fie puternic bombardat. Zona desemnată unde civililor li se promite că vor fi feriți de rachete este o fâşie de pământ cu o lăţime de un kilometru şi cu o lungime de 14 kilometri, situată de-a lungul coastei.
  • Ziua mâniei - Mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, face apel la o „zi a mâniei" pentru a condamna „masacrul” de la spitalul din Gaza, pentru care dă vina pe Israel: „Fie ca miercuri să fie o zi a mâniei împotriva inamicului".
  • Iranul cheamă ţările islamice să impună embargou total Israelului - Membrii Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) ar trebui să impună un embargou petrolier şi alte sancţiuni Israelului şi să expulzeze ambasadorii israelieni, a declarat ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian. O reuniune de urgenţă a OIC are loc la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a discuta escaladarea conflictului israeliano-palestinian, după ce o explozie la un spital din Gaza a ucis marţi sute de palestinieni.
  • Egiptul nu vrea palestinieni în Sinai - Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat miercuri că egiptenii resping mutarea forțată a palestinienilor în Peninsula Sinai. El a mai spus că orice astfel de mișcare ar transforma peninsula într-o bază pentru atacuri împotriva Israelului. Frontiera dintre Peninsula Sinai din Egipt și Fâșia Gaza este locul unde se află singurul punct de trecere dinspre teritoriul palestinian care nu este controlat de Israel.
  • Probleme în buncăre - Autoritățile au făcut controale la adăposturile din nord și avertizează că sunt într-o stare foarte proastă și nu ar putea proteja populația în cazul în care Israelul deschide un front și cu Hezbollah în Liban.
  • ONU cere armistițiu urgent - Șeful ONU Antonio Guterres a cerut ambelor părți o încetare imediată a focului și a insistat că masacrul comis de Hamas în 7 octombrie nu poate justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor.
  • Bilanț negru în armata Israelului - Armata israeliană a anunțat că a identificat încă doi soldați care au murit din 7 octombrie. Asta urcă bilanțul total la 304 soldați israelieni morți.
  • Atac la sinagogă - Un atac cu cocktailuri Molotov a avut loc miercuri dimineață la o sinagogă din Berlin. Detalii AICI.
  • Mai multe aeroporturi din Franța au fost evacuate miercuri dimineaţă, din cauza unor amenințări cu bombă. Avioanele nu mai decolează, cele care trebuiau să aterizeze sunt deviate către alte aeroporturi. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇