Când palestinienii din nordul Fâșiei Gaza au primit avertizările trimise de armata israeliană prin apeluri telefonice, SMS și fluturași care îi sfătuiau să se îndrepte spre sud, au crezut că sunt trimiși într-o zonă sigură.
Forţele armate israeliene (IDF) au emis avertizările de evacuare vineri și le-au recomandat civililor din nordul Gazei să se îndrepte spre Wadi Gaza, în sud. „Pentru siguranța voastră și a familiilor voastre”, li s-a transmis palestinienilor, întrucât „IDF continuă să acționeze semnificativ în orașul Gaza și face ample eforturi pentru a evita rănirea civililor”.
Totuși, câțiva palestinieni care au respectat avertizările de evacuare, părăsindu-și locuințele în căutarea siguranței promise, s-au îndreptat către deznodământul de care fugeau: bombardamentele israeliene i-au ucis a două zi. Moartea lor scoate în evidență faptul că zonele de evacuare instituite și alertele armatei israeliene nu le garantează siguranța civililor din Fâșia Gaza, extrem de populată, unde palestinienii nu găsesc niciun loc sigur pentru a scăpa de bombele Israelului, notează CNN.
Pericolul e peste tot, oriunde ai fugi
Vineri, în zori, Aaed Al-Ajrami și nepotul lui, Raji, au fost sunați de un oficial militar israelian care i-a anunțat să-i adune pe toți cei pe care îi cunosc și să plece imediat spre sud. Deși au urmat instrucțiunile și au reușit să ajungă în sudul zonei de evacuare, familia lui Aaed a fost ucisă a doua zi într-un bombardament israelian.
O înregistrare audio a convorbirii telefonice, obținută de CNN, dezvăluie detaliile discuției scurte. Ofițerul israelian le-a dat instrucțiuni palestinienilor să se îndrepte în sudul zonei de evacuare, dar nu și despre cum să ajungă acolo. Raji a spus că atunci când și-a dat seama cine îi sună, au înregistrat convorbirea ca să o poată trimite și celorlalți membri ai familiei.
„Duceți-vă cu toții spre sud. Tu și toți membrii familiei tale. Ia-i pe toți și tot ce aveți și mergeți acolo", le-a spus ofițerul.
Aaed a întrebat care drum ar fi mai sigur și în cât timp trebuie să plece.
„Nu contează ce drum. Faceți-o cât mai repede posibil. Nu mai e timp", li s-a răspuns.
Aaed a respectat avertismentul. Vineri, la prima oră, a pornit spre sud cu familia și rudele lor, unde aveau să fie găzduiți de niște prieteni în Deir Al Balah, un oraș aflat la aproximativ opt kilometri sud de Wadi Gaza și de limita zonei de evacuare.
A doua zi, un bombardament israelian a distrus parțial clădirea în care familia lui Aaed primise adăpost. El și alți 12 membri ai familiei au murit. Șapte dintre victime erau copii.
Nepotul lui Aaed, Raji, în vârstă de 32 de ani, stătea în altă clădire, în apropiere, când a auzit explozia și s-a temut de ce e mai rău. A fugit acolo după ce a primit un mesaj prin care era anunțat că ai lui au murit.
„Distrugerea a fost masivă. Am început să scoatem afară oameni loviți de explozie, unii dintre ei încă erau în viață… mirosul de explozibil era foarte puternic, era praf peste tot", a povestit el.
„Acești oameni au crezut cu toții că în sfârșit sunt în siguranță și că n-o să li se întâmple nimic rău în zonă. Poți să respecți ordinele ca să nu fii în pericol, dar pericolul tot te ajunge, oriunde te afli", a adăugat Raji.
Aproximativ 500.000 de palestinieni au părăsit, de vineri, nordul Gazei și s-au îndreptat către sud, însă mulți alții n-au reușit să plece și sunt prinși în zona pe care armata israeliană plănuiește să o ia cu asalt.
Yara Alhayek, în vârstă de 22 de ani, a spus pentru CNN că familia ei care trăiește în nord nu a avut unde să se refugieze dacă pleca în sud. „N-am putut să plecăm, fiindcă n-avem niciun loc sigur în care să ne ducem… este foarte periculos să ne părăsim casa, este foarte periculos dacă stăm în casa noastră, așa că habar n-avem ce să facem", a spus ea.
„Simt nedreptatea, cu ce au greșit ei?"
Israelul își apără campania de bombardare a Fâșiei Gaza, susținând că țintește sediile organizației Hamas și bunurile care sunt ascunse în clădirile civile și că „ceea ce pare o clădire civilă este de fapt o țintă militară legitimă".
Experții independenți din cadrul ONU au condamnat „atacurile nediscriminatorii împotriva civililor palestinieni". Organizația Medici fără Frontiere a emis duminică noaptea un raport actualizat în care arată că bombardamentele au lovit și spitale și ambulanțe, acuzând de asemenea „o campanie nediscriminatorie de bombardare în care cele mai multe victime au fost civilii".
Atacurile aeriene ale Israelului au ucis peste 2.800 de civili și au rănit 11.000 din 7 octombrie până în prezent, a spus luni premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, potrivit agenției oficiale de presă palestiniene WAFA.
La granița cu Gaza au fost desfășurate importante forțe israeliene și echipamentele militare, în timp ce Israelul se pregătește să invadeze Fâșia în urma atacului din 7 octombrie al militanților Hamas. Avioanele militare au continuat să bombardeze Gaza în weekend, în timp ce civilii se îndreptau spre sud, ca urmare a instrucțiunilor de evacuare ale Israelului.
Mai multe agenții ale Națiunilor Unite au avertizat că o evacuare în masă sub asediu va duce la un dezastru și că cei mai mulți civili vulnerabili din Gaza, între care bătrâni și femei însărcinate, nu vor putea să plece.
„Ordinul de evacuare a 1,1 milioane de oameni din nordul Gazei încalcă regulile războiului și ale umanității", a scris Martin Griffiths, șeful Biroului ONU pentru ajutor umanitar, într-un comunicat emis vineri. „Drumurile și casele au fost transformate în ruine. Nu există niciun loc sigur în care să te duci", a adăugat el.
Raji, care are grijă de copiii care au scăpat cu viață din atacul care i-a ucis familia, spune că trebuie să arate că este puternic pentru a-i ajuta, deși pe dinăuntru e distrus.
„Simt nedreptatea, erau oameni nevinovați, cu ce au greșit ei?", întreabă el.
T.D.