Israelul înarmează civili. Hamas vrea la schimb pentru ostatici 6.000 de prizonieri palestinieni. Oamenii din Gaza, inclusiv 200 de români, încearcă să fugă în Egipt (Video)

Israelul înarmează civili. Hamas vrea la schimb pentru ostatici 6.000 de prizonieri palestinieni. Oamenii din Gaza, inclusiv 200 de români, încearcă să fugă în Egipt (Video)

Hamas a lansat luni după-amiază un nou baraj de rachete asupra Israelului, cel mai puternic după cel din 7 octombrie. Au fost vizate Ierusalimul și Tel-Avivul, inclusiv parlamentarii care se reuneau în ședință fiind forțați să se adăpostească în buncăre. Mai târziu, de la tribuna Knessetului, premierul Benjamin Netanyahu a amenințat Hamas, Hezbollah și Iranul să nu pună Israelul la încercare, pentru că vor avea de suferit.

Avem și un prim oficial care-și asumă vina pentru cele întâmplate în urmă cu 10 zile. Ronen Bar, şeful agenţiei israeliene de informaţii interne Shin Bet, şi-a asumat luni responsabilitatea pentru că serviciile sale nu au reuşit să împiedice Hamas să atace.

În ce privește posibilitatea unui armistițiu, dimineața celei de-a 10-a zi de război a adus informații de la surse de securitate din Egipt conform cărora Israelul ar fi fost de acord cu oprirea temporară a focului în sudul Gazei, pentru a permite deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, cu Egiptul. Israelul a negat însă imediat informațiile.

De altfel, ministrul egiptean de Externe a declarat că nu există niciun progres din vina Israelului: “Guvernul israelian nu a adoptat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere dinspre Gaza, permițând intrarea de ajutoare umanitare sau ieșirea cetățenilor din țări terțe”.

Mulțimi de oameni care doresc să plece din Gaza s-au adunat la Rafah, în urma informațiilor că punctul de frontieră ar putea fi redeschis.

OMS a pregătit aproximativ 26 de tone de provizii, în valoare de aproximativ 1,2 milioane de dolari, ca ajutor pentru Gaza. Acestea urmează să fie livrate de îndată ce frontiera se va deschide.

ADVERTISING

Bilanțul victimelor a crescut în rândul palestinienilor. În prezent, estimările arată că 2.750 de persoane au fost ucise.

Un milion de persoane și-ar fi părăsit până acum locuințele, dintr-o populație de 2,3 milioane, a evaluat ONU. Însă locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, a declarat că IDF estimează că aproximativ 500.000 de oameni au părăsit până acum partea de nord a Gazei.

IDF menţine două rute de evacuare sigure, a spus el, iar pe măsură ce operaţiunea militară se apropie de o fază "consolidată", nu va fi sigur pentru civili să rămână în oraşul Gaza.

Spitalele din Gaza mai au combustibil pentru generatoare doar pentru aproximativ 24 de ore, a anunţat biroul umanitar al ONU (OCHA). Oprirea generatoarelor de rezervă ar pune în pericol vieţile a mii de pacienţi.

Cât despre români, din cei 350 aflați în Fâșia Gaza, peste 200 au cerut sprijinul în vederea evacuării. După ce vor putea ieși din Gaza, cetățenii români vor fi preluați de autocare și duși direct la aeroportul din Cairo.

Iar Olaf Scholz va călători marţi în Israel, fiind primul premier străin care face asta. În schimb, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să viziteze Israelul în semn de solidaritate, însă solicitarea i-a fost respinsă pentru că ”nu este momentul”.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 16 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • 199 de ostatici în Gaza - Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice de Hamas în Gaza, au anunțat luni reprezentanții armatei israeliene. Inițial, se estima că între 100 și 120 de persoane au fost capturate de gruparea palestiniană. Pe listă sunt cetățeni din Israel și din alte țări.
  • Vs. 6.000 de palestinieni - Șeful biroului Hamas din diaspora, Khaled Meshaal, a anunțat că vrea ca Israelul să elibereze 6.000 de palestinieni din închisorile israeliene în schimbul celor 199 de ostatici. Hamas a afirmat că printre prizonierii pe care i-a luat se află ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forțelor de Apărare Israeliene.
  • Nou baraj de rachete, Parlamentul în buncăr - Un nou baraj de rachete a fost lansat asupra Ierusalimului și Tel-Aviv-ului din teritoriul Fâșiei Gaza, în timp ce ședința Knessetului în care urma să țină un discurs Netanyahu urma să înceapă. Parlamentarii israelieni și ceilalți participanți au fost nevoiți să se adăpostească în buncăre. Ulterior, Benjamin Netanyahu s-a adresat Knesset-ului și a transmis Hamas, Hezbollah și Iranului să nu testeze reacția Israelului, pentru că „veți fi răniți grav”.
  • Șeful Shin Bet își asumă vina - Ronen Bar, şeful agenţiei israeliene de informaţii interne Shin Bet, şi-a asumat luni responsabilitatea pentru că serviciile sale nu au reuşit să împiedice Hamas să îşi desfăşoare asaltul sângeros din 7 octombrie: „În ciuda unei serii de acţiuni pe care le-am desfăşurat, din păcate, sâmbătă nu am reuşit să generăm un avertisment suficient care să permită contracararea atacului. Ca cel care conduce organizaţia, responsabilitatea pentru acest lucru îmi revine mie. Va exista timp pentru investigaţii. Acum luptăm".
  • Mii de civili înarmați - Poliţia israeliană a anunţat luni că va începe înarmarea civililor pentru a accelera răspunsul în cazul unui atac sau a unei situaţii de criză în oraşele ţării, în a zecea zi a războiului dintre Israel şi organizaţia palestiniană islamistă Hamas: „Cele 347 de unităţi noi vor fi formate din 13.200 de civili voluntari în rândurile poliţiei, care vor fi înrolaţi şi vor primi puşti şi echipamente de protecţie”.
  • Surse spun că Israelul oprește focul temporar, Netanyau neagă - Israelul va fi de acord cu oprirea temporară a focului în sudul Gazei pentru a permite deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egipt, au declarat două surse de securitate egiptene pentru Reuters. Mișcarea ar fi fost convenită de SUA, Egipt și Israel. Sursele au declarat că încetarea focului ar urma să dureze câteva ore, dar nu se ştie exact cât anume. Israelul neagă însă informațiile. „În momentul de față nu există o încetare a focului pentru a permite ajutorul umanitar în Fâșia Gaza și pentru ieșirea străinilor”, se arată într-o declarație a biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu. De altfel, ministrul egiptean de Externe a declarat că nu există niciun progres din vina Israelului: “Guvernul israelian nu a adoptat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere dinspre Gaza, permițând intrarea de ajutoare umanitare sau ieșirea cetățenilor din țări terțe”.
  • Mulțimi de oameni care doresc să plece din Gaza s-au adunat la Rafah, în urma informațiilor că punctul de frontieră ar putea fi redeschis. OMS a pregătit aproximativ 26 de tone de provizii, în valoare de aproximativ 1,2 milioane de dolari, ca ajutor pentru Gaza. Acestea urmează să fie livrate de îndată ce frontiera se va deschide.
  • 200 de români vor să fugă din Gaza - Din cei 350 de cetățeni români și membri de familie ai acestora aflați în Fâșia Gaza, peste 200 au cerut sprijinul în vederea evacuării. "Aceștia sunt în apropierea punctului de trecere, sunt relativ grupați și suntem în contact cu ei. Până acum, situația de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în siguranță”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, la Antena3. Potrivit unor surse oficiale, foarte mulți dintre cei care urmează să fie evacuați sunt copii. După ce vor putea ieși din Gaza, cetățenii români vor fi preluați de autocare și vor fi duși direct la aeroportul din Cairo, de unde vor fi aduși în România cu avionul.
  • Bilanțul victimelor a crescut în rândul palestinienilor. În prezent, estimările arată că 2.750 de persoane au fost ucise, iar alte 1.000 sunt dispărute sub dărâmături.
  • Jumătate din hoteluri sunt pline de refugiaţi - Jumătate din camerele de hotel din Israel sunt folosite pentru a găzdui familii evacuate din comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, a declarat luni șeful Asociației Hotelurilor din Israel. Ţara are 56.000 de camere de hotel, dintre care 28.000 sunt folosite de evacuați, iar statul plătește factura, a declarat directorul executiv al asociației, Yael Danieli. De altfel, Israelul a evacuat un oraș de 30.000 de locuitori și i-a cazat pe oameni în hoteluri, pe banii statului
  • Hamas fură de la ONU - UNRWA, organizaţia ONU care se ocupă de refugiaţii palestinieni, afirmă că autorităţile Hamas din Gaza ar fi furat combustibil şi medicamente destinate refugiaţilor din sediul său din oraşul Gaza, pe care a fost nevoită să-l părăsească.
  • Nave în porturile israeliene - Numărul navelor creşte în porturile israeliene, în timp ce operaţiunile continuă la majoritatea terminalelor, pe fondul pregătirilor armatei de a lansa un asalt terestru în Fâşia Gaza controlată de Hamas, potrivit datelor şi surselor citate de Reuters. Israelul s-a confruntat cu baraje grele de rachete, inclusiv în sudul ţării, ceea ce a determinat închiderea portului mai mic Ashkelon, care este cel mai apropiat terminal de Gaza.
  • Abbas critică Hamas - Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că acţiunile şi politicile grupării islamiste Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Într-o convorbire telefonică cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, Abbas a mai spus că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este „singurul reprezentant legitim al poporului palestinian”, potrivit agenţiei oficiale de presă WAFA, citate de Reuters. Detalii AICI.
  • Expulzarea palestinienilor e "sortită eşecului" - Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, "o idee sortită eşecului", a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas.
  • Spitalele din Gaza, în pericol - Spitalele din Gaza mai au combustibil pentru generatoare doar pentru aproximativ 24 de ore, a anunţat biroul umanitar al ONU (OCHA). Oprirea generatoarelor de rezervă ar pune în pericol vieţile a mii de pacienţi.
  • Putin l-a sunat pe Netanyahu - Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat pentru prima dată, la telefon, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre conflictul cu Hamas şi l-a informat despre discuţiile purtate cu liderii Palestinei, Egiptului, Iranului şi Siriei. Putin l-a informat, de asemenea, pe interlocutorul său „despre măsurile luate de Rusia pentru a promova normalizarea situaţiei, pentru a preveni o nouă escaladare a violenţelor şi o catastrofă umanitară în Fâşia Gaza".
  • Biden vrea să meargă în Israel - Preşedintele Joe Biden ia în considerare o călătorie în Israel în următoarele zile, dar nu a fost finalizată nicio deplasare, a declarat duminică un înalt oficial al administraţiei SUA, potrivit AP. Ar fi un simbol puternic de simpatie şi sprijin în urma atacului brutal al Hamas. O astfel de deplasare ar fi o şansă pentru Biden de a asigura personal poporul israelian că Statele Unite îl sprijină ferm. Dar ar veni pe fondul temerilor tot mai mari că o acţiune israeliană iminentă în Gaza ar putea declanşa un război mai amplu cu consecinţe umanitare devastatoare. Prezenţa lui Biden ar putea fi considerată o mişcare provocatoare de către principalul sponsor al Hamas, Iranul.
  • Mâine ajunge Olaf în Israel - Cât timp, Biden se mai gândeşte, cancelarul german Olaf Scholz va călători marţi în Israel, într-o vizită de solidaritate, relatează Reuters, citând ntv. Un purtător de cuvânt al guvernului german nu a comentat imediat planurile de călătorie ale cancelarului.
  • Zelenski a fost refuzat - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să viziteze Israelul în semn de solidaritate, însă solicitarea i-a fost respinsă pentru că ”nu este momentul”, scrie Times of Israel. Zelenski a luat viguros apărarea Israelului după atacul terorist al Hamas, din 7 octombrie, subliniind că acesta are dreptul incontestabil de a se apăra de atacurile palestinienilor terorişti.
  • Patriarhul catolic care se oferă ostatic - Reprezentantul papei Francisc în Ierusalim a declarat luni că se oferă să fie luat prizonier în schimbul copiilor israelieni luați ostatici de Hamas în Gaza. Detalii AICI
  • Noi atacuri în Liban și Gaza - Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat, duminică noapte, că au lovit "infrastructura militară" a Hezbollah în Liban, relatează Times of Israel. O înregistrare video difuzată de armată arată cum două clădiri sunt bombardate, cel puţin una printr-o lovitură aeriană. Armata a precizat că atacurile care se văd în video au fost efectuate duminică şi luni dimineaţă. Loviturile vin ca răspuns la tirurile îndreptate spre Israel dinspre Liban în cursul zilei de duminică. Pe de altă parte, în cursul nopţii s-au putut auzi ecourile unor noi lovituri aeriene în Fâşia Gaza. În acelaşi timp, bile de foc au luminat cerul nopţii. Semiluna Roşie palestiniană a afirmat că cinci lovituri aeriene au fost efectuate în apropierea spitalului al-Quds, potrivit presei din Gaza.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇