Israelul a evacuat un oraș de 30.000 de locuitori și i-a cazat pe oameni în hoteluri, pe banii statului

Israelul a evacuat un oraș de 30.000 de locuitori și i-a cazat pe oameni în hoteluri, pe banii statului

Israelul a evacuat aproape în totalitate orașul Sderot, situat în deșertul Negev, lângă granița de nord a Fâșiei Gaza, din sudul țării, și i-a cazat pe locuitori în hoteluri pe banii statului.

Aproape 30.000 de persoane locuiau în Sderot, iar exodul l-a transformat într-un oraș fantomă, scrie Times of Israel.

Numeroase autobuze au sosit duminică în oraș și i-au dus pe locuitori către un feribot, iar de acolo au fost transferați către hoteluri plătite de stat, departe de linia frontului.

Cu nouă zile în urmă, un autobuz preluase 13 locuitori din Sderot pentru o excursie de o zi în timpul sărbătorii Simhat Torah. Nu a ieșit niciodată din oraș, pentru că a fost atacat de teroriștii Hamas care s-au infiltrat în Israel în primele ore ale dimineții zilei de 7 octombrie.

ADVERTISING

Vehiculul plin de sânge se află în continuare pe stradă, la câțiva metri distanță de o mașină arsă, care a fost lovită direct de una dintre cele 75 de rachete lansate de Hamas, care au căzut în Sderot.

La câteva zile de la izbucnirea ostilităților, Forțele de Apărare Israeliene au evacuat aproape toți locuitorii din orașele aflate pe o rază de patru kilometri de Fâșia Gaza.

ADVERTISING

Sderot, care în cel mai apropiat punct se află la mai puțin de 2 km de Gaza, s-a golit și el. În ultimii ani, orașul a cunoscut un boom imobiliar, crescând la o populație de 30.000 de locuitori. Până duminică dimineața, doar o treime din populație a rămas în oraș, iar până seara, procentul a scăzut la 10%.

Generalul de brigadă Yoram Laredo, șeful Autorității Naționale de Management al Urgențelor, care coordonează adăpostirea persoanelor strămutate de război, a declarat că oamenii vor fi cazați momentan la hoteluri din Tel Aviv, Ierusalim și Eilat pentru o săptămână.

ADVERTISING

Guvernul a alocat 33 de milioane de dolari pentru relocarea și sprijinirea celor evacuați.

Printre cei care au ales să rămână în oraș se numără rezidenții care văd prezența lor ca o reamintire necesară a ceea ce Israelul încearcă să realizeze.

Ei sunt dispuși să suporte greutățile, în speranța că promisiunile premierului, ministrului Apărării și ale șefilor consiliului de securitate națională de a eradica Hamas se vor concretiza.

„Noi, locuitorii de aici, nu renunțăm și nu vom lăsa guvernul și armata noastră să se oprească. Chiar dacă există presiune din partea lumii, pentru a ajunge la o încetare a focului, nu putem trăi așa”, a spus viceprimarul Sderot Elad Kalimi.

Hamas, care a ucis peste 50 de oameni la Sderot pe 7 octombrie, „este mult mai rău decât ISIS și trebuie să dispară”, crede Kalimi. „Acesta este războiul dintre bine și rău și ne așteptăm ca guvernul nostru și IDF (armata) să-i omoare pe toți”, a adăugat el.

Deputatul Likud Danny Danon, care a vizitat duminică Sderot alături de un grup mic de ambasadori europeni și africani în Israel, a declarat că teroriștii trebuie uciși.

„Femei și copii au fost măcelăriți aici”, a spus el, făcând referire la violurile, decapitările și alte torturi ale victimelor în sudul Israelului. „Trebuie să intrăm în Gaza și să găsim teroriștii Hamas și să-i omorâm”, a completat el.

La scurt timp după declarațiile sale, a sunat o sirenă de raid aerian. Danon și diplomații au fugit către un adăpost din apropiere, chiar înainte de a fi auzită o rachetă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇