Război în Israel: Armata va intra curând în Gaza. Cabinetul de urgență, convocat. Nou atac dinspre Liban. Un milion de palestinieni au plecat

Război în Israel: Armata va intra curând în Gaza. Cabinetul de urgență, convocat. Nou atac dinspre Liban. Un milion de palestinieni au plecat

Invazia terestră a Israelului în Fâșia Gaza, care urma să aibă loc în acest weekend, a fost amânată, parțial din cauza condițiilor meteo, dar și pentru a permite evacuarea cât mai multor civili din nord spre sudul enclavei și plecarea mai multor străini.

Sâmbătă, premierul Benjamin Netanyahu anunțase că următoarea etapă se apropie, iar armata israeliană a avertizat că va începe operaţiuni „semnificative”, după ce va vedea că civilii au părăsit zona.

Totuși, duminică seara, șeful Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a anunțat că armata va intra în curând în Fâşia Gaza pentru a decima gruparea teroristă Hamas şi i-a îndemnat pe soldaţi să atace şi să distrugă tot ce ţine de mişcarea palestiniană.

Au fost organizate coridoare de evacuare pentru ca populația să se îndrepte spre sudul regiunii, dar armata israeliană a acuzat Hamas că împiedică evacuarea civililor, folosindu-i ca scuturi umane. Un milion de persoane și-ar fi părăsit până acum locuințele, dintr-o populație de 2,3 milioane, a evaluat ONU.

Astăzi, pentru prima dată, premierul Netanyahu a convocat cabinetul de urgență, înființat cu scopul de a lua deciziile politice legate strict de război. Cu această ocazie a anunțat că Israelul va „demola” Hamas.

SUA au anunțat că trimit încă un portavion în estul Mării Mediterane, în timp ce Iranul a avertizat că dacă Israelul nu este oprit, situaţia ar putea scăpa de sub control, iar consecinţele vor fi "de mare amploare". Mai mult, potrivit media israeliene, Iranul a trimis un mesaj privat Israelului, prin intermediul ONU, spunând că ar putea interveni, dacă Israelul îşi continuă campania militară în Gaza.

ADVERTISING

Iar armata israeliană a anunțat că încă un lider Hamas a fost lichidat. Este vorba de Billal Al Kedra, comandantul unităţilor Hamas din Khan Younis, localitate din sudul Fâşiei Gaza.

Astăzi a fost și un atac din partea Libanului, nouă rachete fiind trase spre Israel. Armata israeliană a răspuns, iar ministrul Apărării a transmis mesajul că Israelul nu vrea un război în nord și nu intenționează să escaladeze situația, însă dacă Hezbollah alege calea războiului, va plăti scump această alegere.

În Israel au murit 1.300 de oameni, în timp ce în Gaza bilanțul este de peste 2.200 de morți și cel puțin 8.700 de răniți. Israelul estimează că în jur de 150 de persoane, civili, militari şi străini, au fost răpite în cursul atacului comis de Hamas, în timp ce sute de persoane sunt date dispărute.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 15 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Netanyahu și-a adunat „generalii” - Premierul Benjamin Netanyahu a avut, duminică seara, consultări pe teme de securitate la sediul militar din Tel Aviv cu miniştrii cabinetului şi cu şefii armatei, dar şi cu directorii serviciilor de informaţii intern şi extern, Mossad şi Shin Bet.
  • Armata va intra curând în Gaza - Şeful Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) spune că armata va intra în curând în Fâşia Gaza pentru a decima gruparea teroristă Hamas şi i-a îndemnat pe soldaţi să atace şi să distrugă tot ce ţine de mişcarea palestiniană, relatează The Times of Israel. "Responsabilitatea noastră acum este să intrăm în Gaza, să mergem în locurile unde Hamas se pregăteşte, acţionează, planifică, lansează. Să-i atacăm peste tot, fiecare comandant, fiecare operativ, să distrugem infrastructura", le-a spus soldaţilor şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, aflat în sudul Israelului. "Vom face ceva mare, important, pentru a schimba situaţia pentru o perioadă lungă, lungă de timp. Aceasta este o misiune mare, un mare privilegiu. Să o facem cu excelenţă", i-a îndemnat el pe militari.
  • Iranul se implică - Iranul a anunţat că va participa la reuniunea Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI), cel mai mare bloc politic din lumea islamică, pentru a aborda situaţia din Gaza în contextul atacului israelian şi al cererilor de evacuare imediată a mai mult de un milion de locuitori, informează EFE. Teheranul a criticat dur atacurile israeliene şi a insistat că există pericolul extinderii conflictului în regiune dacă acestea nu se opresc.
  • UE susține dreptul Israelului de a se apăra - Liderii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene au subliniat ”dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional, în faţa atacurilor violente şi nediscriminatorii” ale Hamas, într-o declaraţie comună publicată duminică, relatează AFP. Detalii AICI.
  • China susține cauza justă a palestinienilor - Acţiunea Israelului în Gaza după atacul Hamas a depăşit „domeniul autoapărării”, iar guvernul israelian trebuie să înceteze să-i mai „pedepsească colectiv” pe locuitorii din Gaza. China susţine „cauza justă” a poporului palestinian, a declarat ministrul de Externe chinez, Wang Yi, la o întâlnire cu omologul său saudit Faisal bin Farhan. potrivit unui comunicat al ministerului său difuzat duminică şi preluat de AFP. Detalii AICI.
  • Egiptul zice că e o pedeapsă colectivă - Preşedintele egiptean, Abdel-Fattah al-Sissi, a declarat, la o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken duminică la Cairo: „Acţiunea în curs de desfăşurare cred că a depăşit dreptul la autoapărare din partea Israelului şi s-a transformat într-o pedeapsă colectivă a Fâşiei Gaza populată de 2,3 milioane de palestinieni”.
  • Mesaj pentru Hezbollah - Israelul nu are niciun interes să poarte un război pe frontul său nordic. „Nu ne interesează un război în nord. Nu vrem să escaladăm situaţia. Dacă Hezbollah alege calea războiului, va plăti un preţ foarte mare. Foarte greu. Dar dacă se abţine, vom respecta acest lucru şi vom menţine situaţia aşa cum este”, a spus ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de Reuters.
  • Apă în Gaza - Israelul reia alimentarea cu apă în Fâșia Gaza. Decizia a fost convenită între premierul țării Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden, spune ministrul israelian al energiei, potrivit skynews.com. Media locală vorbește despre o reluare parțială a alimentării cu apă în sudul Gazei, ceea ce contribuie la a-i determina pe palestinieni să părăsească zonele de nord ale enclavei.
  • Israelul, atacat și de Liban - Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat că nouă rachete au fost trase spre Israel din Liban, duminică, declanşând alarmele antiaeriene în Nahariya şi în oraşele din apropiere, iar armata a răspuns cu bombardamente asupra locurilor de lansare, relatează Times of Israel. Cinci dintre proiectile - rachete antitanc ghidate - au fost interceptate de scutul de apărare aeriană Iron Dome, restul nefiind îndreptate spre zone populate, a precizat armata. 
  • Blinken se întoarce în Israel - Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întoarce luni în Israel, prelungind cu o zi turneul său în Orientul Mijlociu, relatează Reuters. Blinken a sosit joi în Israel şi de atunci a vizitat şase ţări arabe. El se află în prezent în Egipt. Washingtonul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de luptele care se extind în regiune şi a avertizat Iranul să nu se amestece în acestea. Blinken a cerut cooperarea aliaţilor arabi, precum şi a Chinei, o ţară cu influenţă asupra Teheranului, pentru a limita conflictul.
  • Un milion evacuat - În jur de un milion de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în primele şapte zile ale conflictului din Gaza, a estimat duminică agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, UNWRA, în condiţiile în care Fâşia Gaza are o populaţie de circa 2,3 milioane de persoane, transmite AFP. Este posibil ca numărul să fie mai mare, deoarece oamenii continuă să îşi părăsească locuinţele.
  • Cabinetul de urgență, convocat - Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a convocat duminică, pentru prima dată, cabinetul de urgenţă extins al ţării, afirmând că unitatea naţională afişată a transmis un mesaj în ţară şi în străinătate, în timp ce ţara se pregăteşte să „demoleze Hamas” în Gaza. Detalii AICI.
  • Israelul vrea închiderea Al Jazeera - Ministrul israelian al comunicaţiilor a declarat că încearcă să obţină o închidere a biroului local al Al-Jazeera şi a acuzat postul de ştiri din Qatar de incitare şi propagandă pro-Hamas şi de expunere a soldaţilor israelieni la un potenţial atac din Gaza, relatează Reuters. Detalii AICI.
  • Americanii, evacuați pe mare - Guvernul SUA îşi va evacua cetăţenii din Israel în Cipru, pe mare, a anunţat Ambasada americană din Israel, relatează CNN. Doar cetăţenii americani şi membrii apropiaţi ai familiei lor vor fi eligibili pentru trecere. Nava va pleca luni din Haifa, oraş din nordul Israelului. Călătoria este de aşteptat să dureze aproximativ 10-12 ore.
  • Atac din Liban - O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, după ce luptătorii libanezi din Hezbollah au lansat duminică o rachetă asupra unui sat israelian de la graniţa de nord cu Libanul, informează Reuters. Atacul a lovit Shtula, o comunitate agricolă aflată exact la frontiera cu Libanul.
  • Apel la evacuare - Armata israeliană a anunţat duminică dimineaţă că locuitorii din nordul Fâşiei Gaza pot pleca către sudul acesteia în intervalul orar 10:00-13:00 (07:00-10:00 GMT) folosind o rută desemnată special, transmite DPA. În acest interval orar, armata israeliană (IDF) nu va ataca ruta respectivă. IDF spune că sute de mii de palestinieni s-au mutat deja către sudul Fâşiei Gaza.
  • Blinken s-a văzut cu prințul moștenitor saudit - Secretarul de stat american Antony Blinken a avut duminică, la Riad, o întrevedere cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a cărui ţară a suspendat discuţiile privind o eventuală normalizare a relaţiilor cu Israel, relatează AFP şi Reuters. Un oficial american a declarat că discuțiile au durat aproape o oră şi au avut loc la reşedinţa de la ferma privată a prinţului moştenitor. La final, Blinken a apreciat întâlnirea ca fiind "foarte productivă".
  • Invazie amânată - Invazia terestră a Israelului în Fâșia Gaza, care urma să aibă loc în acest weekend, pare că a fost amânată, parțial din cauza condițiilor meteo, dar și pentru a permite evacuarea mai multor civili din nord spre sudul enclavei și plecarea mai multor străini, relatează New York Times. În Israel plouă și sunt cerul este înnorat deasupra Fâșiei Gaza, ceea ce a făcut dificilă decolarea avioanelor militare şi lansarea dronelor israeliene care ar urma să susțină și să furnizeze informații trupelor de la sol, în cazul unei invazii terestre.
  • Iranul, pregătit să intervină - Jerusalem Post relatează că Iranul a trimis un mesaj privat Israelului, prin intermediul ONU, că ar putea interveni dacă Israelul îşi continuă campania militară în Gaza. Teheranul a avertizat asupra unor "consecinţe de anvergură" dacă bombardamentele Forţelor de Apărare ale Israelului în Gaza nu vor fi oprite, scrie The Guardian.
  • Încă un lider Hamas lichidat - Forţele armate israeliene au lichidat încă un lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, transmite DPA. Este vorba de Billal Al Kedra, comandantul unităţilor Hamas din Khan Younis, localitate din sudul Fâşiei Gaza, care a fost ucis în loviturile aeriene israeliene efectuate sâmbătă seară, au informat Forţele de Apărare Israeliene (IDF), într-un comunicat.
  • Atac iminent - Israelul va începe operaţiuni militare "semnificative" în Gaza după ce va vedea că civilii au părăsit zona, a anunţat CNN, citând Forţele de Apărare Israeliene (IDF). Purtătorul de cuvânt al FDI, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că Israelul a fost foarte generos în a da "un avertisment amplu, mai mult de 25 de ore" pentru ca cei peste 1 milion de locuitori din Gaza din partea de nord a teritoriului dens populat să se mute spre sud. El a mai spus că zona din jurul Fâşiei Gaza este plină de "sute de mii de unităţi de rezervă israeliene" care se pregătesc pentru misiuni.
soldați Israel la granița cu Fâșia Gaza
Foto: Hepta.ro
  • Evacuarea civililor, blocată de Hamas - Armata israeliană prezintă imagini despre care spune că arată blocarea convoaielor cu refugiați din Gaza, de către Hamas

ADVERTISING
  • Bilanț american - 29 de cetăţeni ai SUA au murit în atacuri ale Hamas în Israel, a confirmat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de Reuters. Mai mult, în acest moment, SUA au cunoştinţă de 15 cetăţeni şi un rezident permanent legal care sunt de negăsit.
  • Întâlnire Iran - Hamas - Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul iranian de externe, în Qatar, unde au discutat despre atacul grupării militante palestiniene asupra Israelului "şi au convenit să continue cooperarea" pentru a atinge obiectivele grupării, a precizat Hamas într-un comunicat citat de Reuters. În timpul întâlnirii, ministrul iranian de externe a numit raidul Hamas de sâmbăta trecută o "victorie istorică" ce a adus un regres ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene.
  • Avertisment de la Iran - Misiunea Iranului la ONU a avertizat dacă "crimele de război şi genocidul" Israelului nu sunt oprite, atunci situaţia ar putea scăpa de sub control, iar consecinţele vor fi "de mare amploare", relatează Reuters.
  • Celulă teroristă anihilată - Forţele de apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au anihilat o celulă de terorişti Hamas în timp ce aceştia ieşeau dintr-un tunel subteran din Gaza, relatează Times of Israel. Armata a lovit mai multe locaţii Hamas în ultimele ore, concentrându-se asupra zonelor Jabalya, Zaytun, al-Furqan şi Beit Hanoun.
  • SUA trimit încă un portavion - SUA vor trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane "pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas", a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de AFP. USS Eisenhower şi navele sale de escortă se vor alătura primului portavion desfăşurat în regiune, USS Gerald R. Ford.
  • Summit UE - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marţi un summit prin videoconferinţă al liderilor celor 27 de ţări ale UE, în urma declanşării războiului dintre Israel şi Hamas, scrie AFP. "Este de maximă importanţă ca, în conformitate cu tratatele şi cu valorile noastre, Consiliul European să definească poziţia noastră comună şi să stabilească o linie de conduită clară şi unificată care să reflecte complexitatea situaţiei actuale", a declarat Charles Michel într-un comunicat. Reuniunea prin videoconferinţă urmează să aibă loc marţi la orele 17:30 (15.30 GMT).
  • Atac în Siria - Artileria israeliană a lovit Siria sâmbătă seara, după ce au sunat alerte aeriene în partea Înălţimilor Golan anexate de Israel în urma războiului din 1967, a anunţat armata israeliană, scrie AFP. "După un raport iniţial legat de sirenele care s-au auzit în comunităţile Avnei Eitan şi Alma, artileria (israeliană) loveşte în prezent sursa tirurilor în Siria. Două rachete au fost trase din Siria spre teritoriul israelian şi au căzut în câmp deschis", a declarat armata într-un comunicat. Armata a mai spus că examinează posibilitatea unei infiltrări aeriene dinspre Liban.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇