Poziție comună a statelor UE: Este dreptul Israelului de a se apăra în fața atacurilor violente

Poziție comună a statelor UE: Este dreptul Israelului de a se apăra în fața atacurilor violente

Liderii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene au subliniat ”dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional, în faţa atacurilor violente şi nediscriminatorii” ale Hamas.

„Reafirmăm importanţa furnizării de asistenţă umanitară de urgenţă şi suntem pregătiţi să continuăm să sprijinim civilii care au cea mai mare nevoie în Gaza, în coordonare cu partenerii noştri, asigurându-ne că această asistenţă nu este deturnată de organizaţii teroriste. Este esenţial să se prevină o escaladare regională”, au spus liderii UE, într-o declaraţie comună publicată duminică, relatează AFP.

ADVERTISING

Comunicatul, care „prezintă poziţia comună a UE cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu”, a fost adoptat cu două zile înainte de o reuniune a UE-27 prin videoconferinţă, convocată de urgenţă pe această temă de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Uniunea Europeană condamnă cu maximă fermitate Hamas şi atacurile sale teroriste brutale şi nediscriminatorii împotriva Israelului şi deplânge profund pierderile de vieţi omeneşti. Nimic nu poate justifica terorismul. Insistăm cu fermitate asupra dreptului Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional”, se arată în text.

ADVERTISING

„Reiterăm importanţa asigurării protecţiei tuturor civililor în orice moment, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar”, continuă Cei-27, care, de asemenea, fac apel la Hamas „să-i elibereze imediat pe toţi ostaticii fără condiţii prealabile".

Liderii europeni spun că „rămân angajaţi într-o pace durabilă bazată pe soluţia a două state, dublând eforturile în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu" şi subliniază „necesitatea de a se angaja pe scară largă cu autorităţile palestiniene legitime, precum şi cu partenerii regionali şi internaţionali care ar putea avea un rol pozitiv în prevenirea unei noi escaladări".

ADVERTISING

Această poziţie comună este publicată la două zile după o vizită în Israel a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a atras critici din partea unor diplomaţi şi deputaţi europeni.

„Doamna Von der Leyen, da, Israelul are dreptul să se apere împotriva teroriştilor sângeroşi. Aţi uitat un mesaj important: Israelul trebuie să respecte dreptul internaţional umanitar. Nu înţeleg ce are a face preşedinta Comisiei cu politica externă a UE, de care nu este responsabilă", a declarat sâmbătă eurodeputata franceză Nathalie Loiseau pe X.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇