Mahmoud Abbas ia poziție împotriva teroriștilor care au invadat Israelul: Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni!

Mahmoud Abbas ia poziție împotriva teroriștilor care au invadat Israelul: Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni!

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că acţiunile şi politicile grupării islamiste Hamas nu reprezintă poporul palestinian.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, Abbas a mai spus că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este „singurul reprezentant legitim al poporului palestinian”, potrivit agenţiei oficiale de presă WAFA, citate de Reuters.

"Preşedintele a afirmat că respinge uciderea civililor de ambele părţi şi a cerut eliberarea civililor, prizonierilor şi deţinuţilor de ambele părţi", a adăugat agenţia de presă.

ADVERTISING

De asemenea, potrivit Times of Israel, Abbas şi-a reiterat declaraţia că strămutarea locuitorilor din Gaza ar constitui o "a doua Nakba (înseamnă catastrofă şi se referă la exodul unei mari părți a arabilor palestinieni, peste 700.000 de persoane, în cursul ostilităților dintre arabi și evrei în Palestina în anii 1947-1949 -n.red.)".

Maduro a promis că va trimite provizii umanitare în Gaza, potrivit WAFA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Critica la adresa Hamas a fost eliminată

Agenţia oficială de ştiri a Autorităţii Palestiniene a eliminat ulterior comentariile preşedintelui Mahmoud Abbas care criticau Hamas pentru acţiunile sale din Israel, fără a oferi o explicaţie, relatează Reuters.

Relatarea iniţială a agenţiei WAFA despre convorbirea lui Abbas includea fraza: "Preşedintele a subliniat, de asemenea, că politicile şi acţiunile Hamas nu reprezintă poporul palestinian, iar politicile, programele şi deciziile (Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei) reprezintă poporul palestinian ca unic reprezentant legitim al acestuia".

ADVERTISING

Câteva ore mai târziu, fraza a fost ajustată pentru a se citi: "Preşedintele a subliniat, de asemenea, că politicile, programele şi deciziile OEP reprezintă poporul palestinian ca unic reprezentant legitim al acestuia, şi nu politicile oricărei alte organizaţii."

Nu a fost imediat clar de ce a fost eliminată referinţa la Hamas.

Autoritatea Palestiniană a lui Abbas exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel. Ea se opune de mult timp Hamas, care a preluat controlul asupra Gaza în 2007 şi a înlăturat forţele partidului Fatah, loiale lui Abbas. Ani de zile de negocieri de reconciliere între cei doi rivali nu au reuşit să ajungă la un progres.

Abbas conduce, de asemenea, OEP, grupul umbrelă care i-a reprezentat pe palestinieni în discuţiile de pace cu Israelul din trecut, sponsorizate de SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇