Escaladarea războiului dus de Israel ar avea un impact enorm asupra prețurilor la petrol și gaze

Escaladarea războiului dus de Israel ar avea un impact enorm asupra prețurilor la petrol și gaze

Prețurile gazelor naturale au crescut în Europa în ultima săptămână. Iar experții se tem că escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu ar putea avea un impact enorm asupra prețurilor la petrol.

Cea mai mare îngrijorare în ce privește situația din Israel și Gaza privește bilanțul pierderilor umane, însă războiul poate afecta puternic și economia globală.

Prețul de referință european al gazelor naturale olandeze a crescut săptămâna trecută cu 41%, până la un maxim al ultimelor opt luni de 56 de euro pe megawat-oră. Prețul a urcat cu peste 50% într-o lună, dar chiar și așa e la mai puțin de jumătate din prețul de acum un an, notează Euronews.

ADVERTISING

În același timp, directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, și-a exprimat joi îngrijorarea că piața mondială a petrolului ar putea fi afectată de război. Iar experții prognozează că, dacă Statele Unite și Iranul se angajează mai mult în acest conflict, s-ar putea produce întreruperi în furnizarea de petrol.

Atacul Hamas, scânteia care a aprins prețul gazelor

Scumpirea gazelor este alimentată de incertitudinile de pe plan mondial. După o vară în care gazele s-au tot ieftinit, prețurile au început să crească, după ce gigantul american Chevron a oprit producția în exploatarea sa offshore Tamar, din apropierea coastei nordice a Israelului, din cauza intensificării conflictului cu Hamas.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Zăcământul Tamar are o capacitate estimată de peste 300 de miliarde mc de gaze, echivalentul importurilor europene pe un an. Potrivit Chevron, exploatarea asigură 70% din necesarul Israelului pentru producția de energie.

O închidere pe termen lung ar duce la scăderea exporturilor de gaze ale Israelului către vecinii săi, inclusiv Egipt, care, la rândul său, livrează pe piața europeană. Anul acesta, exporturile egiptene de gaze sunt estimate la 7,5 milioane de tone, majoritatea având ca destinație Europa și Turcia. Cairo și-a planificat închiderea în această lună a exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

ADVERTISING

Vestea bună e că stocurile de gaze din Europa sunt la peste 90% din capacitate, iar acestea au fost constituite pe o mare cantitate rămasă din iarna 2022-2023. În plus, există o mare probabilitate să avem din nou o iarnă caldă, potrivit serviciului meteo al UE, Copernicus Climate Change Service, favorizând un consum redus de gaze.

Totuși, chiar dacă UE nu va avea mari probleme iarna aceasta, impactul global al războiului din Orientul Mijlociu va pune presiune pe piață și va păstra prețurile sus.

Prețul petrolului, creștere de 70%

În privința petrolului, situația poate degenera dacă Israelul ajunge în conflict direct cu Iranul, determinând și Statele Unite să se angajeze mai direct în conflict, scrie Insider. În această situație, analiștii de la Bloomberg Economics preconizează că prețurile petrolului ar crește cu 70%, adică la 150 de dolari barilul, de la 90 de dolari în prezent.

Se estimează că 20-30% din transportul de petrol trece prin Strâmtoarea Ormuz, controlată de Iran. Dacă Teheranul se implică direct în război, ar crește presiunea asupra SUA și statelor occidentale de a mări sancțiunile asupra Iranului, ducând la blocarea transferului din Ormuz, provocând sincope în furnizarea petrolului și scumpirea acestuia.

Bloomberg preconizează că impactul asupra prețurilor nu va fi la fel de sever ca în timpul "Șocului Petrolului" din 1978, când statele arabe au impus un embargo ca răspuns la sprijinirea Israelului de către SUA în Războiul de Yom Kippur.

Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca scumpirea să fie în linia celei văzute în 1990, când Irakul a invadat Kuweitul, de data asta cu un punct de pornire mai ridicat.

Un preț de 150 de dolari pe baril ar fi cel mai mare din ultimul deceniu. Răspunsul se află în SUA, dar e incert.

Producția americană de petrol a atins recent un nivel record de 13,2 de milioane de barili pe zi. Însă creșterea producției ar contrazice orientarea administrației Biden către energia verde. În plus, rezerva strategică e aproape de nivelul minim al ultimilor 40 de ani, după ce administrația Biden a introdus pe piață 180 de milioane de barili pentru a contrabalansa creșterea prețului declanșată de invazia rusă în Ucraina.

Cu mai puțin petrol în rezervă, Statele Unite au o cantitate restrânsă pe care să o elibereze în economie pentru a reduce prețurile.

După ce producția internă record a ajutat la absorbirea șocului urmărit de OPEC+, ar fi o sarcină formidabilă pentru economia americană să ducă o nouă luptă cu prețurile imense și să și umple din nou rezerva federală, conchide Insider.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇