Israelul a continuat atacurile în Fâșia Gaza, provocând în 11 zile cel puţin 3.000 de morţi, în timp ce nu este cunoscut numărul persoanelor prinse sub dărâmături.
Chiar azi au fost bombardate o şcoală şi un spital, ambele funcţionau ca adăpost pentru mii de oameni, care sperau ca aici să fie în siguranţă.
Dacă se confirmă bilanţul negru de 500 de morţi, atacul asupra spitalului din Gaza ar fi de departe cea mai gravă lovitură aeriană israeliană din cele cinci războaie purtate din 2008 încoace. Însă Israelul a susţinut iniţial că a fost vorba despre o rachetă trasă greşit de Hamas, iar ulterior că de vină ar fi Jihadul Islamic. Această a doua organizaţie teroristă palestiniană a negat însă că ar fi responsabilă de atac.
Preşedintele american Joe Biden se va deplasa miercuri în Israel pentru o vizită de solidaritate. De acolo merge în Iordania, unde trebuia să discute cu liderii Egiptului şi Autorităţii Palestiniene, dar Mahmoud Abbas a anulat întâlnirea şi a plecat înapoi în Cisiordania.
Aici au izbucnit revolte violente marţi seară, după ce s-a aflat de atacul asupra spitalului din Gaza. Protestatarii se bat cu forțele de securitate palestiniene în mai multe orașe. În plus, zeci de persoane iau cu asalt ambasada israeliană din Iordania.
Mai devreme azi, armata Israelului a publicat lista cu numele celor care conduc gruparea Hamas și controlează Fâșia Gaza și au anunțat etape surpriză ale războiului. Mai exact, armata spune că, în timp ce toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră, ar putea fi vorba de „ceva diferit”.
Iranul a avertizat dimineață despre o posibilă „acţiune preventivă" împotriva Israelului „în următoarele ore".
Și Pentagonul a anunțat că are 2.000 de soldați în stand by şi o serie de unităţi în stare de alertă maximă, „ceea ce creşte capacitatea apărării americane de a răspunde rapid situaţiei de securitate în evoluţie din Orientul Mijlociu". Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat, totuşi, că este vorba în primul rând de un „semnal de descurajare" şi nu de pregătiri de război.
Și premierul român, Marcel Ciolacu, a ajuns azi dimineață în Israel unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această ţară. Premierul nostru i-a cerut lui Netanyahu eforturi comune pentru evacuarea în siguranță a românilor din Gaza.
Iar doi dintre tinerii care au supraviețuit masacrului de la Festivalul Nova le-au povestit celor 30 de ambasadori care i-au vizitat la spital despre cum au reușit să scape cu viață după ce au fost împușcați, inclusiv ascunzându-se sub cadavre ore bune, până au fost salvați.
UNESCO transmite că am traversat „cea mai mortală săptămână pentru jurnalişti din orice conflict recent”. 9 jurnalişti au fost ucişi la datorie din 7 octombrie şi „numărul morţilor ar putea creşte şi mai mult”.
Iată cele mai importante evenimente de marți, 17 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:
- 3.000 de morţi în Gaza - Cel puţin 3.000 de oameni au murit ca urmare a atacurilor Israelului în Gaza în ultimele 11 zile. printre victime sunt 940 de copii şi 1.032 de femei. Alte 12.500 de persoane au fost rănite. ”Pierderile actualei agresiuni israeliene depășesc toate războaiele la care Gaza a fost expusă în ultimii ani. Catastrofa din Gaza este fără precedent. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri serioase și imediate pentru a opri aceste crime”, declarat Biroul de presă guvernamental din Gaza.
- Şcoală bombardată - Cel puțin șase persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian care a lovit o școală condusă de agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) în tabăra de refugiați al-Maghazi din Gaza. Sunt zeci de răniți, inclusiv personalul UNRWA. Cel puțin 4.000 de oameni s-au refugiat în școala transformată în adăpost, în zona de mijloc a Gazei, pentru că nu au unde să se ducă.
- 500 de morţi la un spital lovit de rachetă - O rachetă a lovit Spitalul Baptist Al-Ahli Arabi din centrul orașului Gaza. Estimările inițiale indică 500 de persoane ucise, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza. Spitalul adăpostea familii pe fondul bombardamentelor continue ale Israelului. Dacă se confirmă, atacul asupra spitalului din Gaza ar fi de departe cea mai gravă lovitură aeriană israeliană din cele cinci războaie purtate din 2008 încoace, potrivit AP.
- Israel: Nu noi am tras! - „Nu am lovit acel spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Aceeaşi sursă spune acum că a fost vorba despre o rachetă lansată greşit de Jihadul Islamic (organizaţie teroristă paestiniană). „O analiză a sistemelor operaționale ale IDF [Forțele israeliene de apărare] indică faptul că un val de rachete a fost lansat de teroriști în Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului Al Ahli, în momentul în care a fost lovit”, a declarat purtătorul de cuvânt. Mai devreme, Israelul spusese că ar fi fost o rachetă trasă greşit de Hamas. Ulterior, Jihadul Islamic Palestinian a negat că este responsabil pentru lovitura de la spitalul din Gaza.
- Violenţe în Cisiordania - În Cisiordania au izbucnit revolte violente marţi seară, după ce s-a aflat de atacul asupra spitalului din Gaza. Protestatarii se bat cu forțele de securitate palestiniene în mai multe orașe. În centrul Ramallah, au fost lansate gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a dispersa manifestanţii care aruncau cu pietre și scandau împotriva președintelui Abbas.
- Violenţe şi în Iordania - Zeci de persoane iau cu asalt ambasada israeliană din Iordania, în urma exploziei de la spitalul din Gaza. Videoclipurile de pe Twitter arată o mulţime furioasă care înconjoară clădirea şi încearcă să forţeze intrarea înăuntru.
- Scholz evacuat din avion - Delegaţia cancelarului german Olaf Scholz a trebuit să părăsească brusc avionul înainte ca acesta să decoleze de la Tel Aviv cu destinaţia Cairo din cauza unei alarme de atac cu rachetă. Cancelarul Olaf Scholz a fost condus cu maşina spre o clădire, iar celorlalţi pasageri li s-a cerut să se întindă pe pistă. Au fost trase două rachete antiaeriene, care s-au auzit clar pe aerodrom.
- Scholz avertizează Iranul şi Hezbollah - Cancelarul german Olaf Scholz a fost azi în Israel. Dimineață, el a avertizat Iranul şi organizaţia paramilitară libaneză Hezbollah să nu se amestece în conflictul dintre Israel şi gruparea militantă islamistă Hamas. „Împreună cu aliaţii noştri, noi, guvernul german, facem tot posibilul pentru a ne asigura că acest conflict nu va escalada", a declarat Scholz, marţi la Berlin, înainte de plecarea sa în Israel. „Încă o dată, avertizez în mod expres Hezbollah şi Iranul să nu intervină în conflict". Ulterior, Scholz a spus că a vorbit cu Benjamin Netanyahu despre cum să obțină ajutor umanitar „cât mai repede posibil” civililor din Fâșia Gaza. Berlinul „face tot ce poate pentru a se asigura că acest conflict nu va escalada” în regiune, a adăugat el.
- Armata israeliană se pregăteşte pentru faza următoare a campaniei sale împotriva Fâşiei Gaza, dar planurile ar putea să nu corespundă cu aşteptările multora privind o ofensivă terestră iminentă, a declarat un purtător de cuvânt. „Ne pregătim pentru etapele următoare ale războiului. Noi nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbeşte despre ofensivă terestră. Ar putea să fie ceva diferit”, a afirmat locotenent-colonelul Richard Hecht.
- Cine controlează Gaza - Forțele de Apărare din Israel au publicat lista cu numele celor care conduc gruparea Hamas. „Aceasta este ierarhia organizațională a Hamas – conducerea sa controlează Gaza. Ei sunt responsabili pentru atacurile Hamas împotriva civililor israelieni. Știm cine sunteți”, au transmis Forțele de Apărare din Israel.
- Supraviețuitori de la Nova vizitați de ambasadori - 30 de ambasadori din țări din Europa, America de Sud și Asia s-au dus la Spitalul Ichilov din Tel Aviv pentru a-și arăta sprijinul pentru victimele atacurilor Hamas. Ei au stat de vorbă cu doi dintre tinerii împușcați de Hamas la Festivalul Nova. Shirel Gabai le-a povestit cum a fost împușcată în picior, dar a reușit să se ascundă într-un mic adăpost și a stat sub cadavre până a fost salvată. Tomer Zadik, rănit la mână, le-a spus că atacul nu a avut nimic de-a face cu războiul dintre Israel și Palestina: „A fost un atac asupra umanității, asta s-a întâmplat”.
- 2.000 de soldați americani în stand-by - Aproximativ 2.000 de soldaţi americani au fost plasaţi în stare de alertă pentru o eventuală desfăşurare în Orientul Mijlociu în sprijinul Israelului, a anunţat marţi Pentagonul: „Astăzi secretarul Apărării, Lloyd Austin, a plasat circa 2.000 de soldaţi şi o serie de unităţi în stare de alertă maximă printr-un ordin de pregătire pentru desfăşurare, ceea ce creşte capacitatea apărării americane de a răspunde rapid situaţiei de securitate în evoluţie din Orientul Mijlociu". Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizatm totuşim că este vorba în primul rând de un „semnal de descurajare" şi nu de trupe de luptă.
- Hamas anunţă moartea unui director - Directorul punctelor de trecere a frontierei în Fâşia Gaza numit de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, Fouad Abu Btihan, a fost ucis într-un atac aerian israelian în Fâşia Gaza, anunţă marţi postul de radio al Hamas.
- Ciolacu în Israel - Premierul Marcel Ciolacu a ajuns marți în Israel, unde a avut o întâlnire cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această ţară. Ciolacu a cerut sprijin pentru evacuarea în siguranță a românilor din Gaza. Răspunsul lui Netanyahu nu dă multe motive de optimism. Detalii AICI.
- Biden merge în Israel. Abbas a anulat întâlnirea cu el - Preşedintele SUA, Joe Biden, va merge miercuri în Israel pentru a-şi exprima solidaritatea „în faţa atacului terorist brutal al Hamas”. „Miercuri, voi călători în Israel pentru a fi solidar în faţa atacului terorist brutal al Hamas”, este mesajul postat pe contul X (fost Twitter) al preşedintelui SUA. El va călători apoi în Iordania pentru a discuta despre nevoile umanitare grave. Regele Abdullah al Iordaniei a anunțat că vor exista discuții între Biden și liderii Egiptului şi Autorităţii Palestiniene. Însă după atacul asupra spitalului din Gaza Mahmoud Abbas a anulat întâlnirea planificată cu Joe Biden. Un oficial palestinian a spus pentru Reuters că Abbas se întoarce la Ramallah, sediul guvernului său din Cisiordania ocupată.
- Amenințarea Iranului - Iranul a avertizat despre o posibilă „acţiune preventivă" împotriva Israelului „în următoarele ore", în timp ce armata israeliană se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Fâşia Gaza. Teheranul a avertizat în mod repetat că o invazie la sol a Fâşiei Gaza ar genera un răspuns pe alte fronturi, stârnind temeri în legătură cu o conflagraţie regională. „Posibilitatea unei acţiuni preventive a axei rezistenţei este aşteptată în următoarele ore", a declarat ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.
- Gaza, o ruină - Israelul continuă să atace Gaza cu lovituri aeriene. Numeroase cartiere rezidențiale au fost reduse la moloz, școlile, spitalele și bisericile fiind distruse. Imagini din satelit cu Gaza înainte și după atacuri:
- Israelul loveşte ţinte ale Hezbollah în Liban - Armata israeliană a anunţat că a lovit „ţinte teroriste" ale Hezbollah în Liban în noaptea de luni spre marţi și că a ucis patru atacatori care încercau să se infiltreze prin gardul de securitate dinspre Liban şi să amplaseze un dispozitiv exploziv. De la începutul războiului declanşat de atacul fără precedent al Hamas în Israel pe 7 octombrie, ciocnirile de la graniţa dintre Israel şi Liban s-au soldat cu aproximativ zece morţi de partea libaneză, majoritatea combatanţi, dar şi un jurnalist Reuters şi doi civili. De partea israeliană, cel puţin două persoane au fost ucise.
- Ajutoarele din Gaza sunt blocate - Egiptul a declarat că Israelul nu cooperează în ceea ce priveşte livrarea de ajutoare în Gaza şi evacuarea deţinătorilor de paşapoarte străine prin singura intrare pe care nu o controlează în totalitate, lăsând sute de tone de provizii blocate. Cairo a declarat că punctul de trecere Rafah, o deschidere potenţial vitală pentru aprovizionarea cu provizii extrem de necesare în enclava palestiniană asediată de Israel, nu este oficial închis, dar a devenit nefuncţional, din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra părţii din Gaza.
- Cea mai neagră săptămână pentru presă - UNESCO transmite că am traversat „cea mai mortală săptămână pentru jurnalişti din orice conflict recent”. 9 jurnalişti au fost ucişi la datorie din 7 octombrie şi „numărul morţilor ar putea creşte şi mai mult”. Decesele au avut loc în timpul atacului Hamas și a răspunsului militar israelian în Gaza, dar și la granița israeliano-libaneză.
- Imagini cu o tânără ostatică - Gruparea teroristă Hamas a publicat primul videoclip în care apare unul dintre cei peste 200 de ostatici israelieni deţinuţi în Fâşia Gaza. Scurta înregistrare video arată cum o tânără este tratată după ce a fost rănită la braţ, iar ulterior vorbeşte în faţa camerei de filmat. Detalii AICI.