Ciolacu a cerut în Israel evacuarea românilor din Gaza. Netanyahu: Vom face tot ce ne stă în putere, evident, atât cât este posibil (Video)

Ciolacu a cerut în Israel evacuarea românilor din Gaza. Netanyahu: Vom face tot ce ne stă în putere, evident, atât cât este posibil (Video)

Premierul Marcel Ciolacu a efectuat marţi o vizită în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Vizita are loc în contextul în care pe teritoriul Israelului şi în Fâşia Gaza se află cetăţeni români care au solicitat să fie repatriaţi în România.

Ciolacu a reiterat sprijinul României și a spus că țara noastră susține dreptul Israelului de a se apăra, respectând dreptul umanitar. Premierul și-a exprimat îngrijorarea pentru escaladarea conflictului și creșterea numărului de victime printre civili, atât israelieni, cât și palestinieni, și i-a cerut lui Netanyahu eforturi comune pentru evacuarea în siguranță a românilor din Gaza.

Omologul israelian a dat o replică scurtă, spunând că va face tot ce poate în condițiile actuale, insistând că nu se va opri până când Hamas nu va fi eradicată: „Dorința de pace în Orientul Mijlociu e ceva împărtășim. O astfel de pace este posibilă dacă acest califat Daesh este distrus. Nimeni nu poate face pace cu Daesh, nimeni nu poate face pace cu al-Qaida și nimeni nu poate face pace cu naziștii. Trebuie să fie învinși și apoi vom avea pace”.

ADVERTISING

Iată declarația comună de presă a celor doi premieri:

Benjamin Netanyahu:

  • Lumea civilizată trebuie să se unească în spatele Israelului, în lupta pentru eradicarea Hamas. Apreciez sprijinul dvs în aceste timpuri, pentru acest scop care servește civilizația comună. Vă mulțumesc!

Marcel Ciolacu:

  • Am decis să vin astăzi în Israel pentru că în astfel de momente dificile precum cele trăite în prezent de poporul israelian partenerii și prietenii trebuie să-și demonstreze solidaritatea.
  • Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng alături de dvs., dle prim-ministru, victimele nevinovate - femei, copii, tineri în floarea vârstei - în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas.
  • Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și numeroșii răniți printre care s-au regăsit, în mod tragic, și cetățeni de origine română.
  • Dle premier, România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor, cu consecințe teribile asupra populației israeliene, cât și palestiniene.
  • Vreau să-i asigur pe românii din țara noastră că ne menținem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături necondiționat în momentele dificile de aliații și prietenii noștri, apărând valorile democratice.
  • România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităților comise de Hamas, o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană pentru a-și satisface interesele sale extremiste.
  • În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a votat în ședință comună o declarație de solidaritate cu statul israelian.
  • Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva civililor.
  • Am transmis premierului Netanyahu că în fața acestor atacuri, Israelul are dreptul să se apere, în deplin respect cu dreptul umanitar.
  • Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internațională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare și pentru a oferi asistență umanitară refugiaților.
  • Dle prim-ministru, nu în ultimul rând aș dori să vă mulțumesc pentru implicarea autorităților israeliene și pentru sprijinul acordat pentru repatrierea în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel.
  • În încheiere, reiterez necesitatea și urgența unei păci durabile în Orientul Mijlociu și îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români din Fâșia Gaza.
  • Sperăm ca astfel de momente să nu se mai întâmple.
ADVERTISING

Benjamin Netanyahu:

  • Mulțumesc, dle premier. Vom face tot ce ne stă în putere să asigurăm ieșirea cetățenilor dvs. din Gaza, evident, atât cât este posibil.
  • Dorința de pace în Orientul Mijlociu e ceva împărtășim. O astfel de pace este posibilă dacă acest califat Daesh este distrus. Nimeni nu poate face pace cu Daesh, nimeni nu poate face pace cu al-Qaida și nimeni nu poate face pace cu naziștii. Trebuie să fie învinși și apoi vom avea pace.
Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu

Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și de omologul său israelian, Benjamin Netanyahu

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 17 octombrie 2023

Ciolacu a zburat cu Spartanul

Inițial informația despre vizita premierului român în Israel a fost transmisă marți dimineață pe surse de agențiile de știri, dar a fost confirmată la scurt timp de Guvern printr-un comunicat oficial.

Ciolacu este însoțit de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

ADVERTISING

Delegația română, care a zburat în Israel cu un avion militar Spartan, mai are programate întâlniri și cu reprezentanții comunității românești, dar și cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

„Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară. În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului Guvernului.

Ciolacu fusese întrebat duminică dacă are programată o vizită în Israel, pentru a arăta sprijinul României. El a răspuns atunci evaziv, confirmând că va avea minim o deplasare externă, la Kiev, pentru o întâlnire la nivelul celor două Guverne, român şi ucrainean, în urma vizitei recente a premierului Ucrainei, Denis Smîhal, la Bucureşti.

El a adăugat atunci că, în funcţie de acest program, o să vadă dacă se impun şi alte deplasări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇