Orientul Mijlociu e cuprins de proteste după explozia de la spitalul din Gaza: Hezbollah anunță "ziua mâniei", asediu la ambasada SUA de la Beirut (Video)

Orientul Mijlociu e cuprins de proteste după explozia de la spitalul din Gaza: Hezbollah anunță "ziua mâniei", asediu la ambasada SUA de la Beirut (Video)

Un val de revolte a erupt în Orientul Mijlociu și în alte țări din vecinătate după explozia de la spitalul din Gaza care a ucis sute de oameni. Hezbollah anunță proteste violente, iar la Beirut manifestanții au aruncat cu pietre în sediul ambasadei americane și s-au ciocnit cu forțele de ordine.

Hezbollah a anunțat că miercuri va fi „o zi a mâniei” și a făcut apel la organizarea de proteste în Cisiordania, Liban, Iordania, Libia, Yemen, Tunisia, Maroc și Iran.

Gruparea șiită libaneză susținută de Iran a învinovățit Israelul pentru atacul cu rachetă asupra spitalului din Gaza, iar apelul la revoltă a fost urmat cu repeziciune.

ADVERTISING

Sute de membri ai forțelor de securitate au fost desfășurați în jurul ambasadei Statelor Unite din Awkar, o suburbie a Beirutului, unde protestatarii au aruncat cu pietre și au incendiat o clădire învecinată, relatează France-Presse. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe manifestanți, însă sediul ambasadei americane este în continuare sub asediu.

"يوم الغضب" - كيف تبدو الصورة في محيط السفارة الأميركية؟

Câteva sute de manifestanți s-au strâns și la ambasada Franței din capitala Libanului, fluturând steagurile Hezbollah și aruncând cu pietre în fața porții.

Departamentul de Stat al SUA a ridicat miercuri dimineață nivelul de alertă pentru Liban la "nerecomandat pentru călătorii" și a autorizat părăsirea voluntară, cu titlu temporar, a acestei țări de către membrii familiilor personalului american, notează The Guardian.

În capitala Iordaniei, Amman, protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea ambasadei Israelului. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de manifestanți care au strigat sloganuri în sprijinul Hamas, cerând guvernului să închidă ambasada și să anuleze un tratat de pace cu Israelul. Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat marți la Amman în cadrul unui turneu diplomatic prin care a încercat detensionarea situației din zonă.

La Teheran, sute de protestatari s-au adunat încă de la ora locală 3:00 A.M. lângă ambasadele Marii Britanii și Franței. Aceștia au strigat "Moarte Franței și Angliei" și au aruncat cu ouă în zidurile ambasadei franceze.

În Libia, sute de demonstranți de toate vârstele au străbătut încă din zori străzile din Tripoli fluturând steaguri palestiniene, înainte de a se aduna în Piața Martirilor, unde au scandat sloganuri în sprijinul locuitorilor din Gaza.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Imagini televizate au prezentat ample proteste și în orașul Taz din sud-vestul Yemenului, precum și din capitala Marocului, Rabat, și cea a Irakului, Bagdad.

Importante forțe de ordine au fost deplasate miercuri la consulatorul Israelului de la Istanbul. Sute de agenți de poliție și aproximativ 10 mașini cu tunuri cu apă s-au aflat pe poziții în spatele unor garduri de metal amplasate pentru apărarea clădirii. Poliția a verificat identitatea celor care treceau prin zonă.

Mai mulți protestatari au luat cu asalt un simbol american - un restaurant McDonald's:

Consiliul de securitate al Israelului a emis o alertă de călătorie în Turcia, avertizând că cetățenii israelieni ar putea deveni ținta unor atacuri și a făcut apel la cei aflați acolo să părăsească țara cât mai repede.

ADVERTISING

Manifestații sunt preconizate și în Europa. În Spania, comunitatea palestiniană din Catalunia a făcut apel la o demonstrație în Barcelona, miercuri, de la ora locală 18:00, pentru a protesta față de "genocidul comis asupra populației palestiniene".

Tot miercuri, poliția germană a arestat doi indivizi care au aruncat sticle incendiare într-o sinagogă din centrul Berlinului.

Explozia de la spitalul din Gaza a provocat proteste de amploare încă de marți seară, când forțele de securitate palestiniene au pătruns în mai multe orașe din Cisiordania controlate de Autoritatea Palestiniană. În Ramallah au fost folosite gaze lacrimogene și grenade fumigene pentru a-i împrăștia pe manifestanții din Piața Manara care aruncau cu pietre și scandau împotriva președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Acesta a revenit în Cisiordania după ce a anulat o întâlnire planificată cu președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Ciocniri cu forțele de ordine au avut loc și în orașele Nablus, Tubas și Jenin, o localitate din nordul Cisiordaniei unde armata israeliană a condus mai multe operațiuni majore în acest an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇