Două săptămâni de război Doi ostatici americani au fost eliberați. Israelul se pregătește să intre în Gaza. Proteste masive pro-Hamas

<span style="color:#990000;">Două săptămâni de război</span> Doi ostatici americani au fost eliberați. Israelul se pregătește să intre în Gaza. Proteste masive pro-Hamas

Armata israeliană dă semnale că e gata să înceapă ofensiva terestră în Gaza, despre care spune că va fi mai feroce decât orice alt conflict cu Hamas.

„Vedeți Gaza de la distanță, dar în curând veți intra în ea. Ordinul va veni. Am fost însărcinat să vă conduc spre victorie. Vom avea precizie și forță și nu ne vom opri până când nu ne vom îndeplini misiunea”, le-a spus ministrul Apărării, Yoav Gallant, trupelor adunate la granița cu Gaza.

El a mai spus că Israelul are un plan în trei etape: prima - campania militară de neutralizare a teroriştilor și distrugere a infrastructurii Hamas, a doua - „operaţiuni de mică intensitate" pentru eliminarea „buzunarelor de rezistenţă" ale Hamas și în a treia etapă, Israelul ar urma să se debaraseze de "responsabilităţile" sale asupra Fâşiei Gaza.

Între timp, Israelul a continuat atacurile asupra pozițiilor Hamas și Hezbollah. Forțele israeliene au început să evacueze cetățenii din orașul nordic Kiryat Shamona, după atacuri repetate cu rachete ale Hezbollah.

În Gaza au fost lovite peste 100 de ținte, inclusiv o moschee în care IDF susține că Hamas stocase arme. A fost avariată și Biserica Ortodoxă greacă „Sf. Porfirie” care este proprietatea Patriarhiei Ortodoxe din Ierusalim. Ea a fost lovită în timpul unui atac aerian al Israelului, joi noapte, potrivit proprietarilor săi şi Hamas, iar IDF a recunoscut lovitura.

Astăzi au fost eliberate de Hamas și două ostatice americane, mamă și fiica ei, oficial fiind invocate motive umanitare. Iar armata israeliană a estimat că cei mai mulți dintre ostaticii luați de Hamas sunt în viață.

Premierul britanic Rishi Sunak și ministrul japonez de Externe, Yoko Kamikawa, s-au dus în Egipt, pentru a discuta despre criza din Israel și Gaza.

ADVERTISING

Zeci de mii de musulmani au manifestat în favoarea Hamas în ţările Orientului Mijlociu. La Amman, protestatarii au cerut să fie trimişi kamikaze la Tel Aviv.

Iar liderul palestinian se pare că a refuzat o convorbire cu Joe Biden, pe care Casa Albă a inițiat-o în timpul vizitei președintelui american în Israel.

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 20 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Detalii despre ostaticile eliberate - Cele două ostatice eliberate de Hamas, mamă și fiică, se numesc Judith şi Natalie Raanan, a anunţat vineri biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, relatează Reuters. Ele se află deja în grija Forţelor de Apărare Israeliene. Presa din SUA a relatat că femeile erau din Evanston, o suburbie a oraşului Chicago, și se aflau în vizită la rude, în kibbutzul Nahal Oz din sudul Israelului, când acesta a fost atacat de Hamas. Fiica are 17 ani, potrivit CNN.
  • Vin ajutoarele din SUA - Preşedintele SUA, Joe Biden, a estimat vineri că ''primele 20 de camioane'' cu ajutor umanitar vor intra în Gaza "în următoarele 24 până la 48 de ore", relatează AFP. "Am primit promisiunea israelienilor şi a preşedintelui egiptean că această trecere va fi deschisă. Drumul a trebuit să fie reparat, era în stare foarte proastă”, a declarat preşedintele american în marja unei reuniuni SUA-Uniunea Europeană.
  • 30 de francezi morți - Bilanţul victimelor în rândul cetăţenilor francezi ucişi în atacurile Hamas împotriva Israelului a crescut din nou, ajungând la un total de 30 de morţi şi şapte dispăruţi, a anunţat vineri o sursă diplomatică, relatează AFP. "Treizeci dintre cetăţenii noştri au murit în aceste atacuri şi şapte sunt încă dispăruţi, inclusiv cel puţin o femeie cu cetăţenie franceză luată ostatică", a indicat sursa citată.
  • Doi ostatici eliberați - Hamas a anunțat eliberarea a două ostatice americane, o mamă și fiica ei, din motive umanitare, transmite Reuters. Anunțul a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al brațului armat al Hamas, Abu Ubaida și a fost confirmat de partea israeliană. Abu Ubaida a spus că ostaticii au fost eliberaţi în urma eforturilor de mediere ale Qatarului, "din motive umanitare şi pentru a dovedi poporului american şi lumii că afirmaţiile făcute de Biden şi de administraţia sa fascistă sunt false şi nefondate".
  • Planul în trei etape al Israelului - Israelul are un plan în trei etape în campania militară lansată contra grupării islamiste Hamas după atacul surpriză al acesteia asupra Israelului, a anunțat, vineri, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant. El a mai spus că la final, acest plan va duce la o „nouă realitate de securitate” pentru cetăţenii săi şi la sfârşitul „responsabilităţii” israeliene asupra Fâşiei Gaza. Detalii AICI.
  • Ofensiva terestră în Gaza stă să înceapă - Armata israeliană dă semnale că e gata să înceapă ofensiva terestră în Gaza, despre care spune că va fi mai feroce decât orice alt conflict cu Hamas. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a vizitat trupele de la granița cu Gaza joi și le-a spus următoarele: „Vedeți Gaza de la distanță, dar în curând veți intra în ea. Ordinul va veni. Am fost însărcinat să vă conduc spre victorie. Vom avea precizie și forță și nu ne vom opri până când nu ne vom îndeplini misiunea”.
  • Biserica Ortodoxă greacă „Sf. Porfirie” a fost lovită în timpul unui atac aerian al Israelului, joi noapte, potrivit proprietarilor săi şi Hamas. Complexul bisericii din Gaza City este proprietatea Patriarhiei Ortodoxe din Ierusalim. „A ţinti bisericile şi instituţiile lor, împreună cu adăposturile pe care le oferă pentru a proteja cetăţeni nevinovaţi, în special copii şi femei care şi-au pierdut casele din cauza atacurilor aeriene ale Israelului asupra zonelor rezidenţiale din ultimele 13 zile, reprezintă o crimă de război care nu poate fi ignorată”, se arată în declaraţia Patriarhiei.
  • IDF recunoaște că a lovit biserica - Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au recunoscut, vineri, că „un perete al unei biserici din zonă a fost avariat” ca rezultat al unei lovituri IDF. „În cursul zilei, avioane de luptă ale IDF au lovit centrul de comandă şi control aparţinând unui terorist Hamas implicat în lansarea de rachete şi mortiere spre Israel”, a declarat IDF pentru CNN. „Centrul de comandă şi control era folosit pentru a desfăşura atacuri împotriva Israelului şi conţinea infrastructură teroristă aparţinând organizaţiei teroriste Hamas. Ştim că au fost raportate victime. Incidentul este analizat. Hamas îşi inserează intenţionat instrumentele în zone civile şi îi foloseşte pe locuitorii Fâşiei Gaza ca scuturi umane”, a susţinut IDF.
  • Oraș evacuat - Forțele israeliene au început să evacueze cetățenii din orașul nordic Kiryat Shamona, după atacuri repetate cu rachete ale Hezbollah și alte facțiuni palestiniene care atacă nordul Israelului, în care au fost rănite 3 persoane. Kiryat Shoma are o populație de 22.000 de locuitori.
  • Zeci de mii de egipteni au ieşit vineri în stradă pentru a-şi arăta sprijinul pentru palestinienii din Gaza, câteva mii dintre ei fiind prezenţi în celebra piaţă Tahrir din Cairo, potrivit AFP. De asemenea, mii de iordanieni au mărşăluit vineri în capitala Amman şi în întreaga ţară pentru a protesta faţă de campania de bombardamente a Israelului în Gaza. Ei au scandat sloganuri prin care îi îndemnau pe militanţii islamişti din Hamas să îşi intensifice loviturile asupra Israelului, relatează Reuters.
  • Vești despre ostatici - „Majoritatea ostaticilor luaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în timpul unui atac sângeros în Israel, la 7 octombrie sunt în viaţă”, estimează vineri, într-un comunicat. armata israeliană. Numărul exact al ostaticilor Hamas în Fâşia Gaza este neclar: „Peste 20 dintre cei 200 de ostatici care se află în prezent în Fâşia Gaza sunt minori. Între 10 şi 20 dintre ei au peste 60 de ani. Majoritatea ostaticilor este în viaţă”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
  • Noi victime printre civili în Gaza - Cel puţin 10 persoane au fost ucise de o lovitură aeriană israeliană care a avariat o clădire rezidenţială din centrul Fâşiei Gaza în noaptea de joi spre vineri, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa. Lovitura aeriană din Deir al-Balah a rănit, de asemenea, cel puţin 35 de persoane. Printre cei ucişi şi răniţi se numără şi copii, potrivit oficialilor. Structura vizată a fost o clădire rezidenţială cu trei etaje, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii şi martorii.
  • Peste 100 de ținte lovite în Gaza - IDF anunță că a atacat peste noapte peste 100 de ținte din Fâșia Gaza și a ucis inclusiv un membru Hamas al forțelor navale care a participat la masacrul din 7 octombrie. Una dintre ținte a fost o moschee din cartierul Jabaliya, unde IDF susține că Hamas își stocase arme și își stabilise punct de observare.
  • Atacuri în Liban - IDF a lovit și mai multe ținte Hezbollah în Liban, ca răspuns la atacul de joi asupra nordului Israelului și anunță că a ucis un terorist într-un atac cu dronă.
  • Ajutoarele umanitare întârzie - În ciuda aşteptărilor că graniţa dintre Egipt şi Gaza se poate redeschide vineri pentru a permite ca ajutorul umanitar vital să intre în enclava de coastă, trecerea de la Rafah va rămâne probabil închisă şi livrarea ajutoarelor se amână.
  • Pacienți în pericol - Principalul centru medical din Gaza, Spitalul Al-Shifa, mai are combustibil pentru funcţionarea generatoarelor pentru 24 de ore, a afirmat organizaţia Medici fără Frontiere. „Fără electricitate mulţi pacienţi vor muri. Cred că aceşti oameni sunt într-un grav pericol să moară în următoarele ore, pentru că devine imposibil să primească asistenţă medicală. Pacienţii cu boli cronice, precum diabet şi cancer, şi femeile însărcinate sunt de asemenea la risc din cauza lipsei generale de medicamente”, a afirmat Guillemette Thomas, coordonatorul medical pentru Palestina al Medici fără Frontiere, cu sediul la Ierusalim.
  • Abbas i-a zis pas lui Biden - Președintele palestinian Mahmoud Abbas a refuzat să vorbească la telefon cu Joe Biden în timpul vizitei acestuia în Israel, potrivit televiziunii publice Kan.
  • SUA nu văd motive de anchetă internațională la Al Ahli - Statele Unite nu consideră că o investigaţie internaţională privind explozia de la spitalul Al Ahli din Gaza, care a provocat un număr mare de morţi, este „adecvată" în acest moment şi continuă să dea crezare versiunii israeliene, care sugerează că la originea tragediei a stat o lansare eşuată a unei rachete trase de Jihadul Islamic: „Nu cred că (o investigaţie internaţională) este adecvată în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi. Miller a explicat că Israelul a făcut publice „o cantitate mare de dovezi" care susţin teza sa cu privire la cine a fost responsabil de explozie. El a adăugat că guvernul SUA face propria anchetă şi a deplâns faptul că multe mass-media şi mulţi oameni s-au grăbit să creadă versiunea Hamas, „o organizaţie teroristă".
  • Netanyahu, tras la răspundere - Un sondaj realizat de ziarul Maariv arată că 80% dintre israelieni cred că premierul Benjamin Netanyahu trebuie să-și asume responsabilitatea public pentru erorile care au permis atacul Hamas din 7 octombrie. Până acum și-au asumat răspunderea șeful Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și șeful Shin Bet, serviciul intern israelian de informaţii.
  • Sunak și Kamikawa în Egipt - Premierul britanic Rishi Sunak și ministrul japonez de Externe, Yoko Kamikawa, merg vineri în Egipt, pentru a discuta despre criza din Israel și Gaza, potrivit Reuters. Sunak a fost joi în Israel și în Arabia Saudită, unde a căutat soluții pentru eliberarea ostaticilor israelieni și pentru furnizarea de ajutor umanitar oamenilor din Gaza. În paralel, Guvernul japonez a prezentat parlamentului țării un plan pentru vizita de vineri a ministrului de Externe în Egipt, a informat agenția Kyodo.
  • Fără vize în SUA pentru Israel - Americanii au lansat un program care le permite israelienilor care doresc să viziteze SUA timp de 90 de zile sau mai puțin să călătorească fără a solicita o viză.
  • Poliţia fără uniforme - Firma indiană Maryan Apparel, unul dintre principalii furnizori de uniforme ai poliţiei israeliene, a anunţat că pune capăt contractului. Maryan Apparel furniza aproximativ 100.000 de uniforme pe an, începând din 2015. Această suspendare, decisă în urma unei explozii la Spitalul al-Ahli Arabi din Gaza, ”este o decizie de ordin moral”, declară directorul executiv al firmei, Thomas Olickal.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇