Încă un român dispărut. Momentul lansării invaziei terestre în Gaza se apropie, SUA au doborât rachete și drone care se puteau îndrepta spre Israel (Foto & Video)

Încă un român dispărut. Momentul lansării invaziei terestre în Gaza se apropie, SUA au doborât rachete și drone care se puteau îndrepta spre Israel (Foto & Video)

Bombardamentele israeliene continuă în Gaza, fiind vizate pozițiile Hamas. Liderilor grupării deja uciși li s-a alăturat și Jamila al-Shanti, văduva cofondatorului Abdel Aziz al-Rantsi, care era și prima femeie aleasă în biroul politic al Hamas.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că până acum 3.478 de oameni au fost ucişi din 7 octombrie şi peste 12.000 au fost răniţi.

Israelul a anunțat că a efectuat atacuri cu succes și în Liban, asupra pozițiilor grupării teroriste Hezbollah. În jurul prânzului, și din Liban au fost trase două rachete, armata israeliană răspunzând cu focuri de artilerie.

Pe de altă parte, armata israeliană a anunţat că cel puțin 203 persoane sunt ostatice în Gaza. Estimările anterioare calculaseră 199. Surse militare au spus, de asemenea, că cel puțin 306 soldați au murit în conflict.

În ce privește lovitura asupra spitalului Al-Ahli, apar noi informații după analiza serviciilor europene care indică o eroare și înscenare a grupărilor teroriste din Gaza. Astfel, deși Ministerul Sănătăţii al Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza, a raportat un bilanţ de cel puţin 471 de morţi, informațiile confirmate de serviciile europene arată că ar fi vorba „mai degrabă de câteva zeci de morți, probabil între 10 şi 50”. Lumea arabă tot consideră Israelul vinovat, după cum a reafirmat ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi.

Chiar dacă întâlnirea președintelui american Joe Biden cu omologii din Egipt și Palestina care trebuia să aibă loc miercuri în Iordania a fost anulată, liderul SUA a anunțat discuții telefonice de succes cu președintele Abdel Fattah al-Sisi. Mai exact, Egiptul a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei cu Gaza pentru a permite intrarea a 20 de camioane cu ajutor umanitar.

ADVERTISING

Fără a fi parte a discuțiilor, şi Rusia a trimis joi dimineață în Egipt un avion cu 27 de tone de grâu, zahăr, orez și paste pentru Gaza.

Între timp, un alt incident cu potențialul de a inflama și mai tare lumea arabă a avut loc în orașul sudic din Gaza Khan Yunis. O rachetă a lovit o casă și a ucis șapte copii mici. Imagini care arată mai mulți copii întinși pe o targă, plini de praf și sânge, circulă pe rețelele de socializare. „Este un masacru, lumea trebuie să vadă, sunt doar copii”, a spus cu vocea sugrumată de emoții dr Yousef Al-Akkad, directorul Spitalului European din Khan Yunis. Israelul nu a comentat însă incidentul.

Protestele au continuat în toată lumea, iar la Washington au fost arestați 300 de oameni care manifestau la Capitoliu față de războiul dintre Israel și Hamas. Nemulțumirile lor cu siguranță nu sunt mai mici după ce un lider republican i-a jignit: „Ironia este următoarea: Constituţia SUA protejează libertatea acestor protestatari de a fi absolut idioţi".

Iar la Tel Aviv a ajuns astăzi premierul britanic Rishi Sunak, pentru a continua eforturile Occidentului de a-și arăta susținerea pentru Israel. În timpul vizitei sale, alarmele anti-aeriene au sunat, însă nu au fost raportate lovituri. Sunak a lăudat, în conferința cu Netanyahu, eforturile Israelului de a proteja civilii în lupta cu Hamas.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 19 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • SUA au doborât rachete şi drone - O navă de război americană a doborât trei rachete şi mai multe drone în nordul Mării Roşii, a anunţat joi Pentagonul, adăugând că acestea se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel. "Nu putem spune cu certitudine ce vizau aceste rachete şi drone, dar ele au fost lansate din Yemen, îndreptându-se spre nord, peste Marea Roşie, potenţial spre ţinte din Israel", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-o conferinţă de presă. Pentagonul a precizat că a fost vorba despre interceptarea a trei rachete de croazieră şi a mai multor drone care au fost lansate de mişcarea Houthi, aliniată cu Iranul. Distrugătorul USS Carney se afla joi în nordul Mării Roşii când a doborât proiectilele. Nu au existat răniţi.
  • 16 jurnalişti palestinieni ucişi - 16 jurnalişti palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat după atacul mişcării islamiste pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, a anunţat joi sindicatul jurnaliştilor palestinieni.
  • Apelul ONU - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere încetarea imediată a focului în Gaza pentru a permite acordarea ajutorului umanitar. „Gaza are nevoie de ajutor la scară largă și în mod susținut", a declarat Guterres.
  • România trimite ajutoare în Gaza - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, joi seară, acordarea de sprijin pentru populaţia din Fâşia Gaza. Astfel, România va trimite ajutor umanitar ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament.
  • Momentul lansării invaziei terestre în Gaza se apropie - Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, le-a spus soldaţilor din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza că vor vedea în curând "din interior" această enclavă palestiniană. Mesajul sugerează că se apropie momentul în care armata israeliană va lansa ofensiva terestră asupra enclavei controlate de mişcarea islamistă Hamas ce a atacat prin surprindere Israelul pe 7 octombrie, relatează agenţiile Reuters şi DPA. "Acum vedeţi Gaza de la distanţă, în curând o veţi vedea din interior. Ordinul va veni", a indicat ministrul Yoav Gallant.
  • Hamas ar fi folosit arme nord-coreene - Luptătorii Hamas au folosit probabil arme nord-coreene în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului, arată o înregistrare video a militanţilor şi armele confiscate de Israel, în ciuda faptului că Phenianul neagă că înarmează gruparea palestiniană. Oficiali sud-coreeni, doi experţi în arme nord-coreene şi o analiză Associated Press a armelor capturate pe câmpul de luptă de către Israel indică faptul că Hamas a folosit aruncătorul de grenade F-7, de fabricaţie nord-coreeană, o armă de umăr pe care luptătorii o folosesc de obicei împotriva vehiculelor blindate.
  • Încă un român dat dispărut - Ministerul de Externe de la București a fost informat de israelieni că încă un cetățean româno-israelian este dat dispărut. Astfel, până la acest moment, patru cetăţeni cu dublă cetăţenie israeliano-română au decedat şi două persoane sunt notificate ca dispărute.
  • Prima femeie din conducerea Hamas, ucisă - Presa afiliată Hamas transmite că Jamila al-Shanti, văduva cofondatorului Hamas Abdel Aziz al-Rantsi și prima femeie aleasă în biroul politic al grupării teroriste, a fost ucisă în urma unei lovituri israeliene.
  • Schimb de lovituri de rachetă cu Hezbollah - Armata israeliană a lovit mai multe ținte militare din Libia ale grupării teroriste Hezbollah. În jurul prânzului, și din Liban au fost trase două rachete, armata israeliană răspunzând cu focuri de artilerie.
  • Masacru în Khan Yunis - Medici și localnici din Khan Yunis acuză că o rachetă a lovit o casă din oraș și a ucis șapte copii mici. „Este un masacru, lumea trebuie să vadă, sunt doar copii”, a spus cu vocea sugrumată de emoții dr Yousef Al-Akkad, directorul Spitalului European din Khan Yunis. Imagini care arată mai mulți copii întinși pe o targă, plini de praf și sânge, circulă pe rețelele de socializare. Israelul nu a comentat însă incidentul.
  • Bilanţul negru creşte - Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că până acum 3.478 de oameni au fost ucişi din 7 octombrie şi peste 12.000 au fost răniţi.
  • Zeci, nu sute de morți la spitalul din Gaza - Tirul mortal asupra unui spital din Gaza, pentru care Israelul şi mişcările armate palestiniene se acuză reciproc, ar fi făcut de fapt „câteva zeci de morţi" şi nu sute, cum anunțase Hamas. Asta a declarat, pentru AFP, un responsabil al unui serviciu european de informaţii: „Nu sunt 200 sau chiar 500 de morţi, ci mai degrabă câteva zeci, probabil între 10 şi 50. Clădirea nu a fost distrusă. Probabil că spitalul fusese evacuat anterior, la fel ca alte spitale situate în nordul Fâşiei Gazei. Cel mai probabil, nu Israelul a făcut asta". Miercuri la prânz Ministerul Sănătăţii al Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza, a raportat un bilanţ de cel puţin 471 de morţi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește analiza Spot: Cine avea interesul să lovească spitalul din Gaza? Manipularea care a întors narațiunea

  • Lumea arabă tot nu crede că nu Israelul a bombardat spitalul - În Orientul Mijlociu există un scepticism profund în ceea ce priveşte evaluarea Israelului şi a SUA cu privire la explozia de la spitalul din Gaza, potrivit ministrului de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi: „Nimeni nu crede această poveste în această parte a lumii. Singurul mod în care oamenii ar putea accepta o altă poveste este dacă ar exista o anchetă internaţională independentă privind tragedia care a avut loc, cu dovezi impecabile că nu a fost Israelul".
  • Bilanțul dat de Hamas în Gaza - Ministerul Sănătății din Gaza condus de Hamas își menține cifrele și anunță un bilanț total de 3.785 de morți, dintre care 1.524 de copii, 1.000 de femei și 120 de vârstnici, în timp ce numărul răniților s-ar ridica la 12.493, dintre care aproape 4.000 de copii și 3.300 de femei. Informațiile oferite de Israel indică sute de morți în Gaza cauzate de loviturile teroriste și 1.500 de teroriști uciși pe teritoriul israelian.
  • Vin ajutoare pentru Gaza - Preşedintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei cu Gaza pentru a permite intrarea a 20 de camioane cu ajutor umanitar, a declarat reporterilor preşedintele Joe Biden, miercuri seara, după ce a plecat din Israel. Biden, care a vorbit cu reporterii la bordul Air Force One în timpul unei escale de realimentare în Germania, a declarat că liderul egiptean a fost „complet cooperant. Preşedintele Sisi merită un credit real pentru că a fost conciliant".
  • Rusia a trimis tone de mâncare - Rusia spune că a trimis Egiptului 27 de tone de ajutoare umanitare pentru Gaza. Un avion încărcat cu grâu, zahăr, orez și paste a decolat de lângă Moscova.
  • Avertisment de catastrofă regională - Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi regele Iordaniei Abdallah al II-lea cer joi, la Cairo, încetarea ”imediată” a războiului în Fâşia Gaza şi acuză Israelul de faptul că aplică o ”pedeapsă colectivă” prin care îi ”înfometează” pe palestinieni şi îi ”deplasează forţat”. Cei doi lideri arabi avertizează împotriva unei ”catastrofe regionale” în cazul unei ”propagări” a conflictului.
  • Sunak în Israel - După Olaf Scholz și Joe Biden, la Tel Aviv este astăzi premierul britanic Rishi Sunak. El va avea discuţii cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele ţării, Isaac Herzog. „Vreau să știți că eu și Marea Britanie suntem alături de voi”, a spus Sunak după ce a aterizat. Downing Street a precizat că Sunak va călători apoi „într-o serie de alte capitale regionale", dar detaliile nu au fost făcute publice din motive de securitate şi din cauza situaţiei în schimbare rapidă din regiune.
  • Mai multe rachete au fost lansate spre Tel Aviv în timpul vizitei lui Sunak. Alarmele au sunat și în Ramat, Gan, Kiryat Ono, Or Yehuda, Beni Brak și Givat Shumel.
  • În conferința cu Netanyahu, Sunak a lăudat eforturile israelienilor de a evita pierderea de vieți printre civili: „Știu că luați toate măsurile de precauție pentru a evita rănirea civililor, în contrast direct cu teroriștii de la Hamas, care doar asta fac. Poporul palestinian este victima Hamas”.
  • Starea răniților din Israel - În spitalele israeliene se mai află 309 persoane rănite în atacul Hamas din 7 octombrie. 80 sunt în stare gravă. În aceste ultime 13 zile, 4.629 de persoane au fost tratate în spitalele din toată țara în urma rănilor suferite.
  • Mai mulţi ostatici în Gaza - Armata israeliană a anunţat joi că cel puțin 203 persoane sunt ținute ostatice în Gaza, în urma atacului Hamas din 7 octombrie. Estimările anterioare calculaseră numărul celor răpiți și ținuți captivi la 199. Surse militare au spus, de asemenea, că cel puțin 306 soldați au murit în conflict.
  • Comunicare SUA-Iran - Fostul ambasador american la NATO Ivo Daalder a declarat pentru BBC că este posibil ca SUA să comunice cu Iranul prin canale private cu privire la conflictul Israel-Hamas: „Ştim că SUA au comunicat cu Iranul în mod privat prin canale private, care sunt stabilite tocmai în acest scop. Iar Iranul, fără îndoială, ştie ce sunt pregătite să facă SUA. Doar că nu este ceva ce preşedintele, în acest moment, este dispus să spună public, şi probabil că nici nu ar trebui".
  • 300 de arestări la Capitoliu, protestatarii numiți idioți - Aproximativ 300 de persoane au fost arestate de poliţia Capitoliului în timpul unei manifestaţii de amploare împotriva războiului dintre Israel şi Hamas. Mulțimile de protestatari se adunaseră în interiorul şi în afara complexului Capitoliului. Unii dintre manifestanţi, organizaţi de un grup evreiesc de stânga, au intrat apoi în clădirea Cannon House prin diferite puncte de intrare de securitate şi s-au adunat în sala mare. Unii legiuitori, care au birouri în clădirea Cannon House, i-au mustrat pe demonstranţi. „Ironia este următoarea: Constituţia SUA protejează libertatea acestor protestatari de a fi absolut idioţi", a scris reprezentantul Ryan Zinke, republican din Montana, într-o postare pe X. Detalii și imagini, AICI.
  • Haos la Berlin - 65 de poliţişti au fost răniţi la o manifestaţie pro-palestiniană care a degenerat, în noaptea de miercuri spre joi, la Berlin. 174 de persoane au fost arestate, dintre care 65 sunt anchetate penal. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇