Decizie de ultimă oră a Israelului: S-a deschis granița la Rafah (Video) UPDATE

Decizie de ultimă oră a Israelului: S-a deschis granița la Rafah (Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Ambasada SUA în Israel a anunţat că granița dintre Gaza și Egipt se deschide sâmbătă, pentru a permite camioanelor cu ajutoare să intre în enclava asediată unde milioane de oameni suferă, inclusiv de sete.

Într-o postare pe X, ambasada precizează că a „primit informații” că punctul de trecere a frontierei de la Rafah se va deschide la ora 10:00.

UPDATE: Într-adevăr s-a deschis punctul de frontieră însă doar pentru puţin timp şi numai pentru a intra ajutoare umanitare.

Sute de voluntari şi camioane stăteau la coadă pentru a putea intra în Gaza dinspre Rafah, unicul punct de trecere care nu este controlat de Israel. Însă prima tranşă acceptată a fost de doar 20 de camioane, iar apoi graniţa s-a închis la loc.

ADVERTISING

„Camioanele noastre sunt încărcate și așteaptă. Duc mâncare pentru o jumătate de milion de oameni”, a spus directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, Cindy McCain.

Guvernul israelian a cerut să vadă dovezi că livrările de ajutoare nu sunt confiscate sau deturnate de Hamas, înainte de a autoriza livrări ulterioare.

Israel Gaza War - LIVE Gaza Skyline Video Coverage 10/21/2023

Ambasada SUA avertizase asupra unui „mediu potențial haotic și dezordonat de ambele părți ale trecerii” și spune că cetățenii ar trebui să evalueze situația înainte de a se îndrepta spre graniță sau de a încerca să treacă.

ADVERTISING

„Situația rămâne dinamică și fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil”, adaugă ambasada.

Gaza_Strip_map2.svg_

Preşedintele SUA, Joe Biden, a estimat vineri că ''primele 20 de camioane'' cu ajutor umanitar vor intra în Gaza "în următoarele 24 până la 48 de ore".

"Am primit promisiunea israelienilor şi a preşedintelui egiptean că această trecere va fi deschisă. Drumul a trebuit să fie reparat, era în stare foarte proastă”, a declarat preşedintele american în marja unei reuniuni SUA-Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Casa Albă a fost nevoită să revină asupra unei declaraţii a preşedintelui american Joe Biden, care s-a arătat de acord că Israelul ar trebui să amâne atacul la sol din Fâşia Gaza.

ADVERTISING

Reuters relatează că reporterii i-au strigat întrebări lui Biden, vineri seara, în timp ce urca scările pentru a se îmbarca în Air Force One, pe fundal auzindu-se sunetul motoarelor avionului. Una dintre întrebări a fost dacă Israelul ar trebui să întârzie o invazie în Gaza până când vor putea fi eliberaţi mai mulți ostatici. Biden a răspuns: „Da”.

Ulterior, Casa Albă a venit cu o detractare, precizând că președintele SUA (care are aproape 81 de ani) n-ar fi auzit clar întrebarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇