Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, la începutul şedinţei de guvern, că autorităţile din ţara noastră lucrează non-stop cu guvernele din Tel Aviv şi Kiev pentru a-i ajuta pe românii de acolo şi a menţionat că „nu va lăsa vreodată pe cineva în urmă”.
În acelaşi timp, România va trimite zeci de tone de alimente, dar şi saltele, pături şi paturi în Gaza.
“Facem cu o zi întârziere şedinţa de guvern săptămâna asta, pentru că am fost împreună cu mai mulţi colegi în cele două zone de război, în Israel şi Ucraina, unde avem comunităţi româneşti importante.
Mai exact peste 500.000 de persoane, atât în Israel, cât şi în Ucraina.
Prioritatea noastră este să ne protejăm cetăţenii şi, împreună cu guvernele din Tel Aviv şi Kiev, lucrăm non-stop pentru a-i ajuta pe românii de acolo. Guvernul României nu va lăsa vreodată pe cineva în urmă”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a anunţat şi că va fi trimis un ajutor umanitar pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza.
“Vreau să fac o referire specială la situaţia din Israel. I-am spus premierului Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste ale Hamas, soldate cu mii de victime.
Ce ajutoare trimite România în Gaza
În acelaşi timp, însă, România nu poate asista fără reacţie la drama a sute de mii de oameni nevinovaţi din Fâşia Gaza, care riscă să moară de foame, sete şi frig.
Aşadar, ieri am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi am decis să acordăm un ajutor pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza.
Ajutorul constă în produse alimentare, apă, haine, pături şi încălţăminte, pe care Ministerul Apărării le va transporta urgent acolo, pe calea aerului”, a explicat premierul.
Conform anexei la hotărârea CNSU adoptată iero, România va trimite în Fâşia Gaza:
- 30 tone de conserve de legume,
- 10 tone de ulei de floarea soarelui,
- 20 tone de zahăr,
- 10 tone de orez,
- 20 tone de făină,
- 20 tone de apă minerală,
- 500 de corturi,
- 2.000 de paturi,
- 2.000 de saltele,
- 2.000 de pături,
- 4.000 de cearşafuri,
- 2.000 de perne,
- 4.000 de feţe de pernă,
- 2.000 de saci de dormit.
Rămâne de văzut cum vor putea toate acestea să intre în enclava izolată de forţele israeliene care nu au permis niciun fel de ajutor umanitar până în prezent.