Ce au semnat Ciolacu și premierul Ucrainei la Kiev: acord pe cereale salutat de Bruxelles și un pod nou peste Tisa

Ce au semnat Ciolacu și premierul Ucrainei la Kiev: acord pe cereale salutat de Bruxelles și un pod nou peste Tisa

Premierul Marcel Ciolacu a condus o delegaţie guvernamentală la Kiev pentru o şedinţă de guvern comună cu oficialii ucraineni.

La finalul şedinţei, Ciolacu şi premierul ucrainean, Denis Şmîhal, au semnat un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”.

UPDATE Comisia Europeană salută semnarea memorandumului, care va contribui și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat al CE, România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și colaborează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina.

De asemenea, la Kiev a fost semnat un acord între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa romano-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei.

Pe lista documentelor semnate la finalul şedinţei se află şi un protocol de implementare între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor, dar şi un memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇